Френски изтребители за Гърция: една свръхскоростна поръчка

Френският изтребител Рафал

Поръчката на Гърция към Франция за 18 изтребителя Рафал, от които 12 използвани, се очаква да позволи на Атина да разполага по-бързо и на по-ниска цена със самолетите, като същевременно се запазят производствените линии на компанията Дасо авиасион.

Какъв е графикът?

Обявявайки намерението на Атина да придобие „шест нови самолета и 12, които са били малко използвани“, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис спомена за пристигане на първите самолети Рафал в Гърция през 2021 г. и за покупка, която ще бъде „завършена в началото на 2022 г.“.

„Ще направим всичко, което можем, но трябва да се вземе предвид една индустриална реалност и оперативни нужди /на френската армия – бел.АФП“/, обясняват от кабинета на министърката на въоръжените сили Флоранс Парли, като същевременно оценяват като „естествено“ това, че Гърция иска да разполага със самолетите бързо.

През 2015 г. Египет също „много бързаше“ да получи своите 24 изтребителя Рафал. Тогава имаше самолети Рафал, произвеждани за Франция, които в крайна сметка бяха доставени на Кайро.Този път самолетите, които трябва да бъдат произведени през следващите две години, са предназначени за Индия и Катар, „единственият изход е да се отделят“ 12 „използвани“ самолета Рафал от 100-те, с които разполагат сега френските военновъздушни сили, според източник, запознат с въпроса.

Между 2022 и 2024 г. Дасо авиасион трябва да произведе 28 самолета за Франция. В зависимост от темповете на производство всички или част от шестте нови гръцки самолети биха могли да бъдат отделени от 28-те, които ще се произвеждат за Париж.

Обсъжданията „ще започнат за договор, който ще бъде подписан до края на годината“, според кабинета на министърката.

Каква е прогнозираната цена?

Тя е „между един и два милиарда евро“ за 18 самолета, според кабинета. Освен от покупката на самолети втора употреба, цената зависи най-вече от бойното оборудване, придружаващо самолета, от включването или не в договора на обучението на пилотите и обслужването за поддръжка.

Според военния баланс на Междунаяродния институт за стратегически проучвания Индия и Катар са платили всяка по 8,7 милиарда долара за 36 самолета, Египет – 4,7 милиарда за 24.

Какви ще са последиците за Дасо и за френските военновъздушни сили?

Гръцката поръчка създава риск да лиши временно френските военовъздушни сили от 12 дори 18 самолета, при положение че оперативната им дейност е натоварена. „Тези 18 самолета, трябва да ги произведем, било за Гърция, било за Франция“, уверяват от кабинета на г-жа Парли, като отбелязват, че тази поръчка „дава видимост от около година и половина“ на самолетостроителната компания.

Тъй като при липса на нова поръчка, Дасо авиасион рискуваше производствената й линия за Рафал да бъде прекъсната през 2024 г. след катарските и инидийските самолети и 28-те френски самолета, които остава да бъдат произведени. Нова френска поръчка (наречена транш 5) от 30 самолета е предвидена от Париж за 2023 г. с цел доставка от 2027 г. нататък.

Министърката на въоръжените сили посочи в края на август, че се разглежда корогиране на графика за транш 5, за да се осигури „непрекъснатост на дейността“ на Дасо и на нейните 500 подизпълнители, много от които са отслабени от кризата в самолетостроителния сектор. С гръцката поръчка отсъствието на заетост на монтажната линия е „изместено за 2026“, изтъкват от кабинета на министърката.

Какви са другите възможни клиенти за износ на Рафал?

Непрекъснатостта на производството на Рафал би могла да се осигури с нови поръчки за износ. Изстребителят постигна първия си успех в Европа – първия за френската самолетостроителна индустрия от 20 години насам и продажбата на Мираж 2000-5 .Е на Гърция.

Атина е една от малкото европейски страни, определяни като страни с „двоен източник“, която се снабдява и от втора страна освен САЩ, за да не зависи единствено от тях. Така Атина притежава самолети Мираж 2000 и американски изтребители Ф-16, докато Турция е оборудвана изключително с американски изтребители, основно Ф-16.

Франция се надява, че този успех ще й предвещае и други на Стария континент в надпреварата с Юрофайтър на Еърбъс и БАЕ систъмс, Ф-18 на Боинг и най-вече Ф-35 на Локхийд Мартин, който поглъща европейския пазар (Великобритания, Италия, Нидерландия, Белгия, Норвегия, Полша…).

Париж предложи използвани изтребители Рафал на Хърватия в рамките на търг за дузина самолети, предназначени да заменят нейните стари Миг-21. В Европа изтребителите Рафал са в съревнование също във Финландия и Швейцария.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.