Търся наемен убиец в Интернет, предлагам 5000 долара

Сайтът за обяви Craiglist става неволен домакин на всякакви престъпници

48-годишната масажистка Ан Мари Линскот от Мичиган, която потърсила услугите на наемен убиец в Интернет. В момента тя е задържана и по случая се води дело. Снимка : сп. „Нюзуик“

В края на миналата година на сайта за обяви craigslist.org се появява предложение за работа озаглавено просто „за хора на свободна практика“. Авторът на обявата казва само, че търси някой, който да може сам да свърши определена задача без да задава въпроси. Предложеното заплащане е 5000 долара. Бързо се отзовават трима души. Един от тях помислил, че става въпрос за някакъв конкурс за есе, но след няколко разменени писма с автора на обявата разбрал, че от него се изисква да стане наемен убиец.

Подателят пишел, че се търсят убийци, които да „ликвидират“ жена от Оровил, Калифорния. И тримата, отговорили на обявата, веднага се обаждат на местните полицейски служби, които пък се свързват с ФБР. Така на 24 януари е арестувана 48-годишната масажистка Ан Мари Линскот от Рокфорд, Мичиган. Тя планирала да „ликвидира“ съпругата на мъжа, с когото имала тайна връзка. Адвокатът на Линскот казва, че тя е готова да се признае за виновна.

Craigslist се появява през 1995 г. в Сан Франциско и днес е най-големият сайт за обяви в Интернет. Всеки месец 40 милиона души търсят там работа, обявяват апартаменти под наем, но и предлагат детска порнография, проститутки и наркотици. По тази причина киберотделите на ФБР вече следят внимателно сайта. В Сакраменто екипите са успели на прекъснат мрежа за детска проституция след като са прекарали стотици часове в следене на craigslist. „Сайтът става отправна точка за много такива случаи,“ казва агент Дрю Паренти, който заедно с екипа си от седем детективи следи craigslist почти постоянно. „Понякога го държим под наблюдение 24 часа и честно казано имаме нужда от повече хора.“

Джим Бъкмастър, един от собствениците на craigslist, казва, че преди седем години, когато cайтът e имал само 200 000 потребители, престъпната активност е била много рядка. „На три години веднъж имахме сигнал. Сега имаме по един на ден.“ Въпреки това Бъкмастър смята за погрешно да се каже, че craigslist е задръстен от престъпни обяви, имайки предвид десетките милиони нови обяви, които се качват на сайта всеки месец. Но дали от craigslist не се притесняват, че постоянно полицаи се ровят в страницата? „До голяма степен полицейската дейност прави сайта ни по-безопасен. Полицията си има своите задължения и ние винаги сме готови да помогнем“, казва Бъкмастър.

Craigslist е най-популярният сайт за обяви в Интернет, но заедно с най-безобидни предложения за работа там могат да се намерят и зловещи престъпни схеми.

Със сигурност и се налага. Търсенето на наемен убиец е само един от няколкото зловещи опити за престъпления, случили се в craigslist напоследък. На 8 януари полицията арестува седем младежи от Ню Йорк, които са примамвали хора от Лонг Айлънд с изненадващо евтини Поршета, след което са ги пребивали и обирали. Петима вече се признаха за виновни.

Три дни по-късно нюйоркската полиция оповести резултатите от деветмесечно разследване, при което е била разбита мрежа за проституция, координирана чрез craigslist. В резултат бяха арестувани 66 души, а 21 000 долара бяха конфискувани.

„Сraigslist е новата 42-ра улица“, казва сержантът от нюйоркската полиция Терънс Уилсън, имайки предвид улицата в Манхатън, известна с многото си престъпления през 70-те.

Има и доста куриозни случаи. През май миналата година жена от Вашингтон е арестувана, защото в craigslist публикува обява, с която приканва всевъзможни крадци да разграбят къщата й. Мотивът: предстояло й разрушаване. Дамата предоставила точния си адрес. Естествено, за по-малко от седмица цялата къща била ошушкана. Каква е била идеята? Всъщност къщата принадлежала на роднина, когото жената недолюбвала.

Най-фрапантен пък е случай от октомври, когато 24-годишна жена от Минесота е убита след като отговаря на обява за детегледачка. Според полицията, 19-годишен младеж примамил момичето с обявата, след което я застрелял в къщата си.

Въпреки това, Бъкмастър смята, че случаите на тежки престъпления са малко. Преобладават опитите за измама, както и за продажба на крадени вещи. Вместо да инвестира в системи за защита, craigslist, който има само 25 служители, разчита потребителите сами да маркират съмнителните обяви. Според Бъкмастър около 20 процента от всички обяви биват премахвани.

От полицията твърдят, че в повечето случаи craigslist сътрудничи добре с разследването, предоставяйки IP адреси и адреси на електронната поща на заподозряни потребители. Всичко това става при положение, че полицията предостави нужната заповед.

Браян Ботиг, работещ в отдела за киберпрестъпления на ФБР в Сан Франциско, е специалист що се отнася до craigslist. Обработил е стотици оплаквания и казва, че кореспондира с екипа на сайта всеки ден. „Помагат ни много, казва Ботиг. Ако някой обяви, че продава бебето си, ще го хванем за няколко минути.“ Което е полезно да се знае.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.