България – и Борисов – преминаха точка, след която няма връщане

Публикацията в „Политико“

Джеймс Пардю е бивш посланик на САЩ в България (2002-2005), заместник-помощник на генералния секретар на НАТО по операциите и разузнавач от кариерата от американската армия. Автор е на „Миротворци: Американското лидерство и краят на геноцида на Балканите“ (Кентъки юнивърсити прес, 2015).

Бойко Борисов, популисткият лидер на България, е изправен пред народен бунт, който няма да стихне. Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по софийските улици, за да поискат оставката му. Те осъждат неспособността на правителството да се справи с разрастващата се корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на основни стандарти на демокрацията.

Борисов и неговите съратници отговарят на масовите прояви на недоволство като се вкопчват още по-силно във властта. Изправена пред липса на напредък въпреки седмиците на безмилостен натиск, е крайно време Европа да даде да се разбере, че стои редом с народа на България и порива му към истинска демокрация, и предприема конкретни стъпки, за да му помогне да постигне тази цел.

България външно изглежда като демократична държава, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е прогнила до сърцевината си.

Откакто страната възприе парламентарната демокрация през 1991 г. политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания относно основните елементи на демокрацията. По времето на правителството на Борисов ситуацията се влоши много повече.

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава. Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез широкото използване на сплашване, местна корупция и предполагаемо купуване на гласове в голям мащаб по места. Управляващата партия – Партията „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) – постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието.

Борисов и неговият политически апарат могат да бъдат характеризирани като „Путин-лайт“, използващи същата тактика като руския силен човек, но по малко по-мек начин. Въпреки че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.

България също има галерия от богати „олигарси”, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медии в цялата страна. За членство в този клуб е необходимо да подкрепяш Борисов и ГЕРБ. Ползите за поддръжниците могат да бъдат значителни, а наказанията, строги за другите. Така границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита, а успешните бизнеси са обект на съдебно преследване и враждебно поглъщане на техните активи.

Всичко това става възможно посредством полицейска и съдебна система, която Борисов и ГЕРБ контролират до голяма степен.

Това е система, създадена за корупция в голям мащаб. Както демонстрантите знаят, това е и система, която задушава индивидуалната инициатива, запушва устата на пресата и обезкуражава чуждестранните инвестиции. Тя принуждава младите българи да напускат страната си, за да намерят бъдещето си в по-отворени, демократични общества другаде.

Европа, ако е загрижена за защитата на демокрацията, сега трябва да поеме водеща роля в подкрепа на техните искания за промяна.

За съжаление Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България, докато Доналд Тръмп е в Белия дом. Президентът на САЩ не проявява интерес към насърчаването на демокрацията по време на управлението си и това е малко вероятно да се промени с наближаването на изборите в САЩ.

ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свобода на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата на ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, произхождат от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантирането на сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на публичните демонстрации в България и слабостите на демокрацията в страната.

Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще проведе интензивно разследване на използването на финансиране от ЕС в България и че ще наложи правен контрол и санкции.

Третата стъпка трябва да включва наблюдение на изборите, преглед на свободата на печата и предложения за прилагане на съдебната реформа в България.

ЕС разполага с повече от достатъчно власт, надзорни възможности и изпълнителни организации, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които се прилага финансиране от ЕС.

В крайна сметка бъдещето на България трябва да бъде решено от българите – но днес българите, призовавщи за демокрация на улицата, може да не успеят сами.

Превод e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.