Грешното откриване на Новия свят и грешното име на Америка. Защо днес е испанопразник?

Глобализация: Схема с продуктите, растенията и животните, които са разменени между Европа и Америка. От Стария към Новия свят: захарна тръстика, лимон, портокал, банан, маслина, овца, крава, кон, пчела, кокошка, пшеница, ориз, ечемик и др…. От Новия свят към Стария: камби и люти чушки, царевица, домат, тиква, картоф, боб, хинин, тютюн, фъстък и др.

На 12 октомври 1492 г. испанска морска експедиция, водена от Христофор Колумб, пресича Атлантическия океан и стъпва на остров Гуанахани (един от Бахамските острови). Пътуването, извършено с благоволението на католическите крале Исабел Кастилска и Фернандо Арагонски, започва в испанското пристанище Пуерто де Палос и продължава два месеца и девет дни. Изморителният преход бил изпълнен с много премеждия, включително и бунтовни искри на трите кораба.

След дългото и мъчително плаване, съвсем логично Колумб назовава „откритата“ земя „Светият спасител“ (Сан Салвадор).

Колумб и придружаващите го били убедени, че са открили морски път до Индия. Години наред новоткритите – за Европа! – земи се наричат „Индиите“ (Лас Индиас).

„Срещата на двата свята“ се смята за едно от най-важните събития в историята.
Испания, почти веднага след нея Португалия, а после Англия, Франция, Холандия, Русия, Дания-Норвегия, Швеция и други европейски страни колонизират „Новия свят“, изтребвайки, поробвайки, унижавайки местните жители – „индианците“. Една след друга са покорени империи, държавни и племенни формации с развита самобитна култура. Ще последва и докарването на роби от Африка.

Между двата континента се извършва огромен обмен на хранителни и други продукти и стоки. Днес не можем да си представим Европа без непознатите до „откриването“ на Америка домати, картофи, царевица, какао, ванилия и т. н. „Новия свят“ получава от европейците захарна тръстика, лимони, банани, маслини, пчели (мед), домашни овце, крави, коне (докарани там с второто пътуване на Колумб), кокошки.

Христофор Колумб стъпва на Новия свят. Картина от XVII век.

Разбира се, терминът „откриване“ е условен. Археологически разкопки доказват, че хора са дошли на континента преди около 14 000 години. Има сериозни аргументи за мнението, че първият европейски допир с американската земя (но не и с местните жители) е станал през X век и е бил извършен от викинги.

В една от своите книги Стефан Цвайг (1881-1942) доказа, че името на новоткрития континент е една „историческа грешка“. Защо?

Роденият във Флоренция през 1454 г. италиаски търговец, мореплавател, космограф Америко Веспучи, получил кастилско поданство през 1505 година, извършил най-малко две проучвателни пътувания по бреговете на днешните Бразилия и Венесуела. Той дал много подробни описания и ценна информация за посетените райони. Текстовете и рисунките били събрани в сборник „Mundus Novus“ (Нов свят), който се разпространил из всички по-големи европейски пристанища. Тъй като книгата била подписана от Америко Веспучи, през 1507 г. германският картограф Мартин Валдзеемюлер в своя „Увод в космографията“ нарича на негово име новооткрития континент.

Картата на Новия свят от Америко Веспучи, благодарение на която кръщават континента на негово име.

Най-любопитното е, че подобно на Колумб и Веспучи умрял (през 1512 г.) без да узнае, че е „открит“ нов континент; въобще не си е представял, че онази земя ще носи неговото име. Това е „грешката“, за която пише Цвайг в своите текстове за Великите географски открития след тъмното Средновековие.

За утешение на първооткривателя има една държава – Колумбия – която носи неговото име. Преди повече от 500 години Колумб дава названия, запазени досега, на десетина територии: Антигуа и Барбуда, Коста Рика, Куба, Доминика, Ямайка, Ла Еспаньола, Пуерто Рико, Санта Лусия…

***

12 октомври е Национален празник на Испания. Съпроводен е с военен парад.
12 октомври се чества и като ден на Испанизма (Hispanidad). Той се отбелязва по различен начин – празнично, но и като протест срещу поробването на местните жители – в Мексико, Коста Рика, Колумбия, Аржентина, Венесуела, САЩ…

– –
От фейсбук-страницата на автора, заглавието е на редакцията

ИStoRииСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.