Конспиративната теория QAnon заразява Европа заедно с коронавируса

Привърженици на QAnon. Снимка: от тв екрана

В магмата на конспиративното мислене, която се излива с пандемията от Ковид-19, будещото безпокойство движение QAnon, родено сред привържениците на Тръмп в САЩ през 2017 г., „бавно, но сигурно“ си пробива път в Европа, като събира и усилва тревогите около здравната криза, констатират експерти.

Явлението, добре познато в САЩ, засега е периферно от другата страна на Атлантика, но от няколко месеца все повече бие на очи. В социалните мрежи, които са основният му инкубатор, но и на неотдавнашните демонстрации срещу санитарните мерки в Германия, в Лондон и Париж, където можеше да се видят плакати на QAnon.

„Конспиративните теории на QAnon се ширят все повече в Европа“, където „пандемията послужи като катализатор“ за развитието му, констатира в края на юли доклад на Newsguard – организация, анализираща новинарски сайтове.

„Днешното време на неизвестност и зловещата атмосфера са плодородна почва“, добавя френски правителствен източник, говорейки за „едновременно сектантски и идеологически“ тенденции. Теорията QAnon – името й идва от Q, както наричат някакъв мистериозен функционер, опълчил се срещу заговора – гласи, че САЩ се управляват от незнайни сили, замесени в международни педофилски мрежи, чиято цел е да установят „нов световен ред“. Единствено американският президент Доналд Тръмп (който никога не е изобличавал открито QAnon) можел да се справи с този комплот.

„Твърде американоцентрична в началото, тази теория, чийто наратив се гради върху елитите и педофилско-криминалните среди, много лесно се адаптира към местни теми“, обяснява г-жа Шин Лабе, главен редактор за Европа в Newsguard.

Сайтове на QAnon се появяват в Европа от края на 2019 и началото на 2020 г., но посещаемостта им „експлодира“ с идването на коронавирусната пандемия и изолацията, изтъква тя.

Newsguard, изследвала сайтове, интернет страници и акаунти на QAnon във Великобритания, Германия, Франция и Италия, съобщи в края на юли, че движението вече има близо 450 000 последователи и членове.

„Но посещаемостта на такова съдържание продължава да расте лавинообразно и много бързо“, подчертава г-жа Лабе и дава за пример френскоезичния канал в ЮТюб DeQodeurs, създаден през април и от 21 500 абонати към 31 юли стигнал в началото на септември до 68 500.

„Попивателна за конспиративни теории“

Първоначално изолирана в сайтове с поверителен достъп или ограничавана от Фейсбук и Туитър, наложили забрана на хиляди акаунти, теорията QAnon се разпространява чрез популярни сайтове с фалшиви новини в Европа и в локални групи.

Тя се приспособява към местния политически контекст, например в Германия и Франция, където представя Ангела Меркел и Еманюел Макрон като пешки в ръцете на „дълбоката държава“. Тази способност лесно да се адаптира й позволява да печели популярност. „QAnon просто попива различни конспиративни теории.

Не се гнуси от нищо, от антисемитски митологеми до 5 джи мрежите или предпазните маски, без да забравяме научната фантастика . . . обхватът й е много голям“ и различните теории се подхранват взаимно, констатира Тристан Мендес Франс, който преподава дигитални култури в Парижкия университет. Но „силната страна на тези фантазии е, че се базират на идеята за престъпленията на педофилите. Поставиш ли под съмнение каузата им, значи подкрепяш педофилията“, добавя той.

„Вместо да се занимавате с противниците на маските, обърнете внимание на педофилските криминални мрежи, на министрите педофили!“ – приканва например журналистите един френски лекар във Фейсбук.

Твърденията на QAnon се разпространяват и от известни личности в Европа като германския певец Ксавиер Найду и Атила Хилдман – кулинар веган, участвал в демонстрации срещу маските в Берлин в началото на септември.

Във Великобритания певецът Роби Уилямс реши да възроди през юни теорията Pizzagate, предшествала през 2016 г. движението QAnon – тя сочи някаква пицария във Вашингтон за свърталище на педофили от елита на демократите.

Тревоги

Прехвърлят се мостове към крайната десница и това тревожи изследователите. Така е по-специално в Германия, където теорията намери съперници сред екстремистите, повели борба с приемането на бежанци, и следовниците на теорията за „Великото заместване“, казва изследователят Миро Дитрих.

„Връзката между конспиративното поле и полето на крайнодесните за жалост е логична, защото те имат много общи теории“, изтъква той.

Вносът на теорията QAnon във Франция се осъществява чрез изявен крайнодесен „конспиратор“ от Квебек – Алексис Косет, отбелязва Тристан Мендес Франс.

Смятано от американското ФБР за потенциална терористична заплаха, в Европа това движение „трябва да се държи под око“, казва ученият, обезпокоен от „екзалтацията и радикализма“ на някои хора.

„Има слаби, но застрашителни сигнали“, предупреждава Андреа Паладино, журналист от италианския седмичник „Еспресо“, който анализира свързаните с QAnon акаунти в Италия и изброява няколко „особено тревожни“ постове, приканващи хората да се въоръжават.

Но както изтъква Шин Лабе, „има всякакви поклонници на QAnon, има и хора, които разпространяват теориите без зъл умисъл, задавайки си понякога уместни въпроси за пандемията“.

„Някои се оставят безумието да ги обсеби изцяло, други се носят по вълните, а трети със сигурност преследват политически цели, което впрочем е трудно установимо. Тези неща може да изчезнат – или пък не. Драматично ще е, ако партиите използват движенията от този тип“, резюмира източникът от френското правителство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.