Синелибри 2020: „Възпитание на чувствата“ с кино и книги

Шестото издание на фестивала ще се проведе на живо и онлайн

На официалната пресконференция по повод предстоящото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, организаторите съобщиха, че тази година то ще се проведе в два формата – на живо и онлайн. Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, разкри подробности относно програмата и приветства партньорите на шестото издание.

„Очаква ни великолепна поредица от кинопремиери, съпътстващи срещи и образователни събития, заяви тя, като част от филмовите прожекции ще бъдат съпроводени с представяне на съответните литературни творби. Филмите са разпределени в няколко модула в зависимост от жанровата им специфика.“

Фестивалът ще започне с прожекция на криминалната комедия „Кръстницата“ по романа на Анелор Кер, с Изабел Юпер в главната роля, на 18 октомври в зала 1 на НДК, която ще отвори врати за първи път след карантината. Програмата е разделена на няколко тематични модула.

Модулът „Който няма чувство за хумор, няма чувства“ включва още комедията на Даниел Коен „Щастието на някои“ с Венсан Касел и Беренис Бежо, както и експерименталната комедийна драма „Зеровил“ на Джеймс Франко.

В модула „Сънят на разума“ са психологическият трилър „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко, мистериозната драма „Последният Вермеер“ с Гай Пиърс и Клаес Банг, криминалната драма „Мафия Inc.” със Серджо Кастелито.

В категорията „Мъдростта побеждава съдбата“ са филмът по големия ирландски роман „Ето ги младите мъже“, „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“ по романа на нобелиста Жозе Сарамаго и политическата драма „По време на войната“ на режисьора Алехандро Аменабар. Следват френският романс „Една русалка в Париж“ и германската драма „Нарцис и Голдмунд“ по шедьовъра на Херман Хесе.

Модулът „Когато фактите говорят“ предлага документалните филми „Гетсби в Кънектикът“, или неразказаната история на противоречивия герой на Франсис Скот Фицджералд, и „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева.

Мисия „Българско кино“ обхваща някои от най-впечатляващите български адаптации, създадени през последните десетилетия – отличени както у нас, така и на международни кинофоруми. Да не забравяме и секцията с късометражни филми, която съдържа осем заглавия, инспирирани от творчеството на известни писатели и поети.

Освен в обичайните киносалони и културни центрове Люмиер Лидл, Сити Марк Арт Център, Френски институт, културен център G8, кино „Одеон“, Casa Libri, кино „Влайкова“, Евро Синема, Дом на киното, Cine Grand Park Center, тази година прожекции ще има и в новите културни пространства The Steps и Missia 23.

Елитното жури, съставено от изтъкнати български и чуждестранни творци, чийто почетен председател е големият френски режисьор Жан-Жак Ано, ще определи най-добрата адаптация по литературно произведение от конкурсната програма, а на 24 октомври в кино Люмиер Лидл ще се състои церемонията по награждаването.

Синелибри 2020 ще се проведе между 18 октомври и 8 ноември в София и още седем града в страната под мотото „Възпитание на чувствата“, но достъп до значителна част от филмовите заглавия този път ще имат зрители от цялата страна благодарение на паралелните излъчвания чрез платформата Neterra TV+ (www.neterra.tv/plus).

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.