Кой каза криза?

Румен Белчев

Като видяха, че с вируси не могат да ни уплашат, си прибраха генерала и на негово място извадиха тежката артилерия – финансистите. И всички в един глас започнаха да ни плашат със задаващата се световна икономическа криза. Открай време се знае, че световните икономически кризи у нас ги караме като за световно – чак свят ни се извива.

Но българинът, както си знаем, е човек безстрашен – окото му не мигва, колкото и да го плашиш!

Поглеждаме „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“, за да се ориентираме как е днес България и с радост научаваме, че „Мис България троши пачки в Москва“.

Малко непатриотично иде, все пак – по-добре да си ги трошеше у нас, та да подпомогне родната икономика, но може ли човек да спре красавица с кредитна карта в чантичката! „Чанта за 4 хил. лева и обувки за 1500 лв. са само малка част от покупките на моделката. Близо 20 бона оставя в ЦУМ – Москва, където отива специално заради промоции „Купуваш 3, плащаш 2“…

В България очевидно е прието вече да се пазарува с пачки – както във Виденово време – на следващата страница „Миро мята пачки по земята“.

Бизнесмен, известен с това, че е „бившият на Черната Златка“, закъсал на платен паркинг – сред пачката с петдесетачки не успял да открие десетолевка, за да си плати, та разпилял банкнотите по асфалта. Има и снимки – за който не вярва! Българинът най обича да брои чуждите пари – затова най-четени в интернет са данъчните декларации на министрите и депутатите. Без да влизаме в подробности – увлекателно четиво, писано с много чувство за хумор и богата фантазия!

Със също толкова, с колкото е и текстът на евродепутата Ал. Йорданов, цитиран в „168 ЧАСА“ – „Метежът – част от руската хибридна агресия срещу България“. По какво си личи това ли? Ами – за г-н Йорданов е повече от очевидно – „Характерно е поведението на метежниците. Всяка вечер те минават покрай паметника на съветската окупационна армия у нас, но досега не чухме едно скандиране „Окупатори“ например. Няма протести и пред руския анклав на Черно море – известния СОК „Камчия“…

В интерес на истината, и когато минават покрай заведенията по „Царя“ – не викат „Пияници!“. Коварни алкохолизирани протестъри!

Протестърите кой знае защо подминават и разните попътни министерства – ако се вярва на анализа на „ТРУД“, „Разликата между богати и бедни се разширява“ – в смисъл, че „България е лидер в ЕС по неравенство“.

Най-после и ние да сме лидер по нещо!

Но едната добра новина не иде сама – „Предвижда се 369 лева да бъде линията за бедност за 2021 г.“! Ножицата между бедни и богати се затваря, дами и господа! Досега за бедни са се смятали хората с доход под 363 лева, от догодина – с шест кинта повече! С което бедните ще намалеят драстично, социалните фондове ще си поемат дъх и ще можем гордо да декларираме, че правителството взема адекватни мерки за преодоляване на резултатите от несправедливото разпределение на еврофондове и обществени поръчки!

Не ни е много ясно как стои въпросът с очакваната икономическа криза по света, но „24 ЧАСА“ ни дава полезен съвет за кризисно капиталовложение: „Мъж си поръча маска срещу Ковид-19 за 1,5 милиона долара“. Можем само да съчувстваме на анонимния (засега) собственик на чудото на ювелирното изкуство – как ли се пере маска за многократна употреба, изработена от 18-каратово злато и инкрустирани 3600 диаманта? Ами ако някой се откачи и падне в канала?

Но – стига сме броили парите на богатите, изравнителните сметки за парното дойдоха, дайте да ги изравняваме докато е време!

И вашето време за трошене на пачки дойде – радвайте се!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.