Пълен списък на агентите на ДС във властта – от комисията по досиетата

По долу е пълен списък в PDF-формат по азбучен ред на хората в изпълнителната власт, за които е установена принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия. Списъкът е оповестен официално от Комисията по досиетата на 12 февруари т. г.
В него влизат 114 имена на министър-председатели, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри от 1990 г. до днес.
Министрите с досиета на агенти са 25, сред тях – Атанас Семерджиев (на вътрешните работи), Валентин Александров (военен), Васил Чичибаба (земеделски), Георги Танев (земеделски), Димитър Калчев (на държавната администрация), Димо Димов (на културата), Иван Маразов (на културата), , Стоян Сталев (на външните работи) и др.
Бившият премиер Жан Виденов също има досие на сътрудник на ДС.
Сътрудници на ДС са били 4 вицепремиери, сред които Нейчо Неев (1992-1993 в кабинета Беров), Румен Гечев (1995-1997 в кабинета Виденов), Хараламби Анчев (1997 в служебния кабинет на Софиянски)

Файлът с досиетата може да бъде свален от тук.

Бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев заяви пред бтВ, че има още министри в предишните кабинети на Костов и Кобургготски, които също са имали досиета, но имената им не са оповестени.

Списъкът е от сайта на Комисията по досиетата

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.