Защо мирът между Израел и държавите от Залива има значение

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху. Снимка: от в екрана

От създаването си като еврейска държава през 1948 г., Израел е изолиран от почти всяка страна в преобладаващо мюсюлманския Близък изток. Египет и Йордания сключиха мир с него, но останалите арабски държави казаха, че ще се въздържат от признаване на Израел до създаването на отделна палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа – територии, завладени от Израел през войната от 1967 г. През последните години перспективите за палестинска държава избледняха. Въпреки това ОАЕ и Бахрейн, монархии от Персийския залив, се съгласиха да установят нормални отношения.

1. Защо споразуменията имат значение?

Те предполагат, че конфликтът на Израел с палестинците вече не е пречка за приемането му от неговите арабски съседи, а споделеното недоверие към Иран е по-силен фактор. Споразуменията сплотяват един засилващ се съюз между Израел и някои арабски държави за сдържане на персийски Иран. Докато населението на Иран е преобладаващо от мюсюлмани шиити, то в повечото арабски държави има сунитско мнозинство; в Бахрейн мнозинството от населението са шити, но управлява сунитска фамилия.

2. Защо сега?

ОАЕ казаха, че ключов фактор зад нормализирането е съгласието на Израел да замрази плана си за анексиране на части от Западния бряг (не е ясно за колко дълго време). Анализатори изтъкват, че безпокойствата във връзка с Иран, и по-конкретно неговите регионални амбиции и ядрена програма, са били по-решаващият катализатор. ОАЕ и Бахрейн споделят интереса на Израел за противодействие на една разновидност на политическия ислям, която монархиите в Залива разглеждат като заплаха за правото на наследяване и като дестабилизиращо влияние, произлизащо главно от Иран, Катар и Турция.

3. Какви са икономическите последици?

Макар че търговията между Израел и съседите му Йордания и Египет така и не преживя бум, въпреки нормализирането, а Бахрейн има сравнително малка икономика, се очаква нещата да са различни с ОАЕ – федерация от седем емирства. Дубай е бизнес център за региона, а Абу Даби силно желае да намали зависимостта си от петрола и газа. Веднага щом сделката за нормализиране беше разкрита на 13 август, министри от ОАЕ и Израел се втурнаха да откриват телефонни линии и да деблокират достъпа до интернет, а компании в двете страни обявиха нови договори.

4. Каква роля изиграха САЩ?

Може би неуспешният опит на президента Доналд Тръмп да осигури мирно споразумение между Израел и палестинците косвено ускори сключването на сделка между Израел и ОАЕ. Въпреки че палестинците отхвърлиха предложението на САЩ, израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща, предизвиквайки полемика, да анексира части от Западния бряг, които планът на Тръмп предвижда да бъдат запазени от Израел. Загрижени, че такъв ход може да предизвика протести в подкрепа на палестинците и да изложи на опасност засилващите се връзки с Израел, ОАЕ започнаха тайни преговори с Израел, а администрацията на Тръмп изпълняваше посредническа роля. Това доведе до решението на ОАЕ да установи отношения с Израел в замяна на преустановяване на анексията от Нетаняху. Бахрейн обяви на 11 септември, че ще последва техния пример.

5. Какво получават държавите от Залива?

Споразумението с ОАЕ им дава възможност да развиват търговски и дипломатически отношения и връзки в областта на сигурността с Израел, изтъквайки, че помагат на палестинците, като заставят Израел да спре анексията. Това помага на ОАЕ да изчистят имиджа си, опетнен в САЩ заради тяхната роля в опустошителната война в Йемен. Споразуменията може да дадат на държавите от Залива преди немислим достъп до американска военна техника, така както Египет си осигури по-добри американски оръжия, след като сключи мирна сделка с Израел. Израел обаче се противопостави публично на искането на ОАЕ за бойни самолети Ф-35. Споразуменията с Израел дават на двете арабски държави възможност да си сътрудничат с него в технологичната и здравната област, където той е лидер, във време, когато борбата с Ковид-19 е основната грижа на всяка държава. Базираната в ОАЕ компания APEX Natiоnal investment каза, че се е съгласила да извършва изследвания на коронавируса с израелската TeraGroup.

6. Какво получава Израел?

За Израел установяването на нормални дипломатически отношения с арабски държави отдавна е стратегическа цел. Това е знак за по-голямото му приемане в Близкия изток и съдържа потенциал за повече търговски връзки с държава, която досега правеше много малка част от своя бизнес в собствения си регион. Това може да доведе до нормализиране на отношенията и с други държави. И е една от малкото добри новини за Нетаняху, който е под обстрел в политически план заради справянето си с епидемията от Ковид-19 и е с многобройни повдигнати обвинения в корупция.

7. Къде остават палестинците във всичко това?

Отхвърляйки довода на ОАЕ, че им помагат, палестинските лидери осъдиха нормализирането като предателство от страна на съюзници. За много палестинци сделките дават на Израел ползите от мира, без да изискват от него да се изтегли от завладяна земя. Признавайки, че това „несъмнено е вярно“, Денис Рос, бивш американски пратеник за мир в Близкия изток, написа във „Вашингтон пост“ след този ход на ОАЕ, че „това трябва също така да даде знак на палестинците, че други нямат намерение да ги чакат“ да сключат мир с Израел.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.