Грузия: затопляне на Северния фронт

След като получи втори мандат президентът на Грузия Михаил Саакашвилитой смени рязко политиката си към Русия и спечели одобрението на по-голямата част от сънародниците си. Снимка: Ройтерс

Изгубил безусловната подкрепа на Запада, президентът на Грузия Михаил Саакашвили се обяви за подобряване на отношенията с Русия. Направи го до голяма степен под натиска на грузинския народ, който мечтае за нормални руско-грузински връзки. Москва вече направи ответен жест. Колко ще трае това размразяване?

След президентските избори в Грузия външната й политика, без да се отклони като цяло от курса към НАТО, неочаквано направи завой към Русия. В отговор руското посолство разпространи информация, че от февруари въвежда безплатно предварително записване за издаване на руски визи за грузински граждани. Новата година започна и с втори президентски мандат за Саакашвили; в Тбилиси отбелязват, че се очертава затопляне в грузинско-руските отношения.
В дипломатическите среди, при това не само в руските, за непредсказуемия характер на грузинската политика се носят легенди. Грузинските политици напомнят на пословичните мистериозни дами, чиито „да“ и „не“ всъщност са само едно „може би“, а после вече – както се подредят картите. Днес картите се подреждат в северна посока.

Почти през целия си първи мандат Михаил Саакашвили сипеше гръм и мълнии по адрес на Кремъл. Една от първите му стъпки след като беше избран отново беше да създаде специален Департамент по въпросите на Русия към външното министерство. А в деня на встъпването си в длъжност Саакашвили – под одобрителните ръкопляскания на своите симпатизанти – предложи на северната съседка за пореден път да започнат всичко „на чисто“.

Този път президентът отиде по-далеч от обичайните за него пиар акции. По време на посещение в Европа, накъдето влачи с всички сили своята страна, губеща дъх от реформи, Саакашвили призна, че „съжалява най-вече“ за влошаването на отношенията с Русия, съвпаднало с първия му президентски мандат. „Занапред обаче всичко ще тръгне по друг начин“, заяви той.

Както се разбра, метаморфозите съвсем не са случайни. Темата за Русия на практика не беше обсъждана по време на предизборната кампания. Цялата кампания на Саакашвили премина под лозунга „Грузия без бедност“, а на новия си премиер Владимир (Ладо) Гургенидзе той възложи да ликвидира мизерията в страната в близките 50 дни. Ако се запази ембаргото върху грузинската продукция, наложено от Русия, и не бъдат възстановени въздушните връзки, това обещание надали би могло да се изпълни. Завоят следователно е напълно обясним.

Михаил Саакашвили на предизборен митинг през януари 2008 година в Тбилиси. След като беше избран на президентския пост за втори път, той заяви, че съжалява най-вече за влошените отношения с Русия и обеща да тръгне по нов път. Снимка: Ройтерс

Защо тогава по-рано Саакашвили се беше решил на планомерна конфронтация с Русия, като обрече сънародниците си на просешка тояга? „След 7 ноември, когато с палки и газ бяха разпръснати противниците на режима – някогашни съратници на Саакашвили – той стана друг човек“, казва известен грузински политолог, пожелал анонимност. „Също като Сталин след началото на войната, той три дни не се показа пред хората. А после видяхме човек, който внуши на всички, че никому няма да отстъпи властта току-тъй“, добавя експертът. В същия дух се изказват и други аналитици. Според тях Саакашвили сам се е притиснал до стената и практически няма друг изход, освен да се обърне с лице на север, за да запази президентското си кресло.

Декларираното възстановяване на териториалната цялост на Грузия не може да се постигне без подкрепата на Русия. През първите 4 президентски години на Саакашвили обаче отношенията с Русия заставаха твърде често на ръба на военна операция. При това след 7 ноември той се лиши от пълната подкрепа на Запада, който днес поставя под съмнение „демократичността“ на грузинския лидер.

Въпреки че го подкрепяха, САЩ и Европа бяха разтревожени от непредсказуемото поведение на Саакашвили. Западът неведнъж му отправи сигнали, че може да оттегли издадените вече индулгенции. Като потвърждение бяха намалени западните субсидии, осигурявали охолен живот на доста влиятелна част от грузинското общество. На фона на световната финансова криза е напълно възможно Грузия да бъде връхлетяна от вълна на социални протести. За да запази властта, държавният глава е принуден отново да стане приятел на Русия, която безспорно има свои интереси в Кавказ.

Ще отбележим, че новият руски вектор в политиката на Саакашвили е сред малкото, които намират подкрепа в обществото. „Дойде му най-сетне умът в главата, почна да се сприятелява с Русия. Първо докара хората до мизерия, сега обаче си спомни, че не е работа да се караш със съседите“, мърмореше под носа си таксиджията, който разкарваше из Тбилиси кореспондента на Правда.ру по коледните празници. А келнерът в едно кафе грейна в радушна усмивка, щом дочу руска реч. „Оставете ги политиците, те бъкел не разбират. Та ние обичаме руснаците направо като братя. Сега нещата ще се оправят, елате пак, непременно“, каза той на изпроводяк.

И макар мненията на политиците за перспективите в руско-грузинските отношения да не са тъй еднозначни, в Тбилиси днес сериозно твърдят, че се очертава затопляне. Всички слънчеви перспективи за „затопляне на северния фронт“ обаче съдържат множество уговорки. А и опитът от последните десетилетия налага въпроса какво да очакваме след размразяването – ще дойде ли пролет или отново ще падне слана?

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.