11 септември: Ню Йорк отбелязва годишнината от атентатите на в условия на криза

Увеличаваща се престъпност, празни апартаменти и магазини, бездомници навсякъде: Ню Йорк отбелязва днес годишнината от атентатите на 11 септември 2001 г. в условия на дълбока криза, превърнала се в залог на политическата битка в навечерието на американските президентски избори.

Въпреки пандемията Ню Йорк ще проведе годишната церемония в памет на близо трите хиляди души, които загинаха при най-смъртоносните атентати в историята, с минути на мълчание в часовете, в които похитените от джихадисти самолети се врязаха в кулите на Световния търговски център.

Вместо да взимат думата един по един, семействата на жертвите направиха записи на своите обръщения. Въпреки това те ще могат да присъстват, като носят предпазни маски и спазват социална дистанция, на място при Мемориала на „кота нула“, чийто музей ще отвори врати за първи път от март.

Деветнайсет години след атаките датата 11 септември остава синоним на героизма на нюйоркчани. Управляващите на Ню Йорк повтарят как благодарение на „съпротивителните сили“ на нюйоркчани от един месец насам броят на заразените с коронавируса, който отне живота на над 23 хиляди жители на града, е под един процент.

Всички подчертават обаче, както направи във вторник и губернаторът Андрю Куомо, че тези съпротивителни сили са подложени на сериозно изпитание от „вторичните последици“, икономически и социални, на пандемията.

Гейл Бруър, ръководителката на района на Манхатън, признава, че островът, символизиращ кипящия живот на Ню Йорк, днес се сблъсква с най-различни проблеми.

Част от тях произтичат директно от пандемията: почти всички банки, застрахователни дружества и други компании на „белите якички“ преминаха в режим на дистанционна работа и все още го поддържат, с което опразниха деловите квартали и оставиха хиляди малки ресторанти, в които се хранеха техните служители в обедната си почивка, без клиенти.

Макар Манхатън да му липсва, 26-годишният компютърен инженер Борис Тулчински планира, подобно на много свои колеги, да „продължи да работи у дома“ в Ню Джърси до юли 2021 г.

Ако над 60-те милиона туристи, които посещават Ню Йорк всяка година, изчезнаха, то и нюйоркчани също напуснаха града с хиляди: най-малко 35 хиляди души са напуснали Манхатън, ако се съди по броя на регистрираните молби за гласуване по пощата на президентските избори, казва Гейл Бруър.

Голям брой търговски обекти бяха затворени: от 2017 до тази година процентът на вакантните помещения за търговски обекти почти се е удвоил (сега той е 78 процента), съобщава Бруър.

Що се отнася до бездомници, те станаха още по-видими със затварянето на центровете за подслон и с трансфера на около 13 хиляди от тях в празни хотели в Манхатън, казва тя.

Увеличаването на броя на убийствата и стрелбите (съответно с 47 и 166 процента през август тази година в сравнение с август миналата година) е един от фрапиращите признаци на тази нюйоркска криза.

Макар да е далеч от повсеместната престъпност, от която страдаше през 70-те и 80-те години, градът, който се славеше като един от най-сигурните в света, се завърна към нивата на престъпност от 2012 г., според „Ню Йорк таймс“.

„Не мога да ви кажа колко сигнали получавам от нюйоркчани, които са разтревожени от влошаването на положението в града“, заяви във вторник Куомо.

Всички нюйоркски лидери изразяват въпреки това увереността си, че градът ще се измъкне от неприятната ситуация, но колко време ще отнеме това? Макар градът да показва признаци на възстановяване, особено с повторното отваряне на музеи, започнало в края на август, и с отварянето на салоните на ресторантите, предвидено за края на септември, това може да отнеме три години, твърди Бруър, като се позовава на прогнозите на агентите на недвижими имоти.

В същото време, по-малко от двама месеца преди президентските избори в САЩ, кризата стана повод за конфликт с правителството на Тръмп.

Президентът републиканец повтаря, че увеличението на престъпността в бастиона на демократите, който е и неговият роден град, е последица от некомпетентността и прекалената толерантност на ръководителите му. Във вторник той обвини кмета и губернатора на Ню Йорк, че „унищожават“ града.

Нюйоркските лидери разкритикуваха отказа на Тръмп и републиканците да отпуснат милиарди долари за Ню Йорк, както и за други градове, симпатизиращи на демократите, с които да компенсира огромните си загуби от данъчни постъпления. „Тръмп се опитва да убие Ню Йорк, това е нещо лично и въпрос на психология“, каза във вторник Куомо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.