Домашният дрон на Amazon съживява страховете от следене в дома

Летящата камера на Amazon. Снимка: фирмен сайт

Миниатюрен дрон, който жужи в къщата и позволява на потребителите да надзирават дома си. Да, такъв апарат скоро ще бъде пуснат в продажба от Amazon и със сигурност ще предизвика смръщени погледи.

Камерата „Звъни винаги в къщи“ („Ring Always Home“), която ще се продава от 2021 година, още отсега поражда въпросителни за рисковете от натрапчиво следене и възможности за посегателство срещу поверителността. Amazon твърди, че микродронът е „произведен, така че да се зачита частният живот“ и че действа според инструкциите на клиентите. Той се презарежда от станция и може да бъде активиран от разстояние, за да записва видео до пет минути.

Някои защитници на неприкосновеността на частния живот се опасяват как могат да бъдат използвани данните, събрани от този апарат, който е от марката Ring, купена от Amazon през 2018-а. Тя е специализирана в производството на предмети за свързаната къща и по-специално на интелигентни звънци. Според Джон Верди, вицепрезидент по политиката за бъдещето на Privacy Forum, група за размисъл с централа във Вашингтон, дронът би могъл да допринесе за „приемането на надзора като нещо нормално“ в къщи.

„Когато камерите, микрофоните и други прихващачи са разположени в частни пространства като салон или стая, това води до приемането на всекидневния контрол“, прогнозира Верди. Експертът признава все пак, че Amazon „положи усилия за защитата на поверителността при този продукти, както и за мерките, свързани с материала и логистиката“.

Само че според Райън Кало, професор по право във Вашингтонския университет и специалист по въпросите на частна сигурност, апаратът „би могъл постепенно да се окаже по-вреден от една обикновена камера, давайки възможност на потребителя да надзирава други хора без тяхното съгласие.

Макар дронът да е представян като предмет от домашния бит, той би могъл да се използва и на работното място, посочва Кало, и „да позволи на човека, който го контролира, да шпионира всекиго и ти няма да можеш да се скриеш никъде“.

Това би могло например да позволи на агресивен индивид да дебне партньора или партньорката си. Още по-директна е позицията на британската група „Големият брат гледа“ (Big Brother Watch). Според нея летящата камера „вероятно е най-плашещото досега съоръжение, произведено от Amazon“.

„Клиентите ни търсят начини да се уверят, че техните къщи и семействата им са защитени. Новите ни продукти и функции, сред които е Always Home Cam, им помагат именно за това“, реагира говорител на Amazon.

Връзки с полицията?

Преди време Amazon стана обект на остри критики заради споделянето на видеа, записани от звънците на Ring, с полицейски служби, които насърчиха собствениците да използват тези апарати.

Групата твърди, че вътрешните камери не влизат в исканията на силите на реда и нямат микрофони за запис на звук.

Според Кало обаче въпреки гаранциите на групата, „този въпрос вероятно няма да бъде от компетенцията на Amazon, а на съда, ако полицията издейства заповед“.

Някои критици на тези апарати се опасяват, че Amazon или неговите партньори ще искат да събират данни за своите търговски цели. Бъдещото използване на тези данни остава загадка, но Кало припомня, че с Amazon има „много предишни случаи“, които показват, че компанията „се е опитвала да осребри наученото за клиентите си от историята на търсенето им в мрежата или покупките. Това е част от неговия икономически модел“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.