Гърция: възход и падение на „Златна зора“ след петгодишен съдебен процес

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Съдебният процес срещу нацистката партия „Златна зора“ завърши днес с историческа присъда на гръцкото правосъдие, което я определя за първи път като „престъпна организация“. Ето припомняне на фактите, показващи нейния политически възход, започнал от 2012 г., а след това залеза й по време на продължилите над пет години съдебни заседания:

– 2012: влизане в парламента

– 12 юни: четирима египетски рибари са жестоко нападнати докато спят в работническото предградие Перама, близо до Атина, от мъже, облечени в черно.
– 17 юни: „Златна зора“ печели 6,92 процента от гласовете на парламентарните избори, класирайки се на пето място, и влиза в парламента с 18 депутати.
– 7 и 8 септември: група начело с депутати от „Златна зора“ предприема акция срещу амбулантни търговци имигранти.

– 2013: убийство на рапър

– 17 януари: пакистанец е убит в центъра на Атина от двама гърци. Листовки на „Златна зора“ са намерени у единия от тях. Извършителите на престъплението ще бъдат осъдени на доживотен затвор през април 2014 г.
– 12 септември: хора, разлепващи комунистически афиши, са нападнати с тояги с пирони от група мъже, заподозрени в принадлежност към „Златна зора“, в Перама, близо до Атина.
– 18 септември: рапърът антифашист Павлос Фисас е смъртоносно наръган с нож при излизането му от кафене. Предполагаемият убиец Йоргос Рупакиас е признат за виновен „за умишлено убийство“ на 7 октомври 2020 г.
– 29 септември: предприето е съдебно преследване срещу ръководители и членове на партията, които са поставени в предварителен арест.
– декември: гръцкият парламент гласува за прекратяване на държавното финансиране на „Златна зора“.

– 2014: присъди

– От април нататък: парламентът отнема имунитетите на депутатите от „Златна зора“
– 25 май: на европейските избори „Златна зора“ избира за първи път трима евродепутати, двама от които военни.
– септември: двама активисти на „Златна зора“ получават присъди от 11 и 13 години затвор заради участие в нападение с нож срещу членове на самоуправляващ се социален център.
Кандидат на партията на парламентарните избори от 2012 г. е осъден на една година затвор условно заради това, че се е хвалел в документален филм, че иска да превърне мигрантите „в сапун“ и „да направи лампи с кожата им“.

-2015: трета политическа сила

– 25 януари: на парламентарните избори партията става трета политическа сила и постига преизбиране на 17 депутати.
– 4 февруари: 69 души, включително ръководителите на „Златна зора“, са предадени на правосъдието, за да отговарят по обвинение в „създаване и принадлежност към престъпна организация“.
– март: лидерът на „Златна зора“ Никос Михалолиакос, неговата дясна ръка Христос Папас и депутатът Янис Лагос излизат от затвора и са поставени под домашен арест. Те са излежали максималния допустим от закона срок /18 месеца/ на предварителен арест.
– 20 април: откриване на процеса за убийството на Фисас и за два опита за убийство на четирима египетски рибари и на комунистически синдикални дейци.
– 17 септември: Михалолиакос поема по радиото „политическата отговорност“ за убийството на Фисас, но отрича своята „наказателна отговорност“.

– 2016: съдебният процес буксува

Процесът буксува, отлаган непрекъснато заради логистични въпроси и стачка на адвокатите.

– 2017: изгонване от парламента

– 15 май: говорителят на „Златна зора“ Илиас Касидиарис е изгонен от парламента заради това, че е блъснал грубо Никос Дендиас, сегашния министър на външните работи.

– 2018: загуба на популярност

Партията постепенно губи популярност, но атаките, които й се приписват, продължават.
– февруари: петима души от антифашистка асоциация са ранени, включително адвокатът на семейство Фисас.
– ноември: взривно устройство е обезвредено пред дома на прокурора, който бе поискал изправяне пред правосъдието на ръководителите на партията.

– 2019: нито един депутат

– юни и юли: явяване пред съда на първите обивиняеми.
– юли: нито един депутат от „Златна зора“ не е избран на парламентарните избори.
– 6 ноември: Михалолиакос пледира „невинен“ на процеса, който той определя като „политически заговор“.
– 18 декември: прокурорката Адамантия Економу иска оправдаване на лидера и на основните ръководни представители на партията.

– 2020: „престъпна организация“

– май: бившият говорител на „Златна зора“ създава своя партия „Гърците за родината“ след разпадането в края на 2019 г. на неонацистката партия.
– 7 октомври: Атинският наказателен съд определя „Златна зора“ като „престъпна организация“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.