АЕЖ: Осъждаме бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров и други журналисти

Димитър Кенаров след полицейското насилие. Снимка: туитър

Асоциацията на европейските журналисти – България остро осъжда незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров. АЕЖ настоява за пълно разследване и наказване на всички замесени и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи.

Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници.

След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници.

През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и говори, за да я покаже на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си.

Министерството на вътрешните работи носи огромна отговорност за случилото се. Асоциацията на европейските журналисти започна да прави опити да локализира Кенаров още преди полунощ в сряда. Уведомени бяха Пресцентърът на МВР и ръководителите на операцията пред бившия Партиен дом. Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за журналист, който е задържан, докато отразява протестите, представителите на МВР не съдействаха за откриването и освобождаването на Кенаров.

Освен травми в областта на лицето и главата, при задържането си Кенаров е останал и без камера, която е била счупена, лежала е на площада и впоследствие изчезнала, докато той е бил с белезници.

АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите. Има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Няколко наши колеги от различни медии бяха удряни и обгазени при протестите в сряда. Имаме информация и за друга повредена фотографска техника на репортери.

АЕЖ наблюдава всички тези случаи и ще уведоми международните си партньори за бруталните полицейски действия срещу Димитър Кенаров. Асоциацията ще осигури подкрепа на журналиста да потърси правата си по съдебен път.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.