Индустриалци се опълчиха против рекета на правителството

Лозунги от протестите против правителството на Борисов юли 2020 г. Снимка: e-vestnik

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излезе с неочаквано остра декларация за политическата ситуация в момента. АИКБ е най-голямата организация на работодатели в България. В нея членуват над 90 браншови камари, представляващи 3/4 от икономическите дейности в страната, над 10 000 компании, осигуряващи работа на близо 500 000 души.

В позицията се казва, че и слепите виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и тя изостава от другите страни от ЕС, които са в преход. Асоциацията изрежда основните фактори, които задържат развитието:

– Проблемна бизнес среда за частните фирми (а те създават 2/3 от брутната добавена стойност). Мерките, съгласувани с правителството се изпълняват мудно и половинчато, или мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват;

– Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от „обръчи“;

– Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;

– Електронното управлението закъснява отчайващо;

– Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

– Качеството на законодателството е ниско, а приложението на законите е избирателно.

– Злокобни практики:

Рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес;

Сплашване чрез законно-охранителните структури с цел политическо послушание.

Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. „Хиполенд“, а и законопроекти като този за заграбване на „спящите акции“ и чрез тях – заграбване на „будните предприятия“. Или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация „винаги виновен“ и т.н., и т.н.

Това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните години (потвърждава се и от данните на НСИ, както и от данните на БНБ за Преки чужди инвестиции в България). Връзката е пряка – липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам – до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и изоставане спрямо другите бивши соцстрани.

АИКБ пише в декларацията си, че истината трябва да се каже на висок глас – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи – и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще.

Индустриалците казват още в декларацията си, че има неотменими граждански права, включително правото на протест. Тази непряка подкрепа за протестите от едрия капитал е уникална за Европа и света.

В декларацията се настоява да се смята за престъпление, да се разследва и наказва намесата на държавни и правоохранителни органи в бизнеса, по повод свободната воля за политически избор на собственици или служители.

И индустриалците дават пример – в България се съгласихме преди 30 години, че трябва да приключим с партиите по месторабота, съответно и държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица.

Виж тук пълната пълната позиция на АИКБ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.