Пет години след нападението срещу „Шарли ебдо“ заплахата остава многолика

Специалният брой на „Шарли ебдо“, издаден в навечерието на процеса

Докато в Париж започва процесът срещу извършителите на нападението от 2015 г. срещу седмичника „Шарли ебдо“, ислямистката заплаха във Франция и Европа остава многолика, въпреки че способността за действие на терористичните групи изглежда за момента отслабена.

Пет години след нападението срещу сатиричното издание, прелюдия към поредица опустошителни атентати във Франция, полицията и разузнавателните служби са нащрек, изправени пред способността за реорганизация на две световни джихадистки мрежи – групировката „Ислямска държава“ и Ал Каида. Двете организации с неясни очертания разполагат с голям брой изключително активни местни „франчайз“ изпълнители.

Но длъжностни лица и експерти смятат, че е рискът от „планирани операции“, което ще рече подготвени и финансирани от чужбина, като атентатите от 13 ноември 2015 г. в Париж, е намален. Затова френските разузнавателни служби определят като „ограничени“ способностите на тези групи да действат в Европа и да поддържат връзки със съмишлениците си.

Преди и края на халифата на ИД в Ирак и Сирия (2014-2019 г.), „САЩ и други унищожиха мрежата ѝ за външни операции, като убиха или заловиха много от оперативните ѝ ръководители“, обяснява за АФП Сет Джоунс, експерт по тероризъм в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон (Center for Strategic and International Studies, CSIS).

Ал Каида, от своя страна, почти не съществува вече като световна централа, но поделенията, които действат от нейно име по места, са също толкова активни, като тези на ИД, от Йемен до Сахел, като се премине през Сирия и Либия.

Covid-19 едновременно отклоняваше погледа на силите за сигурност и усложняваше задачата на джихадистите, останали много активни на местно ниво, но предпазливи извън него.

„Терористичната заплаха в краткосрочен план се увеличи в зоните на конфликти и спадна в зоните на мира“, обобщи в тази връзка доклад на ООН в средата на юли.

Никой обаче не твърди, че заплахата в Европа е отминала. Да припомним, че през април германските власти осуетиха планове на атентати срещу американски военни съоръжения и арестуваха петима таджики, заподозрени, че действат от името на ИД.

На континента са зорко следени едновременно наскоро възприелите тези идеи лица, хора, които излизат от затвора след излежани присъди, и наскоро радикализирани.

Към тях се прибавят бойци, останали в Сирия, задържани в кюрдски затвори, и избягалите.

„Тази година терористичната заплаха беше въплътена в изолирани фигури, които не са попаднали в обсега на разузнавателните служби заради начина им на действие и ограничените им, дори несъществуващи контакти с идентифицираните джихадистки мрежи“, посочва националната антитерористична прокуратура в Париж.

От 2015 г. по официална статистика, във Франция са били извършени 17 нападения с малък мащаб. Три от които – през 2020 г. За тях не е била поета отговорност от самите групировки и са били извършени от изолирани фигури, често с предходни психиатрични заболявания. Това са действия, които на практика не могат да бъдат предвидени.

Но антитерористичната прокуратура наблюдава също „разпадането на по-добре структурираните групи, както и мрежите за фалшиви документи и за финансиране, които представляват необходима предпоставка за формиране на групи за действие“.

През май кипърските власти обявиха експулсирането на 17 мигранти, заподозрени, че са участвали в терористични актове или в принадлежност към ИД и Ал Каида. Пример, който илюстрира използването на „нелегални мигрантски маршрути за достигане до Европа“, подчерта докладът на ООН.

Жан-Шарл Бризар, директор на Центъра за анализ на тероризма (САТ), не изключва действия, планирани от ИД, като посочва „неотдавнашни планове за атентати, осуетени в Европа“. Но „следващият цикъл ще бъде свързан с лица, „произлизащи от ИД“, твърди той. Мозъчният тръст, базиран в Париж, наскоро установи, че 60 процента от задържаните, осъдени във Франция за действия в Босна, Ирак и Афганистан, са се включили отново в агресивни действия след задържането им.

Общо Регистърът за сигнали за предотвратяване на радикализацията с терористичен характер (FSPRT) съдържа 9000 имена. Това е нееднороден масив, който задължава службите да определят деликатни приоритети.

Остава хипотезата за атаки срещу Франция извън континенталните ѝ граници. Според много добре запознат източник от силите за сигурност, Западна Африка се смята за уязвим район, след смъртта през юни в Мали на лидера на Ал Каида в ислямски Магреб, военен успех на френската антиджихадистка операция „Бархан“.

Посолства, фирми и пътници може да станат мишени на ответни действия. „Според мен е по-вероятно Ал Каида да извърши нападение в ислямски Магреб за отмъщение срещу френските сили или други мишени в Африка“ – в западната или северната ѝ част, отколкото в самата Франция“, потвърди в края на юли Сет Джоунс. „За групировката е по-лесно да действа в Африка“.

След юни шестима френски хуманитарни работници бяха убити на 9 август заедно с шофьора и нигерийския си водач югоизточно от Ниамей. За нападението, извършено от въоръжени мъже на мотоциклети, все още не е поета отговорност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.