Грета, СЗО или „Репортери без граници“? Какви са залозите за Нобеловата награда за мир

Грета Тунберг. Снимка: от тв екрана

Букмейкърите залагат на Световната здравна организация, която продължава да се бори с пандемията, експертите клонят повече към организации, защитаващи свободата на пресата, и Грета Тунберг: в навечерието на присъждането в Осло на желаната от мнозина Нобелова награда за мир се множат прогнозите кой ще я получи.

Присъждането на Нобеловата награда за мир (единствената, която се дава в норвежката столица) е важен епизод от нобеловия сезон и поражда много спекулации, които са доста рискови, защото поне от половин век списъкът с кандидатите е таен.

Известен е само броят им: тази година по данни на Нобеловия институт те са 318 211 души и 107 организации. Големият брой на кандидатите дава повод на експертите да развихрят въображението си.

„При липсата на ясен фаворит, (…) мисля, че е възможно наградата да отиде при журналистическа организация или журналисти, отразяващи новините от мястото на събитието“, казва Хенрик Урдал, директор на базирания в Осло Институт за изучаване на проблемите на мира.

„Когато има конфликти, изключително важно е журналисти да съобщават за случващото се в момента, както, за да бъде установена отговорността на враждуващите лагери, така и за да бъде информиран останалият свят, за да може взимащите решенията да оценят ситуацията и да предвидят мерки“, обяснява той.

Френската неправителствена организация „Репортери без граници“ и американската „Комитет за защита на журналистите“, които и преди са били сочени за потенциални носители на наградата, сега отново са сред спряганите за отличието.

Шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която се проявява в една съвсем различна сфера – борбата срещу климатичните изменения, и тази година е фаворит за Нобеловата награда за мир, както и миналата година, когато много букмейкъри предричаха, че тя ще стане неин носител.

Миналата година Нобеловата награда за мир в крайна сметка бе присъдена на етиопския премиер Абий Ахмед за усилията му за сближаване на Етиопия с бившия й враг Еритрея.

Макар неговият фаворит да са „Репортери без граници“, Асле Свен, който е специалист по история на Нобеловите награди, казва, че Грета Тунберг е един „напълно възможен кандидат“. След пакистанката Малала Юсуфзаи Тунберг би станала втората най-млада лауреатка в близо 120-годишната история на Нобеловите награди.

„Въпреки че пандемията продължава, климатичните промени са много по-сериозен проблем в дългосрочен план“ от Ковид-19, казва Свен.

Без Нобелова награда за Тръмп

Именно епидемията от новия коронавирус постави Световната здравна организация начело сред фаворитите в класациите на букмейкърските сайтове, с малка преднина пред Грета Тунберг.

Тази награда, която би била 12-ата в историята,свързана с ООН, ще бъде за петимата членове на норвежкия Нобелов комитет средство да приветстват мултилатерализма в борбата срещу болестта.

Световната здравна организация обаче бе сериозно разкритикувана заради предполагаемото си забавяне с реакцията срещу Ковид-19 и заради, както твърди Доналд Тръмп, упражняваното върху нея китайско влияние.

Друг е въпросът дали е имало достатъчно време за номинирането й: състоянието на „пандемия“ бе обявено на 11 март, крайният срок за номиниране на кандидати бе 31 януари, а членовете на Нобеловия комитет имаха възможност да добавят свои предложения само на първото си заседание, което бе през февруари.

Други имена, които се въртят в Осло: неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“, германският канцлер Ангела Меркел, афганистанката Фаузия Куфи, Световната програма по прехраната, ООН и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сред известните и предполагаемите кандидатури, разкрити от номиниралите ги, са жителите на Хонконг, НАТО, бразилският племенен вожд Раони Метуктире, триото Джулиан Асандж – Едуард Сноудън – Челси Манинг, бившият гръцки премиер Алексис Ципрас и неговият македонски колега Зоран Заев.

Призракът на Ковид-19 при всички положения ще тегне над Нобеловите награди: заради пандемията връчването на наградите ще бъде на 10 декември и ще се състои или присъствено на церемония с ограничен брой присъстващи, или дистанционно с помощта на дигиталните технологии.

Макар Доналд Тръмп да бе предложен за носител от двама скандинавски депутати, не се знае дали той участва в тазгодишната надпревара.

Подобно отличие би имало огромно значение за него, като се вземе предвид броя на туитовете му по този въпрос, но експертите не мислят, че той има шансове.

„Тръмп има по-големи шансове да спечели Нобеловата награда за литература за туитовете си, отколкото да спечели Нобеловата награда за мир. И не защото той е Доналд Тръмп, а защото не е направил нищо, за да заслужи наградата“, изтъква Урдал.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.