Защо Сингапур е с най-ниска смъртност от коронавирус в света

Летище Ченги в Сингапур. Снимка: фирмен сайт

Сингапур има най-ниска смъртност от коронавирус в света – едва 27 починали при над 57 000 заразени на югоизточноазиатския остров.

Равнището на смъртност от COVID-19 в Сингапур е 0,05 процента спрямо средно за света 3 процента според данните, събрани от Ройтерс от страни с над 1000 случая.

При сравнение със страни с подобно по размер население се забелязва поразяваща разлика – смъртността в Дания е около 3 на сто, а във Финландия – около 4 процента.

Освен това няма починали от болестта в Сингапур от над два месеца според здравното министерство. Водещите здравни експерти в страната посочват основните фактори, на които се дължи този феномен:

Демография на заразяването

Около 95 процента от заразените с COVID-19 в Сингапур са сред работници мигранти на възраст предимно между 20 и 40 година, които живеят в пренаселени общежития и работят в трудоемки сектори като строителството и корабостроителството.

Макар параметрите на заболяването да продължават да се проучват на фона на продължаващата пандемия, сегашните световни тенденции сочат, че последиците от болестта са по-слаби при по-младите хора, като много от тях проявяват малко или никакви симптоми.

Откриване

Сингапур успя да намали разпространението на вируса чрез ранното му установяване, като използва интензивно проследяване и тестуване на контакти, за което получи похвали от Световната здравна организация (сзО).

Страната тестува близо 900 000 души, над 15 процента от населението си, наброяващо 5,7 милиона души, според официалните данни, което е едно от най-високите равнища на глава от населението в света.

Живущите в общежития са в режим на тестуване по списък. Властите предприеха масово тестуване сред уязвимите общности като домовете за възрастни, а на всеки над 13 години с признаци на остра респираторна инфекция се предлага безплатен тест.

Колкото повече хора диагностицираме, толкова по-ниска е смъртността, казва Хси Ли Ян от Висшето училище за обществено здраве „Сау Суи Хок“ към Националния университет в Сингапур.

Хоспитализация

Превантивният подход се прилага и при лечението. Пациентите с COVID-19 над 45 години или с придружаващи заболявания, които ги правят уязвими, се лекуват в болница, дори иначе да са добре, казват лекари.

Грижите ни са обичайните, но се полагат добре; инфузионна терапия, антикоагуланти, доказани лекарства и участие в изпитване на лекарствени препарати, каза Дейл Фишър, старши консултант в сингапурската Национална университетска болница.

Сингапур още от преди е център за медицински туризъм за Югоизточна Азия с множество частни болници и висококачествени държавни здравни учреждения. Освен това увеличава легловата си база за пациенти с коронавирус в просторни зали за изложения и други временни съоръжения, в които да бъдат настанени хората с леки симптоми.

Това предотврати пренатоварването на здравната система, така че да могат да бъдат насочени ресурси и внимание към по-тежките случаи, отбелязват лекарите.

Задължителни маски

Градът държава направи задължителни маските на обществени места през април. Макар експертите да казват, че трябва да бъдат извършени още проучвания, има все повече доказателства, че носенето на маски помага за намаляването на разпространението на заболяването и тежестта му. СЗО препоръчва използването на маски наред с други мерки за социална дистанция.

„Усвоихме добра култура на носене на маски в Сингапур. Това прави болестта по-лека“, каза Леон Хое Нам, експерт инфекционист в градската болница „Маунт Елизабет“.

Класифициране

Сингапур стриктно се придържа към определението на СЗО при класификацията на смъртните случаи от COVID-19. Не включва в официалната статистика смъртни случаи, които не са свързани с пневмония, като например причинените от проблеми с кръвта или сърцето сред пациентите с COVID-19.

Не се съмнявам, че ако СЗО преразгледа определението си за смъртните случаи от COVID-19, някои смъртни случаи, които не са свързани с пневмония, ще бъдат класифицирани наново и смъртността ще се промени, каза Пол Тамбиях, президент на Азиатско-тихоокеанската асоциация по клинична микробиология и инфекция, без да уточни с колко вероятно ще се промени нивото на смъртност.

Здравното министерство посочи, че подходът му отговаря на международната практика, макар че някои страни като Великобритания имат по-широки критерии при преброяването. Фишър от Национална университетска болница каза, че евентуални промени, настъпили при нова класификация в Сингапур, биха били незначителни.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.