Приказният живот на Борислава в Барселона и връзката с Борисов

Борислава Йовчева на снимка от времето, кагото е била манекенка и документ от Агенция по вписванията, от който става ясно, че няколко дни преди да излезе публикацията за къщата в Барселона в испанския вестник „Ел периодико“, тя се е омъжила за 68-годишния Йордан Христов, който до момента е налял във фирмата й цяло състояние.

Борислава Йовчева от Сандански е бивша “Мис Бикини” и още от 2012 г. е спрягана за приближена на премиера Борисов. Нейният брат е футболистът Станко Йовчев, който същата година прави рязък скок в кариерата си и става централен нападател на ЦСКA без да има качества за такъв. За връзката между Борисов и Йовчева свидетелстват спортни журналисти и деятели. Най-откровен е коментарът на бившия спортен директор на ЦСКА Драгомир Симонович – Дуци:

„То беше ясно на всички, в момента не знам защо никой не говори. Станко дойде половин година преди аз да дойда и беше ясно. Прeдупрeдихa мe, чe e нaй-вaжният чoвeк в oтбoрa, чe e мнoгo вaжнo дa нe ce кoнтузи и дa нe cтaнe нeщo. По това време тогавашният и сегашен министър-председател си имаше връзка със сестрата на Станко – Борислава Йовчева”
(Бившият спортен директор нa ЦCКA – Дрaгoлюб Симонович – Дуци, в прeдaвaнeтo ”EврoДикoФ” пo ТВ Eврoкoм).

В този дух е и коментарът на спортния журналист Владимир Зарков в страницата му във Facebook:

„ТОЙ твърди, че не познава манекенката Борислава Йовчева. ***** Странно откъде тогава познава брат й Станко. И защо той нареди цял отбор да не рита…зет му. ****** Видях го с очите си на 18.11.2013 година. Сутринта имаше митинг на ГЕРБ в Пловдив, голям, та голям. А следобяд Локомотив посрещна Витоша Бистрица в реванш за купата. Пловдивчани бяха били в първата среща с 5:0, а просветените знаеха, че реваншът е твърда “двойка”. ******* Затова се учудих, че ТОЙ става първият с такъв пост в света в света, който играе в уреден мач. При това за тото. Влезе през второто полувреме. Тогава в игра се появи и Станко. И докато се хилеше, каза на Аймен Белаид да не рита много новия нападател, че ще му става зет. На “Лаута” имаше 300 души публика и всичко се чуваше. ****** След мача Коко Динев закара лично Станко Йовчев за Сандански, откъдето са и двамата. Натам тръгна и кортежа на ТОЙ! А ТОЙ не е от Сандански. ***** Сестрата на Станко Машината обаче е от там.”
(От страницата във Фейсбук на Владимир Зарков – спортен журналист).

Всъщност, Борисов не е отричал, че се познава с Йовчева. На въпроса дали я познава зададен от журналисти в Брюксел на 21 февруари той отговори следното:

„Аз не се занимавам с личния живот. На тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой, кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот.“

Доста по-късно стана известно от разследване на БРРД (Бюро за разследващи репортажи и данни – Bird.bg – бел. ред.), че към този момент Йовчева вече си е имала семейство, тъй като на 16 февруари 2020 се е омъжила за Йордан Христов. Самият Христов проявява странно отношение към този важен житейски акт и казва, че бракът му с Йовчева бил грешка. (Бел. ред. – Йордан Хистов е едър бизнесмен, представител на кипърската офшорната фирма, наляла над милион евро във фирмата на Борислава в Барселона – виж тук. Също така Христов е съдружник и приятел с приближения на Борисов Иван Саздов от Банкя – виж повече тук).

Йордан Христов в разговор с журналиста Димитър Стоянов, заснет от екип на Bird.bg

Още в началото 2013 г. Борислава Йовчева се ориентира към каталунската столица и на 22 януари придобива фирмата Numin Invest с 3000 евро капитал. Два месеца по-късно я спохожда невероятен късмет. Заможният български бизнесмен Александър Чаушев апортира 2,9 милиона евро в нейната фирма под формата на луксозна къща в Барселона, в която Йовчева заживява с детето си и родителите си. (Бел. ред. – Чаушев е бивш шеф в „Лукойл”- Нефтохим Бургас, и признава, че познавал Борисов навремето, когато негова фирма е била охрана на рафинерията, имали тогава служебни взаимоотношения, виждал го за последно преди да стане премиер).

Две години по-късно младата дама се захваща с моден бизнес. Фирмата Ema BGS S.L. е регистрирана през август 2014 г. от Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева с капитал от 3010 евро. На 10 февруари 2015 г. той внася още 500 000 евро капитал и приема нов съдружник – офшорката Palms Enterprises, която също внася 500 000 евро. На 16 юни 2015 капиталът е увеличен с още 750 000 евро поделени между Йовчев и Palms. Бащата на Йовчева остава мажоритарен акционер с 3010 евро повече от Palms. Ema BGS наема помещение на най-скъпото място в Барселона и отваря бутик на италианския дизайнер Ermanno Scervino.

Марката “Шервиньо”, както и къщата в Барселона станаха популярни покрай записите на съдия Владимира Янева, публикувани от разследващия сайт „Биволъ” през 2016 г. В тях бившата съдийка коментира жените до премиера Борисов:

„В.Я.: Така е, ся, има една, на която й купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в „Шервиньо“, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от „Котараците“ жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.”
(От записа със съдия Владимира Янева)

Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов става известно още през 2012 г., когато той в интервю за Миролюба Бенатова заявява, че имало една госпожица, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея. Осем години по-късно премиерът не е предприел никакви действия от матримониален характер.

Въпроси за (много) пари

В оплетената сага около къщата в Барселона има няколко финансови въпроса, които до момента остават неизяснени.

Пълна загадка е откъде бащата на Борислава Георги Йовчев, който е работил като водопроводчик, се е сдобил с 875 000 евро за увеличението на капитала на фирмата Ema BGS. Проверка за имотното му състояние трябваше да извършат българската прокуратура и НАП, но няма информация докъде е стигнала тя.

Документ, който показва, че кипърската офшорка, наляла милиони в бутика на Борислава в Барселона, е представлявана от Йордан Христов, който упълномощава бившата си съпруга да го представлява на общо събрание и предлага членът на борда на директорите Иван Саздов, приближен на Борисов от Банкя, да бъде заменен с друг.

Регистрираната в Кипър фирма Palms Enterprises е свързана с бизнесмена Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, основател на ГЕРБ. Тогавашната съпруга на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. заедно с Георги Йовчев, след като Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите инвестирани от Palms Enterprises в Испания не са негови, но проявява добра осведоменост за загубите на фирмата Ema BGS SL. Така и досега остава тайна кой всъщност налива в офшорката парите, които тя инвестира в Барселона.

Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели охолен живот в каталунската столица. Те обитават къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито данъци и поддръжка не са ниски. Йовчева се е придвижвала с бяло “Порше”, както установяват каталунските разследващи. Бизнесът с модния бутик очевидно не може да покрива нуждите на семейството, тъй като не генерира приходи, а огромни загуби.

Не е ясно и колко струва продажбата на фирмата Ema BGS SL на българската фирма „БиВиДжи”, както и с какви средства е станала придобивката. (Бел. ред. – фирмата „БиВиДжи” е на Росица Велкова – бивш експерт на ГЕРБ. Тя купува испанската фирма през март, веднага след това я продава на фирма на съпругата на Светослав Спасов, който пък е бивш съветник на премиера Бойко Борисов – виж тук подробностите).
Но пък е съвсем очевидно кои субекти имат полза от нея. Това са предишните собственици – Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева и офшорката Palms Enterprises, която е представлявана в България от неговия нов зет, с когото са почти набори – Йордан Христов.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на “ВиБиДжи” (бел. ред. – българска фирма на бившата експертка на ГЕРБ Росица Велкова). Така семейството на “Мис Бикини” се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а отскоро и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за разследването в Барселона.

Дали фактът, че фирмата се прехвърля по верига от лица свързани с Борисов и партията му е случаен? Математически не е, но астрологически погледнато може да се дължи на удачно подреждане на небесните тела.

 

От сайта за разследвания bird.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.