За маските с любов. Дано не ги стигнем американците…

Носенето на маски в метрото и магазини среща все по-голяма съпротива сред българите. Снимка: Редит

Клюкарникът Фейсбук започва да ври и кипи, щом се спомене думата маска. Хвърчат снимки и колажи за маските намордници.

Свободолюбиви се бунтуват, демонстративно отказват да ги носят.
Започват задълбочени спорове как маските не пазят, безсмислено е да ни задължават да ги носим на закрито и в градския транспорт.

Да, ама… Неотдавна в Брюксел направиха маските задължителни и на улицата. В различни градове и страни в Европа има местни разпоредби за носене на маски на открито или на закрито. Глобите за без маска из Европа варират между 150 и 5000 евро според случая. У нас е 300 лв., но популисткото правителство не настоява да глобява, за да не дразни много.

В Ню Йорк можеш да видиш на улицата мнозинство от хора с маски, макар да не е задължително. Там, за разлика от България, през пролетта болници се препълниха, докараха на пристанището кораби-болници, в които местеха пациенти, доктори работеха до изтощение.

Мачовете в Европа се играят на празни стадиони. На финала на Шампионска лига в неделя, без публика, на пейките отстрани седяха резервни играчи и гледаха мача с маски. И, за разлика от България, например, в Италия запалянковците не протестират. Защото помнят напролет как се препълниха болниците, и в края на март, и началото на април там умираха по 100-ина души на ден.

Светът отмени олимпиадата, отмениха разни спортни събития в различни страни. И т. н. дразнещи мерки.

А у нас горят люти спорове

колко всички тези мерки са безсмислени. Една трета от българите не вярват, че въобще има вирус и епидемия. Световна конспирация. Маските ги възприемат не като предпазна мярка, а намордник, обезличаване, насилие, някаква метафора.

Споровете за вируса и маските са предизвикани и от противоречиви изказвания на вирусолози и лекари, които масата хора разбрали недоразбрали погрешно тълкуват, цитират и се карат.

Най-често споменаваният аргумент, че маските не пазят, е защото размерът на вируса е по-малък от отворите в тъканта на маската. Само че вирусите не летят един по един, а се съдържат в парите, които излизат от устата и носа. А това са аерозоли, чийто размер е по-голям от отворите в маската. Маската е да спира аерозолите, които излизат от устата и носа на човека. Може да спре и попадналите отвън аерозоли от друг човек. Затова носенето на маски от хора в закрити помещения намалява риска от заразяване (виж графиката най-долу).

Спорещите стигат дотам, да доказват, че в болниците маските, които се използват от хирурзите, били безсмислени. Досега човечеството не е отменило маски в болници и операционни, но винаги има новатори, които искат да поставят начало.

Види се маските

предизвикват невъобразима съпротива

у нас и много хора тропат с крак как нямало да си слагат намордници. Но нарушаването на мерките у нас ни подреди като опасна страна и много европейски държави отмениха полетите си насам и спряха туристите да не идват. Някои курорти по Черноморието, които разчитат основно на чужди туристи, останаха с празни хотели, кризата е голяма.

Кондуктор в трамвай в Сиатъл не пуска пътник без маска по време на епидемията с Испанския грип 1919 г. Снимка: Архив на библиотеката на конгреса на САЩ. Когато пуснахме в страницата на e-vestnik във Фейсбук тази снимка, имаше коментари: „И вие ли с тъпа пропаганда“.

И така, у нас може да идват по-малко туристи, да изкараме по-тежка криза, но спорим за маските и какви са тия глупости с тоя вирус. И как западноевропейците били прости, нарочно не си пускали тук туристите и медиите им ни разнасят като опасно място…

През пролетта едни лекари в някои страни отчаяно се снимаха с призиви „Стойте вкъщи“, защото работеха до припадък и виждаха как им се препълват болниците. Затова бяха мерки, затова бяха маски. Като се знае за един вирус, че 80% от заразените го карат леко и безсимптомно, но разнасят заразата, какво трябва да реши човешката общност? Взе решение за предпазни мерки. Защото 3-5% от заразените попадат в болница. И ако се заразят 100 млн. души, няма как болниците да поберат 3-5 млн. души. Затова в Китай въведоха най-строги мерки и строиха болници за по една седмица. И мерките имаха ефект.

Иначе да се сравняват маски с намордници, мерките с огради на свинеферма и т. н. е забавно.

Вирусът ще зарази 2/3 от населението

на земята, изчисляват учени и лекари. Мерките бяха (и още са) да не стане това за кратко време. Меркел каза още в началото на март , че ще се зарязат 59 млн. германци.

Популярният у нас доц. Мангъров също казва – почти всички ще се зарязат, рано или късно, но ще изгорят сухи съчки – на вързаст над 65 години и предразположени имунно. Само че, ако има мерки, тези сухи съчки имат шанс да оцелеят, дава им време да дочакат ваксина, нови лекарства и т. н.

Всъщност, който казва, че няма нужда от мерки, че маските са безсмислени, казва всъщност – майната им на сухите съчки, няма да спираме живота заради тях. По тая логика може да кажем – майната им на тези с трансплантациите, с редките болести, деца с увреждания, за които събират пари с есемеси и в интернет – всички те са пренебрежимо малко, като смъртността от грипа.

Безсмъртните, които вирус не ги лови, станаха много, навсякъде в метро, магазини. Как ще е наесен и зимата в студеното, ще видим.
Със сигурност ще оцелеят хората, чиито организми реагират адекватно на вируса. Но докато не се изясни кой го минава без симптоми, кой е заплашен смъртоносно, добре ще е безсмъртните, които демонстративно не носят маски, да се съобразяват с хората, които се пазят.

Вярата, че това е някаква световна конспирация, която мачка народите и иска да ги потопи в бедност и т. н., е като религиозен фанатизъм.

Коя е тази световна конспирация,

която ще накара и Путин, и Тръмп, и китайския Си Дзи Пин, и иранския Рухани да вземат драстични мерки, с които си съсипват икономиките? Държави с най-различни демокрации, диктаторски и ислямски режими въведоха предпазни мерки, защото са си изгубили ума и искат да си съсипят икономиките? Например Тръмп иска да загуби изборите?

Някои се тупат в гърдите, че не ги е страх, надсмиват се над другите, наричат ги паникьори…

По-добре да се молим да не настигнем американците. Там до момента от коронавирус са умрели 180 хил. души, а заразените са към 6 млн. души.

Да се радваме, че в Източна Европа заразата и смъртността по неизяснени още причини са много по-ниски.

 

Смъртност от Ковид 19 на 1 млн. жители в страните от ЕС:

 

Белгия – 862
Испания – 617
Италия – 586
Швеция – 575
Франция – 467
Нидерландия – 362
Ирландия – 359
Люксембург – 198
Португалия 176
Румъния – 170
Германия – 111
Дания – 107
Австрия – 81
България – 79
Словения – 64
Унгария – 63
Финландия – 60
Полша – 52
Естония – 48
Хърватия – 42
Чехия – 38
Литва – 31
Гърция – 23
Малта – 23
Латвия – 18
Кипър – 17
Словакия – 6

(По официални данни към 23 август 2020)

 

Смъртност от Ковид 19 на 1 млн. жители в други страни:

 

Великобритания – 610
САЩ – 545
Северна Македония – 271
Канада – 240
Швейцария – 231
Русия – 113
Израел – 91
Турция – 72
Сърбия – 80
Норвегия – 49
Япония – 9
Южна Корея – 6
Китай – 3

(По официални данни към 23 август 2020)

 

Схемата показва действието и ефективността на маските.

 

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.