Обратно в клас или как училищата в Европа се справят с коронавируса.

Инструкции за желаещи да се прегледат пред здравно заведение в Гьотеборг. Снимка: екпресен

Училищата в Европа отварят врати след края на лятната ваканция и правителствата настояват учениците да се върнат в класните стаи след месеци на онлайн обучение заради коронавирусната пандемия. Страните в Европа възприемат различен подход за намаляване на рисковете от зараза в училищата.

Великобритания

Началните училища отвориха отново врати в Англия на 1 юни, започвайки с няколко випуска. Учениците от средните училища на възраст от 15 до 18 години се завърнаха на 15 юни. Всички ученици ще учат в класните стаи през цялото време от новата учебна година, която започва тази седмица. Училищата в Шотландия отвориха врати на 11 август.

Неотдавнашно допитване предимно сред училища в Англия показа, че 96% от училищата разделят класовете на малки групи или „балони“, като всяка група спазва безопасно разстояние от останалите, за да се сведе до минимум рискът от зараза. Повечето училища планират да сменят времето за междучасие и да разместят началото на учебните занятия, показва допитването на Националната асоциация на класните ръководители.

Правилата за маски и други защитни спедства варират – учениците в средните училища в Англия трябва да носят маска само в общите части, ако в районите им са наложени блокади. В Шотландия те ще бъдат задължителни при придвижването в училищната сграда.

Франция

Училищата отварят на 1 септември. Учениците над 11 години трябва да носят маска през цялото време, включително на закрито. Училищата трябва да ограничават смесването на класове, да проветряват и дезинфекцират стаите.

Ходенето на училище е задължително, въпреки че училищата може да се приспособят при ръст на случаите на коронавирус на места, например, като ограничат посещенията за няколко дни или седмици. При голяма епидемия на регионално ниво училищата може да затворят временно.

В детските градини децата от една и съща група не трябва да спазват социална дистанция. Основните училища може да разделят класовете на групи от 8 до 15 ученици, които да редуват половин ден в клас и учене от къщи. В средните училища всички ученици трябва да ходят в училище поне няколко дни седмично.

Германия

Децата се върнаха в училище на пълно време от началото на август. В повечето провинции децата и учителите трябва да носят маски на закрито, но не и когато са на чиновете си. Северен Рейн-Вестфалия се отказа от правило, според което по-големите ученици трябва да носят маски в час след критики на родители и лекари.

Класовете или випуските трябва да се намират в различни крила на училището през междучасията. Вратите и прозорците се оставят отворени възможно най-дълго време. Повечето учители се връщат в училище, въпреки че активисти настояват те да бъдат защитени по-добре. Някои онлайн уроци продължават при специални обстоятелства.

Гърция

Очаква се училищата да отворят врати на 7 септември, но може да се наложат забавяния. Учителите и учениците ще трябва да носят маски в час и в други затворени пространства, като всеки ще получи една платнена маска. Размерът на класовете ще бъде ограничен до 17 ученици.

Италия

Училищата в повечето области трябва да отворят отново на 14 септември. Мерките за минимизиране на заразата все още се финализират.

В помощ на социалното дистанциране началото на учебните занятия ще бъде леко разместено и ще бъдат въведени нови, единични чинове през идните седмици. Носенето на маска ще бъде задължително за пристигащите и заминаващите от училище, но те ще могат да се свалят в часовете, ако има безопасно разстояние между чиновете.

Някои средни училища с по-големи класове съобщават, че ще използват микс от дистанционно обучение и преподаване на място, за да предотвратят струпването на много хора. Правителството се съгласи да отпусне повече средства за увеличаване на обществения транспорт, за да се осигури безопасно пътуване до училищата.

Ако ученик или учител бъде заразен, класният ръководител и здравните власти ще трябва да решат дали да затворят цялото училище, отделни класове или да наложат карантина на хората, които са били в пряк контакт със заразените.

Нидерландия

Началните и средните училища в Нидерландия започнаха да отварят на етапи през август както обикновено.
Обучението в началните и средните училища става лице в лице. Няма изисквания за носене на маска както от учителите, така и от учениците. Някои учители не бяха склонни да се върнат на работа, а много училища въведоха собствени изисквания за носене на маска.

Ако ученик бъде заразен, всички в домакинството му трябва да си останат у дома десет дни. Децата над 6-годишна възраст, които проявяват симптоми, трябва да останат у дома и да бъдат тествани. По-малките ученици може да посещават училище и детска ясла дори с леки симптоми на настинка, но трябва да си останат у дома, ако имат температура.

Норвегия

Училищата отвориха постепенно от 27 април. От децата не се изисква да носят маска, а учебните часове остават до голяма степен непроменени. Онлайн обучението вече не е вариант. Съучениците са събрани на едно място и не се смесват в училище с други класове. През междучасията всеки клас има право да използва различна зона от игрището. Междучасията също са разбъркани. Децата със симптоми трябва да си останат у дома и да бъдат тествани за COVID. В детските градини децата може да бъдат оставяни от родителите си, дори ако имат хрема, но трябва да си останат у дома, ако симптомите са по-сериозни.

Полша

Училищата отварят врати на 1 септември. Маските не са задължителни в клас. Класните ръководители решават дали да се използват маски в общите пространства и дали да се разместват часовете на занятията. Исканията на някои училища и общини за отлагане на отварянето на училищата не бяха уважени. Основните и средните училища в градове като Варшава са препълнени и някои учители твърдят, че ще бъде невъзможно спазването на правилата за социално дистанциране, дори ако се разместят часовете на занятията. Семейства, които откажат да изпратят децата си на училище, може да получат глобя до 10 хил. злоти (2710 долара).

Русия

Училищата отварят на 1 септември. Часовете на занятията и междучасията ще бъдат разместени, за да се предотврати струпване на много хора в общите части. В училищата ще се правят проверки на температурата. Ученици със симптоми на грип ще бъдат изолирани. На децата се препоръчва да носят маски, но те не са задължителни. От служителите се очаква да носят маска през цялото време, освен когато обясняват нов материал или стоят на безопасно разстояние от учениците. Онлайн обучение няма да се предлага като алтернатива.

Испания

Основните и средните училища започват учебната си година във всички области през първите три седмици на септември. Посещаването на училище е задължително, както и маските в клас за децата от шест години нагоре. Учениците трябва да мият ръцете си поне пет пъти дневно. Трябва да се спазва социална дистанция освен сред членовете на „балон“, малка група от деца, които трябва да се дистанцират от членовете на други балони. Всяка сутрин ще се правят проверки на температурата в училище или у дома.

Швеция

Шведските училища останаха отворени по време на пандемията и приеха отново учениците от средата на август след лятната ваканция. Местните власти ще решават как да се справят с възможни епидемии, включително варианта да затворят отделни училища.

Всяко училище отговаря за спазването на указания за социално дистанциране и хигиена. Маските не са задължителни. Някои общини смениха времето на учебните занятия, за да предотвратят струпване на много хора в градския транспорт. Оставянето на училищата отворени през пролетта не доведе до ръст на случаите на заразени сред учениците в сравнение със съседна Финландия, където училищата временно бяха затворени, сочи съвместен доклад на здравните агенции на двете страни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.