Ковид-19: „Проумя“ ли Тръмп вируса след смъртта на 210 хил. американци?

Доналд Тръмп напуска болницата след 3 дни лечение от коронавирус. Снимка: официален сайт

Сега, когато се зарази с Ковид-19, президентът Доналд Тръмп казва, че наистина „го проумява“. Това откровение, седем месеца след началото на пандемията и смъртта на почти 210 000 американци, не е първият случай, когато той разчита на личния опит, за да формира своите възгледи.

Сега той казва, че „разбира“ вируса. Но въз основа на личния си опит, като пациент в едно от най-добрите медицински заведения в страната, предлагащо възможности за лечение, достъпни за малцина, президентът подчерта, че се опитва да влезе в положението на обикновените американци, милиони от които са загубили работата си заради коронавируса.

Всъщност обаче, както е правил в отношенията с други страни, той дава приоритет на личния си опит пред този на експертите. Например не желае да изобличи руския президент Владимир Путин за намеса в американските избори при наличието на ясни доказателства от разузнавателната общност на САЩ, че това се е случило.

Той често се уповава и на опита си в света на бизнеса или на собственото си семейство при определянето на дневния ред на Белия дом. Изтъква находчивостта си в бизнеса като качество, което му е помогнало да постигне сделката за посолството на САЩ в Ерусалим, и каза, че разбира авиационната индустрия, защото известно време е управлявал авиокомпанията „Тръмп шатъл“.

Въпреки че водещите специалисти по заразни болести в страната месеци наред даваха брифинги, той каза, че е започнал да разбира по-добре проблема, едва след като сам прояви симптоми, когато смъртоносният вирус го върна към реалността.

Това разбиране обаче изглежда до голяма степен е в противоречие с насоките, които експертите по обществено здравеопазване дават как се държи вирусът и какви предпазни мерки е необходимо да вземат заразените, особено тези в по-високо рискова група като президента.

„Това беше доста интересно пътешествие“, каза Тръмп във видео, публикувано в неделя вечерта. „Научих много за Ковид. Научих го, като реално отидох на училище. Това е истинското училище. И аз го проумявам, и го разбирам, и това е много интересно нещо, и ще ви държа в течение.“

Но скоро стана ясно, че той всъщност не го е проумял.

Тръмп предприе изненадващо пътуване с автомобилен кортеж, за да благодари на своите привърженици, с което потенциално изложи на риск агентите на Сикрет сървис, пътуващи с него в автомобила. На следващия ден, когато обяви, че ще се върне в Белия дом, тонът му внушаваше, че не си дава сметка за страданието на американците, които не могат да получат същата грижа като президента.

„Не се страхувайте от Ковид. Не му позволявайте да се разпорежда с живота ви“, заяви Тръмп в Туитър. „При управлението на Тръмп ние разработихме някои наистина великолепни лекарства и научихме много. Чувствам се по-добре, отколкото преди 20 години!“

В нито един момент, откакто даде положителна проба за вируса, Тръмп не призна, че има и други, засегнати от смъртоносната зараза. Неговият противник на общите избори – демократът Джо Байдън, вчера го призова коренно да промени подхода си към пандемията.

„Зарадвах се, като видях президентът да говори и да записва видеа през уикенда“, каза Байдън в Маями. „Сега, когато той е зает да пуска предизборни послания в Туитър, бих го призовал да направи следното: да се вслуша в учените, да подкрепя носенето на маски.“

Дори когато вирусът порази негови отдавнашни приятели като строителния предприемач Станли Чера от Ню Джърси, който почина от болестта през април, Тръмп не промени подхода си и продължи да говори за вируса все едно е нещо, което скоро ще остане в миналото.

„Винаги сме казвали, че той не е способен на съчувствие. Неговият егоизъм е толкова всепоглъщащ, че той вижда всичко, което се случва в света, през призмата на това как то засяга самия него“, каза председателят на факултета за афроамерикански изследвания в Принстънския университет Еди Глод.

„Въпреки че над 200 000 американци са умрели, той не осъзнава същността на кризата, освен ако тя наистина не го засегне“, каза Глод. „Може ли той изобщо да представлява някой друг освен себе си?“

Тръмп казва, че е успял да се разбере със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, защото е установил лична връзка с авторитарния лидер по начин, по който неговите предшественици не са могли.

„Аз бях наистина твърд, той също. А после преговаряхме“, каза Тръмп на митинг през 2018 г. „И после се влюбихме. Не, наистина. Той ми писа хубави писма.“

След като Тръмп на практика обяви битката си с болестта за успешна – оценка, която според наличните медицински доказателства е прибързана, съмнително е дали Тръмп би се възползвал от личния си опит в битката с Ковид-19, за да преосмисли политиката или отношението на своето правителство към пандемията, особено като се има предвид, че трябва да продължи кандидатпрезидентската си кампания.

На Тръмп често му е било трудно да играе една важна роля, която има американският президент: да утешава хора, които преживяват силна скръб, независимо от техните политически пристрастия или подкрепа за дневния ред на Белия дом. Това е качество, което рядко е било обсъждано или анализирано по време на кампания, но то може да оформи начина, по който хората преценяват успеха на своя президент.

През 2020 г. обаче то се превърна в централен въпрос. Президентът рядко споменава жертвите, които вирусът взема в страната, а вместо това се съсредоточава върху икономическото възстановяване или покачването на котировките на фондовия пазар.

В повечето случаи той пренебрегва носенето на маска и се подиграва не тези, които носят. И не спазва насоките на собственото си федерално правителство, когато прави митинги и големи събития в Белия дом.

Тръмп може да си извлече поуки от своя личен опит, но рядко ще признае, че е сгрешил, каза бившият предизборен съветник Сам Нънбърг.

„Веднъж той каза за въздействието от Ковид – „това е положението“. Неговото видео (в неделя вечерта) беше по-добре от това, то вероятно беше най-близо до извинение“, каза Нънбърг.

Белият дом вижда нещата различно. „Сега той има опит в битката с коронавируса като човек“, каза говорителката на кампанията Ерин Перайн. „Джо Байдън няма такъв опит.“

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.