Чувстваш се самотен? Поговори с кафеварката

Общуването с чайници, компютри, телевизори и всякакъв вид електротехника спасява от депресия

Разговорите с любимите вещи – компютри, чайници, тостери, уредби и т.н. – могат да бъдат полезни за здравето и да ни избавят от нежелани болести. В науката този феномен е известен като антропоморфизъм. Снимка: Мемористор.орг.юк

Добрият стар съвет “ако страдаш от самота, вземи си куче”, вече не важи. Американските учени доказаха, че днес по-голямата част от хората предпочитат да компенсират недостига от общуване с дружески “беседи” с компютъра, телевизора, електрическата кана и всякакъв друг вид електротехника.

Повечето собственици на кучета смятат питомците си за пълноправни членове на семейството и разговарят с тях като с равни. Често хората разговарят с дърветата, с морето, а в последно време все по-често и с компютрите, автомобилите и даже с най-обикновената битова техника. Това явление дори получи собствено име – антропоморфизъм.

Оказва се, че “очовечаването” на битовата техника може да бъде отлично лекарство срещу самотата. До този извод са стигнали учени от Чикагския университет. Ако човек, който се намира в изолация, започне да общува със заобикалящите го предмети като с живи същества, вероятността да изпадне в депресия е много по-малка, отколкото за този, който остава равнодушен към битовата си техника.

При това западните учени отбелязват, че откритието им не трябва да се подценява. Терапевтичният ефект от антропоморфизма може да спаси хиляди животи, заплашени от самотата. “Самотата предизвиква различни страхове, които в последствие могат да доведат до психически разстройства и дори до желание за край на живота”, отбелязва един от авторите на изследването, доцентът от университета Чикаго Николас Епли. “Със сигурност може да кажем, че самотата е съпроводена с много по-висок риск от заболявания, отколкото пушенето.”

Общуването с вещите е отличен лек срещу самотата. Ако се прекалява обаче, има опасност от психически проблеми. Снимка: Урбанмонк.нет

Разбира се, самолечението не винаги дава положителен резултат. Беседите с плеърите и кафемелачките могат да приключат и в психиатричната клиника, защото антропоморфизмът има и странични действия. Като свиква да живее в един измислен свят, човек престава да общува с другите хора адекватно. В очите му те губят човешките си качества и започват да приличат на неодушевени предмети. “Работата е там, че разговорите с техниката започва да измества истинското общуване”, обяснява психиатърът Михаил Голубев. “Проблемът възниква, когато хората привикват с този заместител и започват да го предпочитат пред нормалното общуване. Те не могат да се върнат в обществото без чужда помощ. Затова най-важно е да се изкорени причината за антропоморфизма – самотата. Това чувство е свързано с негативни изживявания, а те от своя страна могат да доведат до развитието не само на психически, но и на физически заболявания. А постоянните страдания водят до пропуски в работата на организма.”

Руските психиатри смятат резултатите от американското изследване за напълно закономерни, но според тях не трябва да се приемат догматично. “Разбира се, човек има нужда от общуване, а продължителната самота може да доведе развитието на психически заболявания”, казва психиатърът Александър Гонополский. “Не може да се каже обаче, че всеки човек, който разговаря с вещите, е самотник и попада в рисковата група. Съвсем различно е, когато човек започне да се привързва към предметите и да зависи емоционално от общуването с тях, когато вещите стават заместител на хората. В такъв случай трябва да се потърси помощ от специалист.”

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.