Би Би Си предизвика спор дали налага цензура

Всяка година милиони настройват приемниците си, за да гледат помпозното честване на всичко британско, като любители на музиката развяват флагове и пеят развълнувано патриотични химни, изпълнени през последната нощ от Променадните концерти на Би Би Си (BBC Promenade concerts).

Но решението на обществената електронна медиа да пропусне на тазгодишната серия концерти в лондонската „Роял Албърт хол“ текстовете на две от най-известните песни разпали остър спор за цензурата и имперското минало на страната. От Би Би Си казаха, че ще бъде изпълнена оркестрова версия на „Владей, Британия!“ (Rule Britannia!) и „Земя на надежда и слава“ (Land of Hope and Glory), за да се покаже как ще премине последната нощ от концертите на 12 септември, без публика и с малък оркестър, поради Ковид-19.

Това решение обаче бе последвано от медийна публикация, че според диригента е дошло времето „да се внесе промяна“ в концерта след антирасистките протести по света заради смъртта на Джордж Флойд в САЩ. „Владей, Британия!“ включва следните думи: „Владей, Британия! Британия владее вълните; британците никога, никога, никога няма да бъдат роби“.

Премиерът Борис Джонсън каза във вторник, че трябва да се заеме с този въпрос. „Мисля, че е време да спрем с нашето раболепно притеснение за нашата история, за нашите традиции, за нашата култура и да спрем този масов пристъп на самообвинения и мекушавост“, каза той пред електронни медии. „Искам да махна това бреме от гърдите си“, добави той.

Оттеглящият се ръководител на Би Би Си Тони Хол каза, че ще бъде много трудно да се възстанови атмосферата на петхилядна публика, но отказа да обясни дали текстовете са отстранени поради някаква връзка с колониалното минало. Той предположи, че текстовете ще бъдат върнати догодина.

Ежегодният музикален спектакъл, който обикновено е в края на серията концерти през лятото, е предизвиквал критики и преди заради своя шовинизъм, но негови поддръжници твърдят, че той представлява радостен изблик на традиции и патриотизъм. През 1990 г. назначеният диригент бе уволнен, защото не е искал да бъдат изпълнени двата химна, докато Великобритания участва в бойни операции в Персийския залив. Но след атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г. концертът не включваше тези две изпълнения, като организаторите казаха, че е уместна по-малко тържествена програма.

Решението на Би Би Си да пропусне думите бе на първите страници на клонящите вдясно британски вестници. „Дейли мейл“ заклейми това като „предателство“, а коментатори в някои уебсайтове на вестници и в социалните мрежи казаха, че Би Би Си цензурира песните. От Би Би Си изразиха голямото си съжаление за „неоправданите лични нападки“ към Далия Стасевска, главния гост-диригент, и казаха, че тазгодишният концерт ще отбележи традициите и духа на проявата, същевременно отразявайки необходимостта от по-малък хор със спазване на на социална дистанция.

„Сънди таймс“ на Рупърт Мърдок съобщи, че Стасевска иска да модернизира вечерта, защото е поддръжничка на „Живота на чернокожите е от значение“. Това съобщение незабавно бе последвано от критики срещу финансираната с публични средства радио-телевизионна корпорация, вкл. от някои членове на правителството. Самата Стасевска не коментира директно този спор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.