Александър Лукашенко мина в режим на монолог

Протести в Минск. Снимка: от тв екрана

Ситуацията в Беларус изглежда е в задънена улица: противниците на Александър Лукашенко продължават уличните протести и стачките, но ефективността им от ден на ден буди все повече съмнения. Изход от кризата биха могли да станат преговори между страните в конфликта.

Във вторник обаче Лукашенко нарече хората от Координационния съвет на опозицията (КСО) „открити нацисти“, които при това искали да разрушат отношенията на Минск с Москва и той нямал намерение да дискутира с тях. Международните играчи също се опитват да помогнат, но Лукашенко засега не показва желание да се вслуша в техните думи. При това положение ролята на посредник може да изиграе президентът на Русия Владимир Путин. След разговори във вторник с лидерите на Германия и на Франция, също и с председателя на Европейския съвет, той съобщи позицията им на беларуския лидер. И последният изслуша онова, което искаха да му кажат.

„Всички се страхувахме еднакво“

Протестът на противниците на Лукашенко край сградата на Беларуската телевизионна и радиокомпания (БТРК) продължава от неделя. Тогава те настояха служителите в държавните телевизии „да показват истината“ – да разкажат на съгражданите си за изборните нарушения и насилието на силовите органи. Щом част от персонала обявиха стачка, във вторник протестиращите пак се събраха край телевизионния център, за да благодарят на стачкуващите. Полицията отцепи сградата, затова народът не тръгна да се братими с журналистите. Близо 40 служители от БТРК застанаха на входа, а 300 протестиращи ги ободряваха от другата страна на улицата. В тълпата все още се виждаха хора с плакати „Диария-ТВ“ и „Покажи Окрестина!“ (става дума за изолатора на ул. „Окрестина“, където откарваха задържаните участници в протести, бел. на изданието), но като цяло настроението бе благожелателно. „Юнаци!“ – скандираха 300 души. „Благодарим!“ – отвръщаха стачкуващите в хор.

„Работя в завод и общо взето не гледам нашата телевизия, защото там няма какво да се гледа, там не казват истината“, заяви пред кореспондент на „Комерсант“ момиче, увито с бяло-червено-бялото знаме (един от символите на протеста.).“ Отдавна ми е писнало от предавания за колхозни успехи. Но дойдох да подкрепя онези, които все пак дръзват да говорят истината.“

Запитана от „Комерсант“ не изпитва ли лоши чувства към онези журналисти, които с години са работили за държавата, девойката отговори: „Всички живяхме през тези години при един и същи режим, всички се страхувахме еднакво. Сега и мен много ме е страх, че ще си имам проблеми, защото разговарям с вас. Не ми прилича да ги осъждам“.

Служител в БТРК, представил се като Денис, печално констатира пред „Комерсант“, че „от 1400 служители в компанията засега стачкуват 40 души, а всъщност никой от тях бездруго не е бил свързан с пропагандата“. По думите му в протеста участват засега само „рекламисти, технически персонал, екипи на културни предавания“.

В понеделник все още имаше видими последици от вълненията в БТРК (вместо речта на Лукашенко в Минския завод за колесни влекачи например течеше обичайният неделен ефир), но във вторник телевизията пак взе да показва неща, които иска властта. Например теми за провокации, уж готвени от опозицията.

За стачка трябват пари

Продължават и заводските стачки, макар опозиционерите сами да признават, че те няма как да траят вечно. „МТЗ (Минският тракторен завод, бел. изд.) започва да се колебае по повод идеята за обща стачка. Мръсниците идеолози взеха да разпращат заплахи за уволнение. Заявяват, че стачкуващите са малцинство“, информира във вторник сутринта Телеграм каналът Nexta Live, който координира протестите. Авторите приканиха симпатизантите си да се съберат край завода и да ободрят работниците. „С всеки ден би трябвало в стачката да се включват все повече хора, но сега става малко нещо обратното“, оплака се Сергей Дилевски от КСО, координатор на стачниците от МТЗ. Явно намекваше не толкова за морална, а по-скоро за материална подкрепа. Ще припомним, че опозицията неведнъж обеща на стачкуващите пари от специални фондове, но процесът още не е тръгнал.

„Хората още не са готови за организирана борба – съжалява друг член на КСО, Александър Ярошук от Беларуския конгрес на демократичните профсъюзи. – Ходихме в (завода) МАЗ, при телевизионния център, разговаряхме с хората. Обяснявахме, че на този етап не стига само да заявим, че стачкуваме, просто веднъж-дваж да не се явим на работа“. Според Ярошук протестиращите трябва сега да създават в предприятията стачни комитети, чиито лидери да формират национален стачен комитет, способен да поставя реални ултиматуми на властта.
Като положителен пример той спомена ситуацията в „Беларускалий“: „Там хората стачкуват наистина, но колко време ще изтраят без подкрепа от другите – ето въпроса“.

Сред държавните ведомства с най-много служители, одкрепили протестите, все така води външното министерство – най-малко шестима високопоставени дипломати се обявиха вече против Александър Лукашенко. Затова край сградата на ведомството също протече акция, която ги подкрепи, под мотото „Макей, не се плаши, ей“ – намекът бе, че дипломатите все по-смело недоволстват от изборите, а самият министър Владимир Макей си мълчи.

Бунтарите впрочем не се застояват в учреждението. На бившия временен шарже д’афер в Швейцария Павел Мацукевич примерно не бе разрешено да подпише нов договор. „През юни приключи командировката ми в Швейцария и бе предвидено да ме назначат за началник отдел „Анализи и прогнози“. Дойдох на работа в понеделник, но формално още не бях назначен, оставаше още един подпис. А във вторник ми се обадиха да си прибера трудовата книжка“, разказа дипломатът за „Комерсант“.

„Онова, което става сега, ни връща много силно назад: отново санкции, отново ще станем страна-парий“, каза Мацукевич. Той впрочем говори за опозицията с недоверие, тъй като лидерите й „са в чужбина и не рискуват нищо, освен славата си“. Не му е предложено и да влезе в Координационния съвет, създаден от Светлана Тихановска, провъзгласила се за победител в изборите.

От Берлин за Минск през Москва

КСО ще избере на първото си заседание президиум и председател. Съветът се разширява с оглед да стигне 70 души. Опозицията предвижда той да преговаря с днешния кабинет за предаване на властта.

Но Лукашенко явно не планира преговори. „Там са събрани бивши, обидени хора, поразходили се някога из властта, и открити нацисти без задръжки“, каза той във вторник. Според него новата структура съвсем не преследва мирни цели: „Това е опит да бъде приспана властта, и най-вече силовите структури“.

Лукашенко разкритикува и програмата на опозиционния щаб, главно външнополитическите й точки. Заяви, че се предвижда Беларус да излезе от Съюзната държава с Русия, от Евразийския икономически съюз, Организацията на Договора за колективна сигурност и „други интеграционни образувания, в които доминира Русия“, „да се въведе граничен и митнически контрол на границата с Русия“, „да се забрани продажбата на обекти от беларуската инфраструктура на руски компании“ и за страната да излъчват занапред телевизии от Латвия, Литва , Полша и Украйна, а руските да се забранят.

На първата пресконференция на КСО във вторник юристът Максим Знак заяви пред „Комерсант“: опасенията на Лукашенко са безоснователни. „Веднага щом чухме за програмата по телевизора, проверих на сайта на в. „Звязда“ – програмата на Светлана Тихановска е публикувана там. Всеки може да я отвори и да почете. Там няма нищо от онова, което й се приписва“, твърди той.

Беларуско-руските връзки изобщо не са застрашени, убеден е и уволненият тези дни генерален директор на Националния академичен театър „Янка Купала“, ексминистърът на културата на Беларус Павел Латушко. „Петдесет на сто от нашия износ се пада на Русия, оттам получаваме ключовите си ресурси. Да сме в най-добри отношения с Русия е абсолютно прагматично“, казва той. По думите на Латушко обаче Минск не е по-малко заинтересован и да развива „великолепни отношения с ЕС“.

Външни играчи обсъждат все по-активно ситуацията в Беларус; страните от Европа се стремят да установят диалог не само със самия Минск, но и с Москва. На 18 август примерно президентът на Русия Владимир Путин разговаря поред с трима европейски политици: с президента на Франция Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„При обсъждането на изострилата се ситуация в Беларус Владимир Путин подчерта недопустимостта от намеса във вътрешните работи на страната и от упражняване на натиск върху беларуското ръководство“, информира пресслужбата на Кремъл. От своя страна Меркел огласи редица тезиси, адресирани обичайно към Русия. „Отново подчертах, че правото на свобода на словото, на събранията трябва да се спазва, политзатворниците трябва да бъдат освободени и трябва да се осъществи национален диалог“, разказа тя след преговорите за беларуската криза.

Разчиташе се Путин да реагира и това проработи: надвечер президентът на Русия изигра ролята на посредник, което изглежда целеше и Ангела Меркел. Той се обади на Александър Лукашенко и го информира за контактите си с канцлера на Германия и с френския президент. Самият Лукашенко, откакто започна кризата, не е общувал с нито един западен лидер.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.