Избраха Нинова, какво следва? И защо бяха толкова вълнения и интриги?

Видя се, че много хора извън БСП се вълнуваха от изборите за председател на тази партия. Що беше тоя засилен интерес към вътрешнопартийни избори?

Политици от ГЕРБ, обслужващи медии и онези, които разчитат на борисовата власт, се вълнуваха и се опитваха да дискредитират изборите на БСП, защото очевидно щеше да загуби кандидатът Кирил Добрев, който беше по-удобен на Борисов.

И самият Борисов се изказа – там не можели едни избори да организират. Не се знаело колко са избирателите. От БСП ги обявиха още отначало, че са 80 и нещо хиляди. Но тъй като не са държавата с електронните й бази данни, които печатат избирателни списъци, казаха, че точният брой ще се изясни в края на изборния ден. Какво чудно има? Предимно пенсионерска партия, ще стане ясно в края на деня колко са починали, колко са отпаднали.

Нинова спечели с 81%. Опитите да се оспорва резултатът няма да успеят. Атакуваха изборите за лидер по партийни организации още от самото начало, защото бяха неудобни за Борисов и присъдружните му в БСП. На конгрес делегати по-лесно се манипулират.

Нинова, добра или лоша, но се оказа, че в БСП не могат да намерят по-силен кандидат за лидер. Противниците й в партия не можаха да извадят един сериозен нейн конкурент. Някои станаха прозрачни, видя се, че работят за Борисов, медиите им даваха щедро трибуна. Всички критици на Нинова в БСП обиколиха телевизиите да говорят против нея. И нищо. Поради това разни партийни деятели развиха идеята – ама ние искаме колективно ръководство. Ако може без лидер. Е, къде го видяха това по света – в партията на Меркел ли, на Путин ли, някой някъде? Да си намерят лидер, като не им харесва Нинова.

Ако се съди по реакциите на Борисов, тя засега е посочена като врага и това е показателно. На предстоящия конгрес със сигурност ще организират разцепване на БСП, което по-скоро ще бъде отлюспване на някаква част. Както вече се случи с АБВ. Само така могат да осуетят изравняването с ГЕРБ като избирателни нагласи.

А Нинова ще се прояви ясно по един важен показател – отношението към Гешев. Не приеме ли, че той трябва да бъде остранен, със законодателни промени в бъдещ парламент, означава, че е влязла в колаборация с Борисов.

Нинова веднъж вече го направи при избора на членове от квотата на парламента за Висшия съдебен съвет. Споразумяха се с ГЕРБ и техните представители вкупом гласуваха за Гешев. Втория признак на сътрудничество беше, когато 27 депутати от БСП гласуваха за Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Защо и как – от БСП дължат обяснение.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.