Нобелова награда за Тунберг? Възможно е в епоха на климатични промени и вирус

Грета Тунберг. Снимка: от тв екрана

Нобеловата награда за мир тази година може да бъде присъдена на екоактивистката Грета Тунберг и движението „Петъци за бъдещето“, за да се подчертае връзката между вредите за околната среда и заплахата за мира и сигурността, смятат експерти.

Победителят, който ще получи наградата на стойност 1 милион долара – смятана за може би най-голямото световно отличие, ще бъде обявен на 9 октомври в Осло измежду 318 кандидати. Наградата може да поеме в три посоки.

17-годишната шведка беше номинирана от трима норвежки депутати и двама шведски парламентаристи, а ако спечели, ще я получи на същата възраст като пакистанката Малала Юсафзаи – най-младият нобелов лауреат досега.

Историкът и автор на няколко книги за наградата Асле Свен каза, че Тунберг, за която това е втора номинация в последните години, би била силен кандидат за тазгодишното отличие след горските пожари по западното крайбрежие на САЩ и повишаващите се температури в Арктика, „които не оставят съмнение у хората“ за глобалното затопляне.

„Нито един човек не е направил повече от нея, за да привлече вниманието на света към промените в климата“, заяви Свен пред Ройтерс.

Комитетът в миналото е присъждал наградата на природозащитници, като се започне с кенийката Уангари Маатаи през 2004 г. за нейната кампания за засаждане на 30 милиона дървета в Африка, а през 2007 г. на Ал Гор и Междуправителствената експертна група за промените в климата.

В епохата на кризата с коронавируса комитетът може също така да реши да изтъкне заплахата от пандемията за мира и сигурността, каза директорът на Стокхолмския институт за изследване на международния мир Дан Смит.

„Има връзка между вредите за околната среда и нашия засилващ се проблем с пандемията и се чудя дали Комитетът за Нобеловата награда за мир може да поиска да подчертае това“, заяви той пред Ройтерс.

Ако комитетът иска да изтъкне тази тенденция, „очевидно съществува изкушението с Грета Тунберг“, каза той.

Движението „Петъци за бъдещето“ започна през 2018 г., когато Тунберг започна училищна стачка в Швеция с настояване за действия за климата. Впоследствие това се превърна в световен протест.

Тунберг и баща й Сванте, който понякога се занимава с медийните въпроси към нея, не отговори на запитванията за коментар.

Мнозина бяха скептични, когато Грета, както често я наричат, стана фаворит на букмейкърите за спечелване на миналогодишната Нобелова награда, особено предвид нейната възраст, но втората й номинация може да засили шансовете й.

Ирландската агенция за залози „Пади пауър“ определя като свой фаворит Световната здравна организация (СЗО) с коефициент 5 към 2, следвана от Тунберг с 3 към 1 и министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн с 5 към 1.

„Грета отново е номинирана, какъвто беше случаят с Малала. Аз казах, че Малала е млада, когато беше номинирана първия път, и казах, че Грета е млада, когато беше номинирана за първи път“, заяви Свен. Малала Юсафзаи спечели през 2014 г.

Сред другите известни кандидати са „народът на Хонконг“, „НАТО, Джулиан Асандж, Челси Манинг и Едуард Сноудън и намиращата се в затвора саудитска активистка Луджаин ал-Хаслул.

Други възможни избори са „Репортери без граници“, Ангела Меркел и СЗО, казаха експерти, макар че не е ясно дали те са номинирани.

Номинациите са тайни от 50 години, но тези, които номинират, могат да решат да разгласят своя избор. Хиляди хора имат право да номинират, включително членове на парламенти и правителства, университетски преподаватели и предишни лауреати.

Не е известно дали американският президент Доналд Тръмп е номиниран за тазгодишната награда, макар че е издигнат като кандидат за отличието догодина, след като норвежки депутат го номинира заради посредническата му роля за споразумение между Израел и Обединените арабски емирства.

Той едва ли ще спечели, единодушни бяха Свен и Смит, не на последно място заради това, че разваля международните договори за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия – кауза, на която Нобеловите комитети много държат. „Той предизвиква разделение и изглежда, че не заема ясна позиция срещу насилието, извършвано от десницата в САЩ“, каза Смит.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.