Бутикът на Борислава в Барселона е купен от експерт на ГЕРБ и съветник на Борисов

На горния ред отляво надясно: Бойко Борисов на мач се ръкува с брата на Борислава Йовчева, за когото тогава съиграчите се шегуват, че Борисов ще му става зет; Росица Велкова купила фирмата в Барселона, Десислава Спасова, купила на свойъ ред фирмата от Велкова, съпругът на Спасова, Светослав Спасов. Отдолу – Борислава Йовчева в публикацията на испанския вестник „Ел Периодико“. Илюстрация: Bird.bg

Испанската фирма с луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона е купена през март от Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ, замесена в скандала “Хохегер”. Веднага след това тя продава скандалния актив на съпругата на Светослав Спасов, който е бивш съветник на премиера Бойко Борисов, дипломат във Виена и се слави като личен астролог на Борисов. Спасов обаче твърди, че двамата със съпругата си са се разделили месеци преди сделката и дори не знае за нея.

Фирмата Ema BGS S.L. държеше луксозния бутик Ermanno Scervino в Барселона, чийто управител беше бившата “Мис Бикини” Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен след като на 20 февруари в. „El Periodico“ огласи разследване на каталунската полиция за пране на пари, в което е замесено и името на българския премиер.

Разследващите са се интересували и от Ema BGS, заради съмнителния произход на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не фигурира като администратор на фирмата, но е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи.

Веднага след публикацията на „El Periodico“ бутикът на “Шервиньо” беше опразнен от стоката и затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала собственост на българска фирма показват документи от испанския Търговски регистър.

Трансферът на собствеността и назначаването на нов управител на Ema BGS са се случили в четвъртък 12 март 2020 г.. Капиталът на фирмата от 1 753 010 евро не е променен, но е придобит от българската компания “ВиБиДжи Енерджи”, която поне до този ден е собственост на Росица Велкова.

Още на следващия ден – петък 13 март, Росица Велкова продава “ВиБиДжи Енерджи” на Десислава Спасова. Тя е съпруга на Светослав Спасов, известен като близък съветник на Бойко Борисов и дори негов личен астролог. В испанския регистър обаче все още стои името на Росица Велкова като представител на “ВиБиДжи”.

Документ, който показва прехвърлянето на собствеността на фирмата на Борислава Йовчева Ema-BGS на фирмата на Росица Велкова. Илюстрация: от Bird.bg

Припряността на сделките и липсващата бизнес-логиката зад тази търговска операция са очевидни. “ВиБиДжи” се занимава с търговия с ток и газ, а Ema BGS S.L. с търговия с модни артикули. От финансовия отчет за 2019 г. се вижда, че активите на “ВиБиДжи” и нейните печалби от търговска дейност са много по-скромни от капитала и оборотите на Ema BGS S.L.

Не е ясно колко е струвал трансфера на собствеността. През годините Ema BGS S.L. е натрупала внушителен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 г. По-нови отчети на фирмата не са публикувани.

И до момента адресът на фирмата Ema BGS SL продължава да е на същото място като затворения вече бутик – PASEO GRACIA, 104, Barcelona.

 

Кой кой е в сделката за бутика

 

Десислава Спасова е адвокат и експерт по ядрено право към Международната агенция за ядрена енергетика. Свързахме се с нея по телефона и тя сподели, че от началото на 2020 г. е във фактическа раздяла със Светослав Спасов. Адв. Спасова не пожела да коментира публично сделката за “ВиБиДжи Енерджи” и обстоятелствата около придобиването на Ema BGS, което е извършено преди тя да встъпи в собственост на българската компания.

Светослав Спасов е известен в миналото активист от НДСВ, изкарал два мандата като депутат. Като млад политик той ръководи Либералната младежка асамблея заедно с младия Делян Пеевски. От стари интервюта на Спасов се разбира, че той има положително мнение за Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Най-запомнящото се изказване на Спасов от този период е, че под сградата на Народното събрание има гробища и езера с негативна енергия, които пречели на законодателния процес.

Документ с който се прехвърля собствеността на фирмата купила онази в Барселона от Росица Велкова на Десислава Спасова. Илюстрация: от Bird.bg

В края на управлението на Тройната коалиция Спасов за кратко е в отцепническата БНД (партия на отцепници от НДСВ – бел. ред.), а после се обръща към изгряващата звезда на ГЕРБ и е назначен за съветник на Бойко Борисов в началото на първия му мандат. В политическия кабинет отговаря за Военно-промишления комплекс като секретар на Междуведомствения съвет по въпросите на ВПК и мобилизационната готовност на страната.

Светослав Спасов е завършил история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и международни икономически отношения в УНСС. Има и докторска степен по военно-политически науки от Военна академия “Г. С. Раковски”. Медиите обаче предпочитат да се занимават с неговите познания по езотерика – хиромантия, астрология и фън шуй. Спасов е спряган дори за личен астролог на премиера Борисов.

Попитан от вестник „19 минути“ за уменията на съветника си, премиерът казва:

“Спасов не ми гледа на ръка. И без гадания си знам, че тази година, 2010, е възможно най-сложната.”
Бойко Борисов, цитиран от в. „19 минути“

През май 2010 г. Спасов попада на мушката на прокуратурата за неизгодни заменки на земи. Това събитие вероятно го откъсва от близкото премиерско обкръжение и го праща посланик на България в постоянното представителство към ООН, ОССЕ във Виена, където той остава до средата на 2019 г.

Светослав Спасов по телефона потвърди, че е разделен със съпругата си от края на 2019 г. и каза, че не знае нищо за нейната сделка с фирмата “ВиБиДжи Енерджи”. На въпрос дали още е близък с премиера Спасов отговори, че не се е виждал с него от години. В момента той се занимава с преподавателска дейност в УНСС.

Росица Велкова е известна най-вече с ролята си в лобисткия скандал “Хохегер”, но също и като експерт на ГЕРБ, автор на част от програмата на партията. В публикация на сп. “Тема” от 26 февруари 2009 г. тя е определена като един от “идеолозите на герберизма“, припомня Offnews. А според публикация в Computerworld.bg. от 6 юли 2009 г. Велкова е координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори през 2009.

През 2012 г. когато пак избухва скандала “Хохегер”, Велкова шества по медиите и обяснява, че всъщност няма нищо общо с ГЕРБ. Опровергават я видеоматериали от сбирки, на които тя седи до Цветан Цветанов. В по-ново време Велкова остава далеч от вниманието на медиите и се занимава с консултантска дейност, съдейки по предмета на фирмите ѝ “СиИСи Говернмент Рилейшънс”, “Фасилити Планинг” и т.н. В профила си в социалната мрежа за професионалисти LinkedIn тя се представя като възпитаник на УНСС и Университета във Виена и собственик на VMC – Виена Мениджмънт Консултинг. С тази фирма тя участва във вече ликвидираната “Хохегер БГ” като съдружник с “Хохегер Сее Бетайлигунс Холдинг”.

Велкова влиза в капитала на “ВиБиДжи Енерджи” през 2014 г. и става съдружник на Емил Мерджанов. Последният има впечатляващ опит с обществени поръчки чрез фирмата си, доставила арматура на различни държавни предприятия в поръчки за над 31 милиона лева.

“ВиБиДжи Енерджи” се сдобива с лиценз за търговия с ток от КЕВР на 17.05.2016 г. Според новия ѝ собственик Десислава Христова, фирмата имала опит и в търговията с газ. В най-силния си период през 2017 г. фирмата е плащала осигуровки на двама души, показа справка в НОИ. Тогава тя прави 234 хил. лева нетни приходи от продажби. През 2018 приходите спадат на 145 хил. лева, а през 2019 се увеличават на 224 хил. лева.

Пак през силната си 2017 г. “ВиБиДжи Енерджи” придобива два имота: апартамент в центъра в София и апартамент в Несебър. Те са ипотекирани през 2019 г. срещу заем от Банка Пиреос. През юни 2020 когато собственик вече е Десислава Христова, ипотеката е заличена.

Велкова не беше открита за коментар на няколко адреса на нейни фирми, които нашият репортер посети.

 

 

 

 

От сайта за разследвания bird.bg със съкращения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.