Фидел и Куба – какво бъдеще, какви сценарии?

Предстоящата сесия на Националното събрание на Куба може най-накрая да свали от власт 81-годишния си лидер

Кубинският лидер Фидел Кастро позира за снимка на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва на срещата им в Хавана на 15 януари 2008 г. От година и половина Фидел не се е появявал на публични места, а само по телевизията и на снимки. Снимка: Ройтерс

Година и половина след последната публична поява на Фидел Кастро мистерията около боледуващия кубински лидер може да бъде разбулена. Дали в края на месеца 81-годишният Кастро ще се оттегли, или ще се задържи на власт до край?
На 24 февруари ще се състои сесия на законодателния орган на Куба – Националното събрание на народната власт. То ще одобри върховния изпълнителен орган – Държавният съвет. Председател на Държавния съвет е държавният глава на Куба и предстоящата сесия може да ознаменува края на 49-годишното управление на Кастро.

През юли 2006 г. кубинският лидер претърпя спешна стомашна операция. Той предаде „временно“ управлението на своя брат Раул. Оттогава Кастро се е появявал само на видеоматериали и на снимки, на които изглежда изтощен и болнав. Сега той може да се възползва от възможността да предаде официално властта на Раул, който да застане начело на комунистическото правителство.

77-годишният Раул Кастро предизвика очаквания за икономически промени, които да дадат нов живот на неефективната контролирана от държавата икономика и да подобрят живота на кубинците. Според анализаторите официалното предаване на властта ще му позволи да извърши такива реформи. И те самите обаче не са сигурни какво ще последва. „Смятам, че ще видим същите стари лица на същите стари постове“, казва скептично настроен европейски посланик. Опитният дипломат смята, че вероятно Кастро ще бъде провъзгласен за президент, след което отново ще преотстъпи властта на Раул.

„Сесията на парламента на 24 февруари предоставя идеална възможност за кубинското ръководство да реши един път завинаги мистерията около бъдещето на Фидел. Все пак не е сигурно, че това решение ще бъде взето“, казва Дан Ериксън, научен експерт по кубинските въпроси във водещия център за политически анализ, обмен и комуникации по проблемите в Западното полукълбо „Интерамерикански диалог“ във Вашингтон. Според него много от кубинските висши лидери ще се радват, ако властта бъде официално предадена на по-младото поколение, а Кастро поеме една по-церемониална роля.

Фидел Кастро продължава да присъства в общественото съзнание с многобройните си статии, публикувани в кубинските държавни вестници и излъчвани многократно по радиото и телевизията. През декември брадатият „Команданте“ намекна, че ще сложи край на управлението, като каза, че няма намерение да се вкопчва във властта или да застава на пътя на по-младите лидери. До момента обаче той и брат му стискат здраво козовете си и карат страната да гадае.

РАЗОЧАРОВАНАТА МЛАДЕЖ

Ако Кастро се оттегли от политиката, ще сложи край на една ера, която започна с идването му на власт през 1959 г. с въоръжена революция. В разгара на Студената война тя превърна Куба в съюзник на Съветския съюз близо до бреговете на САЩ.

За двама млади актьори – Анди и Бетси – които пътуват на стоп към крайбрежния булевард „Малекон“ в Хавана, мястото на Кастро в историята не е от голямо значение. „Това не е проблем на една личност. Проблемът е в цялата система и в това, че хората на ръководни постове не искат да мърдат от там“, казва Анди, който не желае да бъде представен с цялото му име поради страх от репресии. „Те знаят, че всяка промяна ще срути цялата система.“ Кубинските интелектуалци са по-обнадеждени, че промяната ще настъпи при Раул Кастро, дългогодишен министър на Революционните въоръжени сили, тъй като той насърчава организирането на дебати за решаване на проблемите на Куба. „През март ще бъдат обявени важни икономически реформи“, заяви икономист от Университета в Хавана, който пожела да остане анонимен. „Но първо трябва да бъде взето политическо решение на върха.“

Кубинец държи снимка на Фидел Кастро на срещата на Петрокарибе. Кубинците вярват в социалистическата система на лидера си и се надяват той да се върне в управлението, дори и само за да се сбогува. Снимка: Ройтерс

Според европейския посланик истинска промяна ще настъпи едва тогава, когато за държавен глава бъде избран по-млад ръководител като вицепрезидента Карлос Лахе, архитект на реформите, отворили Куба за чужди инвестиции и туризъм през 90-те години. „Раул няма да предприеме нищо, докато Фидел е на близо. Има прекалено много скрити интереси в политическата бюрокрация,“ казва той.

Кубинците, които вярват в социалистическата система, изградена от Кастро, все още се надяват, че той ще се върне в управлението дори и само, за да се сбогува. Хулио, бивш служител в министерството на вътрешните работи, е убеден, че на 24 февруари Кастро ще бъде избран за председател на Държавния съвет само за да отстъпи поста си по здравословни причини. „Ако здравето му позволи да се появи публично, той ще го направи, защото това ще е сбогуването му с политиката“, посочи той.

Възможните сценарии за политическата съдба на Кастро са следните:

КАСТРО ОТСТЪПВА ВЛАСТТА

Възможно е Фидел Кастро да се оттегли от президентския пост лично или в писмено изявление до Националното събрание, като се позове на здравословното си състояние. Също така е възможно да обяви преди сесията, че е прекалено слаб, за да бъде избран за държавен глава. И двете вероятности са равносилни на политическо оттегляне, което би сложило край на една ера на управление, започнала с революцията от 1959 година.

Ако Кастро се оттегли, очакванията са да предаде официално властта на 77-годишния си брат Раул, който „временно“ ръководи страната от юли 2006 година.

Щафетата може да бъде предадена директно на по-млад лидер и държавен глава да стане 56-годишният заместник-председател на Държавния съвет Карлос Лахе. Повечето кубински наблюдатели се съмняват, че ще настъпи такава драстична промяна.

БЕЗ ПРОМЯНА

Възможно е Фидел Кастро да бъде единодушно провъзгласен за държавен глава, но да преотстъпи отново властта „временно“ на брат си.

КАСТРО ПЛАНИРА ЗАВРЪЩАНЕ

Има вероятност Фидел Кастро да бъде избран за държавен глава и да обяви, че е достатъчно здрав, за да поеме постоянен контрол върху страната. Повечето анализатори разглеждат този вариант като малко вероятен.

НОВА РОЛЯ

Фидел Кастро би могъл да остане един от 31-те членове на Държавния съвет (върховния изпълнителен орган на Куба) без да има водеща роля, като продължи да е начело на властта в ролята на първи секретар на управляващата Комунистическа партия. Куба би могла да реформира конституцията си, за да се разграничи постът на държавния глава (председател на Държавния съвет) от поста глава на правителството (председател на Министерския съвет), като един от братята Кастро застане начело на държавата, а ролята на министър-председател се поеме от Раул или Лахе.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.