Неонацисти в полицейски униформи?

Полицаи с неонацистки символи на униформите срещу протестиращите. Колаж: от социалните мрежи

Като анализирам случилото се от „кървавата нощ“ в столицата на 02.09.2020г. не мога да не споделя нещо като социолог и изследовател. Моят фокус не е върху метежа, организиран от самозабравилата се изпълнителна власт, а на един много дълбочинен и опасен феномен, който не съм забелязвал да зарази като туморно образование определена българска институция.
Личният ми интелектуален интерес по темата с крайно /десни или леви агитки в българския футбол датира от много години. Затова ще анонсирам накратко символите и знаците, които разпознах и видях снощи, за съжаление не във българските ултраси, а в органите на МВР.
На посочените от мен снимки се виждат ясно символите, с които се бяха окичили български „хулигани“ въобразявайки си, че са полицаи. Снимковият материал, който съм приложил, онагледява символиката на целия крайно-десен процес, който тече в главите на тези объркани момчета с пагон.
На първата снимка се вижда полицай със значка, на която има череп и надпис на английски: един изстрел, един убит, аз решавам, никакви угризения.
В тази значка има няколко интересни нацистки символа, които са съчетани по един агресивен начин.
На първо място е черепът или totenkopf. Това е символът на СС танкова дивизия и е забранен.
На второ място е съчетанието, образуващо мишена в черепа. Този символ се асоциира с друг забранен неонацистки символ – келтския кръст.
Трето – изключително агресивният и скланящ към убийства текст, който е допълнен с черен фон, който символизира смъртта.
Втората интересна значка, на която попаднах, е на череп с каскет и два ножа, кръстосани под него.Тук интересният замисъл е символът да прилича на един от най-разпространените окултни знаци на неонацистите- руната Одал. Руната Одал е била изобразявана на емблемата на 7-ма планинска дивизия на войските на SS (Shutzstaffel – охранителен отряд) „Принц Ойген“ и на 23-та танково-гренадирска дивизия на SS „Нидерланд“. Названието си получава от древногерманския термин Odal – „родово земно владение“. Била е нагръден знак на сътрудниците на Главното управление на SS по въпросите на расата и населенията (RuSHA). Руната Одал символизира кръвното родство и семейството, възвръщането към земята и събирането на хора от сходна кръв или раса. Този символ е използван от немските охранителни отряди SS през Втората световна война. Така, че това е доста опасен символ, сложен индиректно върху гърдите на български полицай.
За да носиш такива символи в контекста на създалата се ситуация снощи, може само да води до заключението за каква сериозна патология е довела до симпатизирането на една личност на такива крайно-десни, неонацистки и паравоенни формирования. За това призовавам компетентните органи- МВР и ДАНС да проверят дали техни членове и служители симпатизират на такива крайни идеологии.

От страницата на автора, заглавието е на редакцията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.