„Сянката на десантчика“ от Русия над Беларус: докъде стига подкрепата на Москва

Путин и Лукашенко на военен полигон. Снимка: официален сайт

След започналото вече руско-беларуско военно учение „Славянско братство-2020“ на 12 октомври в Беларус ще стартират още едни маневри – „Нерушимо братство-2020“, организирани в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Това пише „Известия“ в статия със заглавие „Сянката на десантчика“.

В „Нерушимо братство“ ще участват освен домакините военни от Русия, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Съвместните маневри целят между другото да демонстрират пред НАТО ефективността на сътрудничеството между Беларус и Русия. Този подход наистина въздейства на западните партньори на Москва, заявява пред вестника Леонид Калашников, оглавяващ комисията за евразийска интеграция в Държавната дума.

Сътрудничеството в отбраната между Москва и Минск, включително ученията, няма връзка с текущата политическа ситуация в Беларус, уверява Андрей Савиних, шеф на външнополитическата комисия в беларуския парламент. В страната продължават масови протести срещу фалшифицираната според демонстрантите победа на президента Александър Лукашенко в изборите за държавен глава на 9 август и срещу полицейското насилие.

Междувременно общата протестна стачка в Беларус, очаквана вчера, не се състоя. Според експерти тази идея вече няма да намери подкрепа сред работниците, добавя „Известия“.

Започналото вчера посещение в Минск на руска военна делегация начело с министъра на отбраната Сергей Шойгу ще подчертае значението на Беларус в отбранителната стратегия на Русия, пише „Свободная преса“. С тази визита Москва за пореден път изтъква, че признава Лукашенко за легитимен президент и е готова да решава с него проблеми на сигурността. Аналитици допускат също, че може отново да бъде обсъден въпросът за създаване на руска военна база в Беларус. Например, ако всеки месец се провеждат учения, това е възможност Москва да разположи там не постоянна база, а база на ротационна основа. Нещо подобно правят силите на НАТО в балтийските страни и Полша, граничещи с Беларус, пише изданието.

В Беларус вече има два руски военни обекта – свързочен възел, обслужващ подводниците на военноморския флот, и радарна станция от руската система за предупреждение при ракетна атака, припомня всекидневникът.

„За Русия Беларус не е само член на ОДКС. Тя, първо, е част от Съюзната държава на Русия и Беларус, а второ – защитава нашето западно направление. Събитията в Беларус, включително във военнополитически смисъл, са от първостепенно значение за Русия“, посочва московският военен експерт Иван Коновалов.

„Беларус все още притежава великолепен военнопромишлен комплекс,… 99 на сто коопериран с Русия“. Ако събитията в страната се развият негативно по украинския сценарий, има опасност той да бъде разрушен, както стана в Украйна, предупреждава наблюдателят.

Беларуският Бащица е близък до консерваторите в Русия не само като фигура в геополитическата игра, но и в методологически план. Те по принцип са за твърдо потушаване на всякакви протести, затягане на гайките, максимално ограничаване на демократичните свободи и възпрепятстване на оранжеви революции, предчувствието за които никога не ги напуска, пише „Независимая газета“, разсъждавайки „можеше ли Москва да не подкрепи Лукашенко“.

Подкрепяйки Лукашенко, руската власт отправя два сигнала. Първият е насочен към режимите, сходни с този в Беларус: във всеки конфликт със Запада те могат да разчитат на руска подкрепа – по геополитически съображения. Вторият сигнал е към руското общество. Политически активните граждани на Русия имат всички основания да смятат, че властта ще постъпи с тях по примера на Лукашенко, ако пожелаят да оспорят с уличен протест някой изборен резултат, добавя изданието.

Въпреки огромния брой факти, които говорят за мащабни и крещящи нарушения на човешките права в Беларус, голяма част от хората в Русия – 57 на сто, подкрепят Александър Лукашенко, констатира „Новая газета“, цитирайки данни на руския социологически център „Левада“ от края на август.

Четвърт от гражданите на Русия подкрепят идеята за обединяване на Русия и Беларус под властта на един човек или чрез влизане на Беларус в състава на Руската федерация, сочи ново допитване на „Левада“, отразено в „Труд“.

Ако се осъществи планът за „задълбочена“ интеграция в рамките на Съюзната държава, рязко ще нараснат антируските нагласи в беларуското общество. Ако пък Москва успее да натрапи на беларусите руската рубла като национална валута, това ще е възможно най-добрият подарък за беларуския национализъм и окончателно ще подкопае основите на двустранните – все още приятелски отношения, прогнозира „Московский комсомолец“.

Дори ако Лукашенко издържи днешната конфронтация с опозицията и остане на власт, няма да е за дълго. Всички събития в Беларус показват, че „в сегашния глобален свят националните ценности, ценностите на суверенитета и държавността няма как да бъдат откъснати от традиционните европейски ценности – на първо място от ценности като свободата и човешкото достойнство. През 21-и век националната идея не може да е оправдание за диктатура и всевластие. Крайно важно е да не забравяме това, мислейки за съдбините на днешна Русия“, приканва „Московский комсомолец“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.