Какво е наистина състоянието на Тръмп? Здравето на американските президенти – между лъжи и инсценировки

Доналд Тръмп напуска болницата след 3 дни лечение от коронавирус. Снимка: официален сайт

Какво наистина е здравословното състояние на Доналд Тръмп? Официалната информация, която получаваме откакто той съобщи, че е заразен с новия коронавирус потвърждават, че здравето на стопанина на Белия дом остава грижливо пазена тайна, която може дори да е обект на изкусни инсценировки в ерата на социалните мрежи.

От петък изявленията на лекаря му доктор Шон Конли често пъти бяха объркани, накъсани, а понякога дори опровергани от началника на канцеларията на президента.

В това няма нищо изненадващо, тъй като нищо не задължава американските държавни лидери да дават информация за здравето си, подчерта Матю Алджио, автор на книги за лъжите на американски президенти.

Действа се на принципа „на честната дума и всичко зависи от това, което президентите са склонни да ни кажат“, заяви той.

А президентите нямат никакъв интерес да разкриват здравословните си проблеми. Те „мразят да изглеждат слаби и са готови на всичко, за да избегнат това“, каза експертът. Особено по-малко от месец преди избори, в които са в неблагоприятна позиция, какъвто е случаят с Доналд Тръмп.

Изборът на лекар на президента, който обикновено е военен като д-р Конли, който е от ВМС, е структурен източник на конфликти на интерес, подчерта Роуз Макдърмот, специалистка по здравето на американските президенти от университета Браун.

„Той е лекар на президента, а президентът е негов главнокомандващ. Ако президентът не хареса това, което говори лекарят му, той може не само да го уволни, но и да го лиши от пенсия. Може да се преструваме, че този лекар защитава поверителността на пациента, но тук са заложени неговата кариера и финансово състояние“, каза тя.

Лъжи и пак лъжи

Факт е, че историята на САЩ е пълна с лъжи за здравето на президентите им. През есента на 1919 г. президентът Удроу Уилсън претърпява инсулт, за който никой не говори публично до февруари 1920 г. Той е тежко засегнат и частично парализиран и втората му съпруга Едит Уилсън поема нещата в свои ръце до края на мандата му през 1921 г. без обществеността да може да прецени какво е влиянието й.

Дуайт Айзенхауер омаловажава сериозността на сърдечния удар, който получава през 1955 г., а Джон Кенеди не казва нищо за болестта на Адисон – хормонална недостатъчност, – от която страда.

Убийството му през 1963 г. обаче довежда до приемането на през 1967 г. на 25-ата поправка в конституцията на САЩ. Тя гласи, че правомощията на президента се прехвърлят на вицепрезидента в случай на смърт или неспособност за изпълняване на задълженията.

При все това, ако се изключи някое тежко нараняване като прострелването на Роналд Рейгън през 1981 г., обстоятелствата, при които Конгресът може да обяви президента за неспособен за изпълнява задълженията си, може да са предмет на спорове, каза Алджио.

„Като филмов трейлър“

Установяването на едно свръхмедийно общество със социални мрежи не е подобрило прозрачността, смятат тези експерти, макар че в наши дни никой президент не би могъл да се укрива от погледите като Удроу Уилсън.

Още повече, че президент като Доналд Тръмп, бивша звезда на телевизионно риалити шоу и страстен автор на туитове, знае как да използва максимално добре тази медийна среда, каза Емерсън Брукинг от Атлантическия съвет.

Президентът съумя да държи медиите в напрежение от петък с туитване на видеоклипове, които според него показват как той печели борбата с вируса – от показването как работи в болничен офис в събота до триумфалното му завръщане в Белия дом в понеделник, заснето „като филмов трейлър“, каза Брукинг.

„Докато медиите коментират или критикуват тези видеоклипове, те не задават въпроси за мерките му за борба с Ковид-19 или за 25-ата поправка“, каза Брукинг.

Заради тази непрозрачност някои експерти призовават да се създаде комисия от независими лекари, които да следят здравословното състояние на президентите. Тези призиви се засилиха поради напредналата възраст на Доналд Тръмп, който на 74 години е най-възрастният президент в историята на САЩ, и на съперника му демократ Джо Байдън, който е на 77 години.

„Няма да се съобщават всички подробности на обществеността, но комисията ще може да потвърди, че съответният човек е в добра форма“, каза Роуз Макдърмот.

Тези призиви за обективна информация обаче остават нечути до момента, както в САЩ, така и в други западни страни.

Тъй като здравето на държавните ръководители е забранена тема не само в САЩ, напомня Роуз Макдърмот. Страните с авторитарни режими са очевидни примери, но обществеността тъне в догадки и в демократичните страни.

Дори германската канцлерка Ангела Меркел, която мнозина хвалят за мерките й за борба с пандемията, избягваше да дава обяснения за треморите си на публични церемонии през 2019 г. „Не виждам никой, който да е за пример“, каза Роуз Макдърмот.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.