Как Френсис Форд Копола дойде да снима в България

Френсис Форд Копола дава пресконференция в двореца в Балчик, ноември 2005 г. Снимка: Деяна Данаилова

Прочутият режисьор на превърналите се в класика филми „Кръстникът” и „Апокалипсис сега” през 2005 година моли с писмо министъра на културата Стефан Данаилов да му разреши да снима в двореца в Балчик.

Към този момент Копола не е снимал филми като режисьор от почти 10 години. Последният му филм като режисьор е „Ударът” (The Rainmaker, премиера 1997 г.) с Мат Деймън, Джон Войт, Мики Рурк и Дани Де Вито, съавтор-сценарист му е Джон Гришъм. За годините след снимките на този филм Копола е бил само изпълнителен продуцент на десетина нискобюджетни и телевизионни филми, сред които някои от жанра хорър, но и „Изгубени в превода” на дъщеря си София, събрал много награди, включително „Оскар” и „Златен Глобус” за сценарий.

И през 2005 Копола започва снимки на нискобюджетен филм, за който е написал сценарий по повестта „Младост без младост” на румънския писател и философ Мирча Илиаде. За целта Копола обиколил Румъния да търси места за снимки, но посетил и двореца в Балчик и избрал точно него за терен на филма. Мястото трябва да изобразява Малта през Втората световна война.

И понеже дворецът се стопанисва от българското министерство на културата, Копола написал писмо до тогавашния министър Стефан Данаилов. Служителка в министерството Деяна Данаилова разкрива съдържанието на писмото на режисьора.

След като се представя като автор на филми, въпреки световната си известност, Копола пише на българския министър:

„Проявявам силен интерес към Източна Европа и съм посещавал някои от държавите в тази част на света, като Полша, Чехия. Миналата година посетих и България. Веднага разбрах, че емоционално ще остана свързан с вашата страна. България има много хубаво вино, аз също произвеждам вино в Калифорния. Моята дъщеря, начинаещ филмов режисьор, носи същото име като вашата столица и то се изписва точно както и вашия град Sofia, подчертавам с „f“, а не с „ph“.”

Копола не за пръв път изтъква факта, че дъщеря му се казва Sofia и се изписва както българската столица, а не както е в ангийския език – Sophia. Няколко години преди това на фестивала в Кан журналистката Кристина Патрашкова го моли за интервю и той любезно откликва, като пред нея изтъква същата подробност с името на дъщеря си.

Френсис Форд Копола в двореца в Балчик, ноември 2005 г. Снимка: Деяна Данаилова

Копола пише още на Данаилов: „Става въпрос за една нискобюджетна продукция, която изцяло финансирам сам. Идеята ми е да екранизирам румънската новела „Младост без младост“ на Мирча Елиаде. Посетих много места в Румъния, но за най-подходящо намирам снимките да се осъществят в Двореца в Балчик, който се управлява от Министерство на културата. Моля за Вашето разрешение да заснема част от филма в това прекрасно място.
Използвам случая да ви изпратя и една бутилка от виното, което произвеждам. Едва ли може да се сравнява с отличното българско вино, но се надявам, че няма да остане неизпита.
В очакване на вашия отговор, искрено….Франсис Форд Копола“.

Писмото е било придруженено от малък пакет с бутилка вино (виж тук повече от разказа на Деяна Данаилова за писмото и срещата на Копола със Стефан Данаилов).

Министър Данаилов, разбира се, разрешава снимките в двореца и те започват след няколко месеца през ноември 2005 г. Като се разчува, че Копола е в България, тогавашните вестници се изпълват с репортажи за събитието. Копола дава пресконферанция в двореца в Балчик. В следващите дни отвън го обсаждат журналисти, докато той е затворен за посещения по време на снимките.

Френсис Форд Копола на вечеря със Стефан Данаилов (тогава министър на културата) в Балчик, ноември 2005 г. Снимка: Деяна Данаилова

По време на снимките всеки обяд и вечеря Копола е в ресторанта в долния край на двореца, край морето. Опитва български вина. Сервитьорките там щастливи разказват след това колко е любезен и как говорил и се снимал с всяка от тях.

Стефан Данаилов също пристигнал в Балчик да вечеря с Копола. Прочутият режисьор по време на разговора дал да се разбере, че знае колко известен актьор в българското кино е Данаилов.

Премиеръта на филма „Младост без Младост” е през 2007 година. В главните роли играят Тим Рот, Ана Мария Лара и Бруно Ганц. Сюжетът накратко е любовна история, заплетена в мистерия. Действието се развива през Втората световна война. Филмът няма голям касов успех. Има рейтинг 6,2 (от 10) от 12 800 гласа в справочния сайт за кино IMDb.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.