Саудитска Арабия предпазливо се готви за нормализиране на отношенията с Израел

Саудитска Арабия, най-влиятелната арабска държава, в която се намират най-светите места за мюсюлманите, ясно изрази официалната си позиция по най-продължителния конфликт в региона: установяването на официални отношения между кралството и Израел е възможно само след постигането на мир с палестинците.

Въпреки това саудитските държавни медии и духовници дават признаци за промяна на отношението към Израел – нещо, което е възможно единствено заради директивите на могъщия саудитски престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Противоречащите си послания за евентуално установяване на отношения на Саудитска Арабия с Израел според анализатори и запознати с темата отразяват различните гледни точки на 35-годишния принц и неговия 84-годишен баща, крал Салман, по отношение на саудитските национални интереси.

„Не е тайна, че има конфликт между поколенията“, казва базираният в Ню Йорк равин Марк Шнайер, който е съветник на краля на Бахрейн и е водил преговори в Саудитска Арабия и други страни от Залива с цел насърчаване на по-тесни отношения с евреите и Израел.

Страните от Залива все повече гледат на Израел като на съюзник за съвместна отбрана срещу общия им съперник Иран на фона на негласната тревога за посоката на американската външна политика и несигурността, съпътстваща предстоящите президентски избори в САЩ. Противопоставянето на Иран не е единствената причина за сближаване на Израел с арабските страни през последните години.

Равин Шнайер споделя, че бившият саудитски посланик в САЩ принц Халид бин Салман му е казал, че основният приоритет на брат му, престолонаследника, е да реформира саудитската икономика.

„Той каза точно тези думи: „Няма да успеем без Израел“. Така че за Саудитска Арабия въпросът е не „дали“, а „кога“. Няма никакво съмнение, че те ще установят отношения с Израел“, казва Шнайер.

Видният член на саудитското кралско семейство, принц Турки ал Файсал, заяви, че „всякакви твърдения за разногласия между краля и принца престолонаследник са чиста спекулация“.

„Няма такова нещо“, категоричен бе принцът, който години наред бе ръководител на саудитското разузнаване и за кратко бе посланик в САЩ.

Според експерти и наблюдатели е малко вероятно Саудитска Арабия да установи официални отношения с Израел, докато крал Салман е на власт. Макар кралят да предостави контрола върху всекидневните дела на сина си, той се намеси по въпроса с Израел и направи изявления в подкрепа на палестинците.

В телефонен разговор с президента Доналд Тръмп на 6 септември крал Салман отново заяви, че държи на Арабската инициатива за мир, заяви саудитската информационна агенция СПА. Инициативата предвижда нормализиране на отношенията на Израел с арабските страни в замяна на създаването на палестинска държава на територията, превзета от Израел през 1967 г. – сделка, която е в противоречие с плана на правителството на Тръмп за мир в Близкия изток.

Въпреки това принцът престолонаследник се противопоставя на традициите с безпрецедентна решителност. Принц Мохамед иска също така да поправи отношенията си със САЩ, влошени след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г.

Когато Белият дом обяви миналия месец, че Обединените арабски емирства (чийто пример бе последван няколко седмици по-късно от Бахрейн) и Израел са се договорили да установят официални дипломатически отношения, Саудитска Арабия въпреки призивите на палестинците се въздържа от това да критикува сделката и да е домакин на срещи, на които тя да бъде осъдена.

Палестинците разкритикуваха споразуменията като „предателство по отношение на Ерусалим, джамията Ал Акса и палестинската кауза“, но контролираните от правителството саудитски медии ги определиха като исторически и добри за мира в региона.

Саудитското кралство даде разрешение за използване на въздушното си пространство за израелските полети до ОАЕ – решение, обявено ден след срещата на Джаред Къшнър, зет и високопоставен съветник на Доналд Тръмп, с принц Мохамед в Рияд. Къшнър насърчи арабските страни да нормализират отношенията си с Израел.

„Атлантик“ цитира изказване на принц Мохамед по време на последната му визита в САЩ през април 2018 г., в което той казва, че Израел е голяма икономика и „с Израел имаме много общи интереси“. Той заяви, че палестинците и израелците имат право да имат своя земя, като впоследствие добави, че е необходимо мирно споразумение, което да гарантира стабилността и нормалните отношения.

Изявлението му бе изтълкувано като подкрепа за евентуалното установяване на пълноценни отношения между кралството и Израел, което би елиминирало останалото от арабския консенсус, че Израел може да бъде признат само след създаването на палестинска държава.

По-значимо обаче е обявеното на 11 септември от малката островна държава Бахрейн нормализиране на отношенията с Израел. Според експерти това нямаше да се случи, ако Саудитска Арабия не бе дала съгласието си.

Това навежда на мисълта, че Саудитска Арабия е отворена към идеята за официални връзки с Израел, заяви Хусейн Ибиш, старши научен сътрудник в Института за арабските държави от Залива, базиран във Вашингтон.

„Според мен и те вероятно искат същото за себе си в бъдеще. Сред саудитците битува представата, че това може да се окаже много добър ход за Саудитска Арабия, но те не искат евентуалното нормализиране на отношенията да бъде възприето като тяхна слабост. Искат да са сигурни, че ще бъде израз на саудитската сила и ще допринесе за укрепването ѝ“, казва той.

Според принц Турки арабските страни трябва да поискат висока цена за нормализирането на отношенията с Израел. Израел продължава да е „препятствието пред всички тези усилия. Според мен, ако сега направите проучване на отношението на хората в Саудитска Арабия към позицията на властите по палестинския въпрос, ще видите, че над 90 процента от населението подкрепят официалната саудитска позиция, че трябва да има палестинска държава със столица Източен Ерусалим“, каза принц Турки пред Асошиейтед прес.

Рагида Дергам, арабска журналистка с дълъг стаж, която заедно с принц Турки е съпредседател на Срещата на високо равнище на Бейрутския институт в Абу Даби, казва, че по-младите поколения в Близкия изток искат нормален живот, а не конфискуване на амбициите и мечтите им.

„Те искат решения, а не още отрицание“, казва Дергам, която чрез Бейрутския институт организира онлайн обсъждания с експерти на бъдещето на региона и неговите млади хора.

Когато през август бе обявена сделката между ОАЕ и Израел, най-популярният хаштаг в Туитър в Саудитска Арабия беше срещу нормализирането на отношенията с Израел. Въпреки това обществената критика в Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн като цяло бе заглушена, отчасти поради факта, че правителствата на тези страни не допускат свобода на словото.

„Много е трудно да получиш точни данни, дори когато правиш проучване“, казва Ясмин Фарук от фондацията за международен мир „Карнеги“.

Фарук казва, че общественото мнение в Израел и Саудитска Арабия е разнообразно и сложно за проучване, като мненията сериозно варират в зависимост от възрастовите групи и принадлежността на хората към либерални или консервативни течения. Според изследователката налице е опит саудитското общество да бъде подготвено за промяна и да се формира обществения дебат за Израел.

Като част от подготовките за отбелязването днес на 90-ия национален празник на Саудитска Арабия на духовниците в цялата страна бяха пратени инструкции да произнесат проповеди за това колко е важно да се подчиняваш на владетеля, за да бъдат съхранени единството и мирът.

По-рано този месец имамът на Свещената джамия в Мека шейх Абдуррахман ас Судайс в рамките на друга спонсорирана от държавата проповед, изтъкна важността на диалога в международните отношения и на доброто отношение към немюсюлманите, като специално спомена евреите. В заключение Судайс заяви, че палестинската кауза не бива да бъде забравяна, но думите му предизвикаха бурна реакция в социалните мрежи, като мнозина съзряха в тях поредното доказателство, че се подготвя почвата за нормализиране на отношенията с Израел.

Англоезичният саудитски всекидневник „Араб нюз“, който публикува статии, написани от равини, смени миналия петък изображението към акаунта си в Туитър с такова, на което е изписан поздравът „Шана Това“, с който се честити еврейската нова година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.