Яйца по коментатори, скоро и по водещи… Марчева, Любенов и прочее Цветанки – как се чувстват?

Новоизлюпеният медиен гуру, т. нар. политолог Стойчо Стойчев на излизане от участието си в „панорама“ по БНТ беше замерян с яйца. Снимка: e-vestnik

След интервюто на Тим Себастиан по „Дойче веле” с министър Деница Сачева, в което я разпъна на кръст, обтекаемите водещи в нашите телевизии трябваше да се засрамят. Само че те си водят предаванията все така със самочувствие на звезди. Защото у нас конформизмът е синоним на професионализъм. Да се лееш свободно пред камерата без да засегнеш събеседника от властта, а само леко да го погъделичкаш, у нас минава за най-висше майсторство в журналистиката.

Смели въпроси и реплики тези високи професионалисти хвърлят само срещу представители на опозицията, срещу критици на властта, срещу хора извън системата.

Жени Марчева тази неделя по Би Ти Ви беше тъжна и потисната, сякаш изтърпяваше наказание да разговаря с „Отровното трио“. Изглежда по принуда, от немай къде тримата бяха в студиото, да отбием номера и тях да поканим. И понеже не са министри или хора на властта, тя като една храбра журналистка ги притисна. Подхвърли им всички опорки, запълни времето с това да опровергават, че са свързани с Цветан Василев, с Васил Божков, че Бабикян поискал от Борисов да му плати 3 млн. за предизборната му кампания за кмет. Та се наложи Велислав Минеков да напомни на Марчева, че Борисов нарече Би Ти Ви телевизия на Божков, и попита – трябва ли вие да опровергавате всеки път това твърдение? И разбира се, преди тях Марчева беше поканила друг гост, който да наклепа триото и Минеков, че да могат и по това да се обясняват.

Един път Марчева храбро притисна човек от властта – изгряващият политик Бареков, който по този повод й лепна прякора „Баджаци”.

Жени Марчева и Отровното трио в Би Ти Ви. Снимка: от екрана

Забелязва се тенденция – Би Ти Ви харесва Цветан Цветанов, харесва Христо Иванов. Триото и подобни по-рядко ги канят в студио, само ги показват по малко в новините. А като ги поканят, ще им направят курт капан да ги оставят да се оправдават за неща, които не са.

Водещият Любенов по БНТ беше поканил известния режисьор Явор Гърдев заради подписката на интелектуалци, с искане за оставка на Борисов, Гешев, ПКП и др. И без свян Любенов разви идеята, че интелектуалците подписали това писмо под натиск. Повтори герберската опорка, че едни болшевики не искали диалог, който не е с нас е против нас и т. н.

За всичките му гости се появи по нещо и в сайта на БНТ, и в страницата във Фейсбук. Но нищо за госта Гърдев, който каза, че от властта вече е мината една граница, скъсана е нишка и няма накъде повече. Впрочем, пуснали са в сайта само новината, че Плевнелиев канил Гърдев като министър в служебно правителство.

Любенов също така, с помощта на две опротивели от обиколките си по тв студии политоложки осъдиха хвърлянето на яйца, без да се замислят, че може и те да са причината.

Любенов се опитва да бъде адвокат на властта. Много такива като него в няколко телевизии се упражняват в същото.

За Нова или Канал 3 пък няма смисъл да се коментира. Дариткова, която каза, че партията ГЕРБ единствена нямала телевизия, ако не знае, да знае, че освен тези двете имат и „Европа”. А и телевизиите на коалиционните партньори им пригласят.

През 2013 г. водещите в Би Ти Ви, БНТ и Нова активно канеха и лансираха протестиращите, които искаха оставка на Орешарски. Същите сега адвокатстват на властта на Борисов. На власт, която вече се размириса силно чак в Брюксел.

Независими уж телевизии могат да играят и като политически партизани. Уж всички гледни точки. Например засипаха ни с всички гледни точки на критиците на Нинова.

Не е чудно, че хората започнаха да замерят с яйца, като причакват гостите от казионното предаване „Панорама“. Може да се очаква да хвърлят и по водещи.

Това не е защото някой си пишман политолог Стойчо изказвал мнение. Яйцата не са против мнението. Те са, защото телевизиите са превърнати в пропагандни студии за точно определени политолози и гости, които са само имитация на плурализъм.

Това, с което са опротивели коментарните предавания, е, че в тях няма журналисти и анализатори, а обслужващи пропагандатори и манипулатори.

Затова ще хвърчят яйца. Нахалството мина граница.

БългарияМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.