Животът е прекрасен

Румен Белчев

Макар лятото да преваля, животът става все по-прекрасен: по улиците – свирки и дудуци, тъпани, безплатни домати и яйца за хвърляне. Какво повече може да желае един средностатистически гражданин на Републиката!

Може би – машинно гласуване и честни избори. ЦИК нещо се ослушва за машинките и изборите, в замяна на това „ТРУД“ споделя челния световен опит в почтената надпревара за управлението на държавата. Колкото и да си мислим, че сме открили топлата вода, по-топлата от нас страна Либерия вече отдавна я е измислила – през далечната 1927 година кандидат-президентът (и действащ в момента на изборитe), г-н Чарлз Кинг „събрал 243 000 гласа, макар броят на регистрираните избиратели по това време да е едва 15 000“. Постижението – избран с 1560 % от избирателите си честен политик, било даже вписано в книгата на Гинес!

Ние сме далеч от тия върхови постижения, въпреки деветдесет процентовото гласуване в някои от секциите – все пак почтеността през ХХI век е върховен приоритет!

Отново от трудовия всекидневник научаваме и оптимистичната новина, че „28209 щяха да са богати пенсионери, ако таванът не им отнемаше 6,9 млн. лв. всеки месец“.

Добра сума, макар че „над 35 млн. лв. се плащат всеки месец, за да се добави към реалния размер на 606 хил. души, за да могат да получават минималната пенсия“. Миналата година са се изхитряли да живеят с по 219 лева и стотинки , тази – с 250.

Но и за бедните пенсионери има грижа – „Приятелите обичат бедния пенсионер и винаги му помагат“ – цитира беден пенсионер „ТЕЛЕГРАФ“. За рождения си ден бедният пенсионер Митю Пищова „Събра 94 гости от цяла България на тържество в Равда. „Посрещнах ги с маса, която пращеше от ядене и пиене (…) Имаше 3 печени агнета, морски деликатеси, белуга. Пет големи торти, от които излизаха жени по бельо. За ВИП гостите имаше още и над 15 манекенки, миски, моделки и плейбойки, които ги забавляваха…“ Сега, като си получи 50-те лева над мизерната пенсийка, ще може да си направи и афтърпарти.

Отново в телеграфен стил е отразена и борбата срещу битовата престъпност, водена на най-високо ниво: „Арестуваха крадец на 6 кокошки“! Както го пише черно на бяло, „От извършените незабавни издирвателни мероприятия за нула време е бил установен извършителят“. Само че от кокошките нямало и следа. Предполагаме, че е природозащитник, който е върнал пилците в естествената им среда. За да ги направи щастливи кокошки, а нас, читателите – още по-щастливи от все по-успешното противодействие на битовата престъпност!

Но най-тежък аргумент за това, че животът у нас става не само по-прекрасен, а и по-дълъг, ни дава Статистическият институт, цитиран от „24 ЧАСА“ – „През 2020 година смъртността у нас продължава да е най-ниска от 5 г.“.

Единственият аргумент, по който би могло да се спори, е че това е „въпреки пандемията от коронавирус“.

Пациенти на българската здравна система оспорват това твърдение – според тях ниската смъртност се дължи точно на пандемията!

Спомняте си – през пролетта докторите се оплакваха, че си нямат пациенти – не влизали в болниците, защото се страхували да не се заразят. Дори плановите операции бяха отлагани на няколко пъти.

Логиката на оспорващите официалната теза е желязна – по-малко пациенти в болниците – по-ниска смъртност!

И ще ми говорят после, че здравната система била в криза – в криза е не системата, а леченията, които се опитва да ни прилага, за да отчете клиничните пътеки!

И ако ми кажете след всичко това, че животът у нас не става по-хубав от песен – значи сте черногледци, депресирани песимисти или направо платени тролове-хейтъри!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.