Революция чрез Телеграм – мобилно приложение помага на протестите в Беларус

Всеки ден, като по часовник, списъци със задачи за протестиращите срещу беларуския авторитарен лидер Александър Лукашенко се появяват в мобилното комуникационно приложение Телеграм. Те поставят целите, задават времето и мястото на митингите с характерна за бизнеса прецизност, и предлагат вдъхновяващо насърчаване.

„Днес ще бъде един по-важен ден в борбата за нашата свобода. На всички фронтове протичат тектонични промени и е важно да не се забавя темпото“, гласи съобщение в един от така наречените канали в телеграм, изпратено вчера. „Тази сутрин. Разширяване на стачката. 11.00 ч. Подкрепа за Купала (театър)… 19.00 ч. Събиране на площад „Независимост“.

Приложението стана незаменимо средство за координиране на безпрецедентните масови протести, разтърсващи Беларус от 9 август, когато изборни служители обявиха, че президентът Александър Лукашенко е спечелил зашеметяваща победа за продължаване на 26-годишното си управление на избори, смятани от мнозина за фалшифицирани.

Кандидатката на опозицията замина за Литва след оказана принуда, казаха от предизборния й щаб, а властите спряха интернет, като оставиха беларусите почти без достъп да независими онлайн информационни източници или социални медии и протестиращите изглежда останаха без водач.

Точно в този момент в действие влиза Телеграм, което често остава достъпно въпреки прекъсванията на интернет, предлага сигурност на съобщенията, споделяни в приложението и е използвано при протестни движения. Някои от каналите му помогнаха разпръснатите демонстрации да прераснат в добре координирани действия.

Хората, които управляват каналите, предлагащи политически новини, сега качват актуализирана информация, видеа и снимки за разрастващото се протестно движение, изпратени от потребители, от места със засилено полицейско присъствие, както и контакти с активисти за човешките права и преки призиви за нови демонстрации, нещо което лидерите на беларуската опозиция се въздържаха сами да правят публично. Десетки хиляди хора от цялата страна отговориха на тези призиви.

За броени дни каналите „Нехта“, „Нехта на живо“ и „Беларус на главния мозък“, сред най-популярните, станаха основно средство за улесняване на протестите, каза Франак Вячорка, беларуски анализатор и гост изследовател на „Атлантическия съвет“. „Съдбата на страната никога не е зависела толкова от една-единствена технология“, каза Вячорка.

В дните след вота и последвалите прекъсвания на интернет аудиторията на „Нехта на живо“ нарасна от няколкостотин хиляди последователи до над два милиона. Сестринския му канал „Нехта“ има над 700 000 последователи. Аудиторията на „Беларус на главния мозък“ нарасна от почти 170 000 последователи в края на юни до над 470 000 тази седмица.

Тяхното влияние в страната с 9,5 милиона население не трябва да се подценява, а властите са забелязали това и преследват хората, стоящи зад каналите.

Миналата седмица, властите започнаха наказателно разследване срещу „Нехта“ и основателя й – 22-годишния блогър Степан Путило, по обвинения в подстрекаване към масови безредици, престъпление, което се наказва със затвор до 15 години. Блогърът Игор Лосик, който основа „Беларус на главния мозък“, бе арестуван преди изборите, но каналът му продължава да функционира.

„Наистина станахме рупор в ситуацията, която се развива в Беларус в момента“, каза в неотдавнашно интервю за литовския информационен сайт „Делфи“ Путило, който е беларусин, но живее във Варшава, Полша. „Станахме глас на тази революция, но не по собствена воля. Проста така се случи“.

Путило първо създаде „Нехта“, което означава „някой“ на беларуски, като канал в YouTube през 2015 г., когато е бил само на 17 години. Популярността му нарасна миналата година, когато неговото 30-минутно видео за управляващия страната с желязна ръка лидер „Лукашенко. Криминално дело“ събра почти три милиона гледания. Съд в Беларус обяви филма за екстремистки, но той все още е достъпен в YouTube.

Путило се насочи към Телеграм през 2018 г. Двата му канала са фокусирани главно върху беларуската политика. Екипът му получи хиляди съобщения от потребители, изпращащи снимки, видеа и новини всеки ден и качва най-достоверни новини, като се гордее с това, че често споделя информация от източници в правителството и правоохранителните органи.

След започването на протестите хилядите съобщения нараснаха до стотици хиляди, а нелегалната мрежа днес изглежда залята от информация. В отговор на молба на АП за интервю главният редактор на „Нехта“ Роман Протасевич написа: „Разбира се, възможно е, но въпросът е кога“, и след това престана да отговаря. Путило не е отговорил на запитванията за коментар.

Когато започнаха протестите каналите на „Нехта“ бяха първите в интернет, разпространили ужасяващи снимки от сблъсъците на полицията с демонстрантите. Тази седмица, те бяха пълни с видеа със стачкуващи работници в заводите.

Журналисти в Беларус хвалят каналите за актуалните им новини, но отбелязват, че традиционните медии също играят важна роля.

„Каналите в Телеграм наистина помагат да се пробие информационното затъмнение, но трябва да кажа, че не са единствените“, каза Андрей Бастунец, ръководител на беларуската асоциация на журналистите, и добави: „Каналите в Телеграм (управлявани от блогъри) играят мобилизираща, организираща роля, докато по-балансирана информация може да бъде намерена на каналите в Телеграм на различните медии“.

Платформи в социалните медии изиграха важна роля при предишни бунтове, включително в Арабската пролет, антиправителствените протести в Хонконг и демонстрациите срещу расовото неравенство в САЩ.

От 2016 г., когато Русия бе обвинена в използване на Фейсбук и други платформи в опит да повлияе на изборите в САЩ, мнозина обаче виждат социалните медии в по-мрачна светлина, каза Ханс Кунднани, старши анализатор в базирания в Лондон мозъчен тръст „Чатъм хаус“.

„Това, което се случва в Беларус в момента, е един вид напомняне, че всъщност социалните медии може да бъдат използвани по позитивен начин от демократична гледна точка“, каза Кунднани.

Протестиращите на улицата споделят тази позиция. „Каналите в Телеграм и интернет сайтовете, които не са свързани с нашето правителство, са основен източник на информация днес, в момент, когато изобщо не можем да разчитаме на държавните медии“, каза Роман Семьонов, който следи каналите „Нехта“ и участва в митинг в центъра на Минск в сряда вечерта“. „Това е революция чрез Телеграм“, добавя той.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.