Цената на порока: Норвегия предлага по-нисък данък върху алкохола и захарта, за да насърчи разходите

Държавен магазин за алкохол в Норвегия

На любителите на алкохола и сладките вкусотии в Норвегия може вече да не им се налага да излизат от страната, за да се запасят с предпочитаните си изкушения.

Управляващата партия в скандинавската страна предложи да намали прословуто високия данък „порок“ върху алкохола, цигарите и сладките изделия, както и върху други потребителски стоки. Това стана, след като ограниченията, въведени заради коронавируса, показаха колко много бизнес се губи всяка година от това, че норвежците масово посещават съседна Швеция, за да си напазаруват такива стоки на по-ниски цени.

Ограниченията върху пътуванията между скандинавските страни, наложени, за да се намали разпространението на коронавируса, предизвикаха скок в продажбите на дребно, особено за регионите, които граничат с Швеция.

Норвежките власти искат тази търговия да продължи да е активна, за да смекчат последиците от икономическия спад, до който се стигна заради пандемията, дори и след връщането към отворени граници, които бяха в сила през почти 70-годишната икономическа интеграция на скандинавския регион.

Норвегия затвори границите си за всички чужденци в средата на март. От юни започна да разхлабва ограниченията, но наложи 10-дневна карантина за завръщащите се от чужбина – разпореждане, което продължава да пречи на традиционното отскачане до Швеция на пазар.

Затварянето на границите заради коронавируса създаде условия за мащабен експеримент за това какво ще се случи, когато цялата търговия се задържи в Норвегия, каза Ветле Ванг Солейм, консервативен депутат пред партийна комисия, която представи предложението за намаляване на данъка.

Норвежките покупки в Швеция спаднаха с 99 % през периода април-юни на годишна основа, съобщи статистическата служба. На национално равнище търговията на дребно нарасна с 10% през април-юли и с 20% в някои райони, граничещи с Швеция, през през март.

Инициативата за намаляване на данъците е представена като начин да се върне търговията, отклонена към Швеция, тъй като пандемията показа, че не е задължително високите данъци „порок“ да откажат норвежците от алкохола, цигарите и бонбоните.

За нас сега най-важно е да върнем работните места в Норвегия. Просто предпочитаме да купуват тези стоки от норвежката страна на границата, каза пред Ройтерс Ванг Солейм.

Храната в Норвегия е с около 35% по-скъпа, отколкото в Швеция, а алкохолът – с около 67% според норвежката статистика. При сценарий, при който трансграничната търговия спре за неопределено време, Норвегия ще увеличи приходите си от продажбите на храни, напитки и други потребителски стоки с най-малко 1,3 милиарда долара според анализ на консултантската компания Menon Economics.
Това би означавало също така 8200 нови работни места и 410 милиона долара повече приходи от данъци допълнително към специалните налози за алкохола, захарта и тютюна, се посочва в анализа.

Цигарите и содата изчезват от рафтовете

В Сарпсборг, индустриален град в югоизточна Норвегия, на 30 километра от шведската граница, персоналът на супермаркет Kiwi полага усилия да обслужи нарасналия брой посетители – за април-август продажбите са скочили с 85%.

Продаваме много повече от всичко сега – особено кайма, изключително много сода, цигари и емфие, каза управителят на магазина Карина Андерсен.

Винаги сме знаели, че има много хора, които ходят да пазаруват в Швеция, но не сме знаели, че са чак толкова много и за толкова много пари, допълни тя.

В Халден, град на 12 километра от границата, продажбите на вино и спиртни напитки в местния магазин са се утроили през летните месеци спрямо миналата година, като водката за 400 крони (42 долара) за литър е разграбена от увеличилите се туристи и собствениците на малки вили, дошли на почивка.

Продаваме и много повече вино в кутии. Хората не просто купуват една или две кутии, а четири или пет на куп, каза управителката на магазина Анели Кристиансен, която трябваше да наеме още четирима души в началото на ограничителните мерки срещу коронавируса през март, за да се справи с нарасналото търсене.

„Толкова е празно“ от шведската страна

В градовете от шведската страна на границата обаче търговията е замряла тези дни. Пред последните десетилетия се появиха много молове, които да обслужват предимно норвежците, но сега те са почти празни. В община Оренг търговията с Норвегия поддържа около една трета от работните места, каза председателят на общинския съвет Даниел Шютцер.

Толкова е празно в района. Има някакво примирение – хората се чудят как ще свързват двата края, когато голяма част от пазарът ти изчезне за една нощ, допълни той.

Други се притесняват за бъдещите връзки между двете страни, които поставиха свободното движение на хора и стоки в основата на отношенията си още преди останалата част от Европа да стори същото.
Георг Андрен, управител на шведския район Вермланд, каза, че желанието на компаниите да инвестират там може да намалее и в по-дългосрочен план че „на карта е заложена социалната структура“.

Предложението на норвежките консерватори да се намалят данъците получи широка политическа подкрепа, макар че коалиционният им партньор – християндемократите са против по-нисък налог за алкохола.

Дясната опозиционна партия на Прогреса, която по принцип подкрепя бюджета на правителството, застана зад предложението в съответствие с вижданията си, че тежкият данъчен товар, който поемат норвежците, трябва да бъде облекчен повсеместно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.