Румен Петков иска да знае какво съм говорил по телефона и какво съм писал в Интернет. Защо?

Медиите в България могат да представят и най-гнусния закон като благовидно намерение в полза на държавата.
Така и с наредбата, която дава право на МВР да ползва данни за потребителите от Интернет доставчиците и мобилните оператори.
Тя бе представена мъгляво – МВР нещо да получава, когато е застрашена сигурността на държавата. А разни там протестират. И хората махат с ръка – абе, глупости някакви, голяма работа. Едва сега започнаха да излизат подробности. И се оказва, че никак не са глупости. Това, което иска МВР, е да получава без съдебно решение данни с кого си говорил в последния месец, примерно. С кого си си писал писма в Интернет, дали си пращал снимки или други прикачени файлове и т. н. Всеки може да се досети, че освен тези данни ченгетата с лекота ще взимат и записи на разговори, и съдържание на пощата. Без никакъв технически проблем.
Кому са нужни тия данни? Само за сигурността на държавата? Айде бе. Практиката от 90-те години насам показва, че хората от МВР продават информация на бизнеса и на силови групировки. Че с масивите на МВР се злоупотребява. Че хора от МВР събират информация за злепоставяне на политици и бизнесмени.
И тези наглеци сега искат официално да следят всеки в Интернет и в мобилните мрежи.
Наредбата им е противоконституционна. Води се Наредба на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). По същество това е нещо, което може да се приеме само със закон. Но мозъците от МВР са си го надраскали в наредба. Нe го приема  парламентът. Само един подпис на Румен Петков. Драс – и готово, конституцията е зачеркната. Как си мисли тоя министър? Къде мисли, че живее? По живково време? Или при Путин?
Дали в едно демократично общество такава наредба може да мине, без да е отхвърлена от съда?
Според наредбата информацията се предоставя без съдебно решение, а само след писмено искане от службите. И – ! – операторите дори трябва да запазят в тайна кой точно е поискал данните и каква информация са предоставили. Тук вече и Сталин може да завиди на Румен Петков. По негово време е било същото, само че не е било написано в наредба.
Откъде се взе тоя петковизъм в 21 век?
За такива опити да се погази конституцията и демокрацията този министър просто трябва да бъде изхвърлен. Замерян с яйца и развалени домати. Оплют във вестниците, в сутрешните блокове и коментарните предавания. А някъде да се вижда нещо такова?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.