Смъртността е ниска, само един доктор… И тия маски намордници…

Починал е от Ковид 19 д-р Милан Първанов – анестезиолог-реаниматор в болницата в Гоце Делчев, в средата на 50-те си години.

…Аре, сега, стига сте ни плашили, един доктор, голяма работа, пишат из социалните мрежи. И от рак се умира, и от инфаркт… Да, ама… Ракът и инфарктът не са заразни.

И работата е там, че починалият доктор е бил единственият реаниматор-анестезиолог. На него се е крепила болницата. За да не загуби болницата статута си без реаниматори-анестезиолози, и да продължи да работи със Здравната каса, в града идват няколко „гостуващи“ реаниматори-анестезиолози от други болници, които работят по 3-4 дни. Сега ще трябва да намерят още такива и да назначат човек. А реаниматори-анестезиолози няма. Дефицитна професия. Един такъв умря от Ковид 19 в Бърза помощ, веднага пуснаха фалшива информация, че той всъщност от друго умрял…

Всъщност към 6% от всички починали от коронавирус в България са лекари, сестри и медицински персонал. За тях смятаме, че са длъжни да вършат тази работа за 700-800 лв. заплата (сестрите) и за 1000-2000 лв. заплата докторите. Вярно, че същевременно има директори на болници милионери – това е част от провалената здравна система, на която не обръщаме внимание.

Не е било трудно за д-р Първанов да се разболее от коронавирус. В болницата в Гоце Делчев инфекциозното отделение е запълнено още от юни месец и са превърнали вътрешното и неврологията в отделения за Ковид 19. А в реанимация са останали 3 сестри, които още не са болни, да въртят графика.

Разбира се, ако се разходите из града, няма да имате усещане за пандемия, казват медиците от местната болница. Така е, впрочем, във всички градове в България. Животът си тече все едно вирус няма, а това струва животи на други, казват медиците, които са най-застрашената група.

Същевременно около една трета от българите не вярват, че въобще няма такъв вирус и епидемия. В социалните мрежи маса народ агресивно се изказват против мерките за безопасност, демонстративно отказват да носят маски и се подиграват на хората, които носят.

Някъде умира по някой лекар, сестра. Болницата в Гоце Делчев може и да я затворят, ако не намерят заместник на починалия. Уж само един починал, пък…

Фейсбук кипи от коментари против мерките. А то на практика у нас мерки няма. Да, по-младите сигурно няма да умрат от коронавирус. Само с дребни изключения. Но хората над 60? Пенсионерите? Докторите и сестрите? Тях всички да ги хвърлим като ненужен товар, „сухи съчки”, както казва един любим доктор. За да ходят противниците на маските необременени…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.