Беларуските протести, реакцията на Запада и действията на Русия

Протести в Минск. Снимка: от тв екрана

Европа обсъжда санкции спрямо Беларус, ОССЕ се кани да изпрати там мисия за мониторинг на положението с човешките права. А Минск вижда във всички опити за влияние върху беларуската власт намеса във вътрешните работи на страната и заплашва с адекватни мерки, включително скъсване на дипломатическите отношения, пише „Независимая газета“.

Експертите не хранят илюзии, че Минск ще пусне в Беларус мисия на ОССЕ, но те имат възможност да подготвят доклада си извън страната въз основа на разговори с пострадали и участници в събитията. Голям брой факти вече са документирани. ООН например разполага с данни за 450 случая на изтезания и малтретиране на хора. Същевременно жителите на Беларус показват, че исканията им за нови избори и оставка на Лукашенко са осъзнато решение, неподлежащо на преразглеждане. Конфронтацията остава все тъй нажежена, констатират наблюдатели, цитирани в материала.

ЕС „няма да изолира Лукашенко от Европа изцяло. Защото пълното отрязване на Минск от Запада би донесло и на Брюксел, и на Вашингтон прекалено голям риск от засилване на руското влияние в страната и в региона като цяло“, прогнозира пред „Свободная преса“ беларуският политолог Кирил Озимко.

Санкциите на Брюксел обаче ще повлияят не само икономическата страна на беларуско-европейските отношения, смята той. Освен че ще бъде замразено участието на Беларус в европроекта „Източно партньорство“, страната може да изгуби своя имидж като „донор на регионална стабилност“ и неутрален преговорен терен – затова международните преговори за конфликта в сепаратистки Донбас може да бъдат изместени от Минск, казва аналитикът.

Поредното неделно протестно шествие вчера в Минск бе разпръснато много бързо, след като спецполицаите докараха водни оръдия, пише „Известия“. В Беларус продължават масовите протести срещу фалшифицираната според демонстрантите победа на президента Александър Лукашенко в изборите за държавен глава на 9 август и срещу полицейското насилие. Демонстрациите постепенно ще стихват и ще продължат най-много до първите студове, тъй като не дават реални резултати, казва пред вестника политологът от Минск Сергей Мусиенко.

В град Брест силите на реда използваха вчера срещу тълпата сълзотворен газ, а надвечер започнаха сблъсъци на демонстранти със специалните сили ОМОН. Междувременно се разбра, че протестиращите ще формират доброволни отряди за охрана на шествията – засега става дума за женските митинги, но може би отрядници ще участват вече във всички прояви. А опозиционният канал в Телеграм Нехта лайв с двумилионна аудитория разпространи личните данни на 1000 полицаи и увери, че това е само началото, изрежда „Известия“ събития от протестния уикенд.

Според вестника протестът е събрал вчера в Минск най-много 60 000 души, а „Комерсант“ цитира агенция Интерфакс, съобщила за 50 000, но и оценката на беларуското издание „Наша Нива“ – 150 000 участници. Видеозаписите от беларуската провинция напомняха понякога за събитията през август, когато конфронтацията между опозицията и силовите структури бе особено жестока, посочва „Комерсант“. По призив на Нехта лайв протестиращи в Минск направиха опит да обкръжат резиденцията на президента Лукашенко и се наложи органите на реда да използват сила. Силовите структури отправиха чрез Телеграм сигнал, че приемат призива на главната медия на протестното движение като пряка агресия.

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска, която казва, че е фактическият победител в изборите, ще се срещне днес в литовската столица Вилнюс с Нейтън Сейлс, координатор в Държавния департамент на САЩ по борбата срещу тероризма. Според сайта на ведомството Сейлс ще разговаря „с представители на беларуското гражданско общество, за да обсъди как САЩ могат да подкрепят народа на Беларус в искането му за свободни и честни избори и спиране на насилствените разпръсвания“ на демонстранти, пише „Комерсант“.

„Какво ще стане с Беларус, ако революцията победи? Това ще е бедна, злобна, антируска страна“, цитира „Комсомолская правда“ мнение на бившия украински премиер Микола Азаров, дал интервю за изданието. Според Азаров Западът – ЕС и САЩ, е „организирал“ беларуските протести, за да унищожи страната като свой промишлен конкурент и „да превърне народа в стадо, озлобено срещу Русия“.
Руският печат коментира и неотдавнашното посещение на Александър Лукашенко в Москва и преговорите му с президента Владимир Путин.

Путин „навярно разбира, че Лукашенко вече не владее ситуацията. Че беларусите няма да се върнат в състоянието, в което се намираха през всички тези години“, цитира сайтът Медуза изявление на Светлана Тихановска пред „РБК“. В коментар за „експанзионистката политика на Кремъл“ агенция РОСБАЛТ заявява, че тя „ще продължи, но по възможност външно ще бъде по-мека. Държавната пропаганда ще сменя думите „присъединяване“ или „ново обединяване“ с термините „интеграция“ и „подкрепа“. Горе-долу както е сега в случая с Беларус“.

Във връзка с поредния заем, отпуснат на Минск от Русия, „Московский комсомолец“ разсъждава „защо Путин купи Лукашенко за 1,5 милиарда“ долара. „Няма никаква ясна руска стратегия за постсъветското пространство. Само един начин да гасим пожарите – заливаме ги с пари“, коментира всекидневникът: „Налага се да плащаме… защото зад приказките за „руския свят“ има само кънтяща празнота“. „Временните управители“ на Русия се интересуват само от вносно-износни машинации и други видове бърз бизнес – „за тях трайните интереси на народите, било на руския, било на беларуския, са в най-добрия случай живот на насекоми“, заключава „Московский комсомолец“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.