Съвсем не по президентски – обиди летяха в първия дебат Тръмп-Байдън

Дебатът Тръмп – Байдън. Снимка: от тв екрана

Прекъсван многократно от президента Доналд Тръмп в техния кандидат-президентски дебат вчера, изваденият от търпение Джо Байдън прибегна до оскърбления и обиди срещу опонент, изградил политическата си кариера, като измисля унизителни прякори за съперниците си.

„Вие сте най-лошият президент, който Америка е имала“, каза кандидатът на демократите Джо Байдън по време на объркания разговор за данъците.

Обидите се откроиха по време на хаотичния сблъсък, в който Тръмп често говореше едновременно с Байдън и с водещия Крис Уолас. Чувството за безсилие на Байдън често ставаше очевидно.

„Ще млъкнеш ли, човече? Това е толкова непрезидентско“, каза Байдън на Тръмп по време на частта от дебата, посветена на Върховния съд. „Факт е, че този човек не знае за какво говори“, каза Байдън по време на дискусията за здравеопазването.

Байдън на два пъти нарече президента „клоун“. В определен момент той очевидно реши да не го прави. „Трудно е да вземеш думата от този клоун, извинете ме, това лице“, каза Байдън по време на размяна на реплики за данъците.

Бившият вицепрезидент нарече Тръмп „расист“ за това, че е забранил обучение на администрацията му по расова чувствителност.

Той нарече Тръмп „пудела на Путин“, нападайки го, че не се е изправил срещу Русия заради предполагаемото даване на бонуси за убийства на американски войници. Тръмп се опита да възрази, но беше смъмрен от Уолас, че говори нетактично.

В Туитър и на предизборни митинги 74-годишният Тръмп е наричал Байдън „Сънливия Джо“, очевидна подигравка с жизнеспособността на 77-годишния демократ. Вчера той не използва този прякор. Но в първия от трите им планирани дебати Тръмп каза доволно много пренебрежителни неща за съперника си, от когото изостава в националните допитвания преди изборите на 3 ноември.

Президентът повдигна въпроса за борбата на сина на Байдън с наркотиците и се подигра на академичните постижения на опонента му в университета на Делауеър, където според „Вашингтон пост“, Байдън е завършил на 506-то място по успех във випуск от 688 души.

„Той е бил последен или почти последен от випуска. Никога не използвай думата умен в разговор с мен“, каза Тръмп. „Защото, знаеш ли какво, у теб няма нищо умно, Джо“.

Байдън каза, че се гордее, че синът му Хънтър е преодолял пристрастеността си към дрогата. Тръмп предположи също, че Байдън не е в състояние да привлече достатъчен интерес, за да проведе големи митинги, на които хората са дошли лично, когато Байдън го критикуваше, че пренебрегва правилата за социална дистанция на предизборни прояви. „Ако можеше да събереш голямо множество, щеше да правиш същото“, каза Тръмп.

Водещият на предаването „Найтли нюз“ в телевизия Ен Би Си Лестър Холт каза, че дебатът е може да е бил дъното на политическия дискурс“.

„Аз съм педагог. За нищо не света не бих позволила класна стая да се превърне в подобно нещо“, написа в Туитър Хедър Кокс Ричардсън – преподавателка в Бостън колидж.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.