Секретно свинско за Олимпиадата в Китай

Китайското предприятие „Веселият жерав” ще произвежда специално свинско. Неговите прасета се хранят с екологична храна, лекуват се с традиционна китайска медицина, спортуват и ходят на масаж. Снимка: Ройтерс

„Китайските управници се хранят по следната аксиома: двукраките са за предпочитане пред четирикраките, еднокраките (гъбите) са за предпочитане пред двукраките, а безкраките (рибите) са за предпочитане пред еднокраките.” Това разкрива Ли Руифен, директор на отдела по хранене на Централната военна болница на Военен окръг – север, в който попада и столицата Пекин. Ли разбира от тези работи, защото има професионален опит от повече от 60 години, а в Китай го смятат за папата на храненето. Заради поста му властимащите в Пекин често го викат за съвет по въпросите на храненето.

Днес обикновено свинете имат по четири крака. Затова е нормално да очакваме, че държавното и партийното ръководство не обръща особено внимание на тези животни. В действителност обаче се случва точно обратното – и то не само защото по традиционния китайски календар 2007 година беше годината на свинята или заради избухването на болестта „сини уши” (репродуктивен и респираторен синдром по свинете), която увеличи инфлацията при цените на свинското месо. То се дължи преди всичко на това, че едно предприятие, наречено „Веселият жерав”, се обърна към пресата и обяви, че е станало официален доставчик на свинско за 19-ите олимпийски игри в Пекин като е спечелило съответния конкурс. И за да е достойна за голямата отговорност, компанията се е заела да произвежда специално свинско месо. Защото ако атлетите се хранят с намиращото се в търговската мрежа месо, има вероятност допинг-тестовете им да са положителни – заради използваните при отглеждането на животните хормони на растежа.

Държавните медии гордо писаха, че специалното свинско за спортистите ще бъде от 40 до 60 процента по-скъпо. Но тъй като ставало дума за политическа отговорност, цената нямала значение. Специалното отношение към чуждестранните гости е оправдано и заради типичната от древни времена китайска гостоприемност.

Новината обаче се разпространи не само по държавните канали, а и в интернет-чатовете и блоговете на станалите междувременно 115 млн. интернет-потребители. А след като това се случи в страната с несвободна преса, тези неформални канали добавиха още подробности: свинете са закарани в десет тайни ферми и се наблюдават денонощно от камери. Те получават само екологична храна и вместо обичайните антибиотици се третират с традиционна китайска медицина. За да не надебелеят, животните спортуват по два часа дневно. След това отиват на масаж и на билкова баня.

Възможно ли е наистина китайските „олимпийски прасета” да получават пълна палитра спа-процедури? Разследването в интернет показа следното: при задаването на ключовите думи olympic pig, google.com показва на първо място информация за третата олимпиада за прасета, проведена преди около една година в Москва, на която прасета от седем държави освен всичко останало се състезавали да гонят намазана с рибено масло топка. Въпреки това този текст е блокиран в Китай, защото се намира на уебстраницата на БиБиСи. Потребителите на google.ch обаче няма как да се ядосат, защото тяхната търсачка изобщо не показва този резултат.

По-важно е обаче търсенето с китайските йероглифи. В google.ch то дава следните резултати: първо се появява информационният сайт sina.com. В него пише, че репортерът Ху Хунмей посетил в един ден пекинската земеделска служба, службата за търговска дейност, службата за индустрия и търговия, службата за хранителни продукти и други съответни

Жена продава свинско на пазара в Пекин. За да не бъдат допинг-пробите на атлетите на Олимпийските игри положителни, Китай променя начина на отглеждане на прасета. Снимка: Ройтерс

контролни служби на правителството и установил, че всички те са реорганизирали пазара на свинско месо още преди четири години и чрез редица технологични мерки са подобрили нивото на сигурност и качество на свинското месо и други хранителни продукти. Следва солидно количество статистически данни за пекинския пазар на свинско. Отворен остава само въпросът кои усилия са били по-големи: тези на репортера Ху Хунмей, който обиколил за един ден толкова много служби и организации, или тези на съответните служби, които регулират пазара.

Търсачката показва и резултата beijing2008.cn. Тук има интервю с анонимно отговорно лице от пекинския организационен комитет. На въпроса: „В последно време част от медиите пишат за олимпийски прасета, което предизвика разгорещена дискусия сред интернет-потребителите. Какво ще кажете за това?”, той отговаря: „Тези изказвания са преувеличени, не отговарят на действителността и имат лошо влияние върху обществото.”

Преди представителят на олимпийския организационен комитет да почне да обяснява нашироко колко безопасно е пекинското свинско месо, не може да се сдържи и да не отправи една заплаха: „Отделни предприятия злоупотребяват с интереса на хората към олимпийските игри и се опитват да разпространяват пропаганда вместо факти. Подобно поведение е голяма грешка. Организационният комитет си запазва правото да подведе под отговорност въпросните предприятия.”
Под списъка с резултатите от търсенията винаги се появява следното изречение: „В съответствие с местните закони, норми и политика част от резултатите не се показват.” Кои резултати премълчава google.cn?

Ако потърсим в google.com, на първо място се появява „Гласът на Америка” (Voice of America). Тук трябва да научим повече за организирано за пет журналисти посещение в едно предприятие конкурент на „Веселият жерав”. Но тъй като „Гласът на Америка” не е намерил достатъчно интересни подробности, описва общото състояние на нещата: „Основният проблем е, че китайският режим цензурира пресата чрез диктатурата на една партия. Затова народът не може да прецени дали контролираните от властта средства за масова информация правят пропаганда за управляващата партия или разпространяват новини за народа.” И както става обикновено при американците, текстът свършва със забележката, която като че ли е малко встрани от темата, че китайската служба за гарантиране на качеството направила семинар с други служби за мерките срещу „биохимическия тероризъм”.

secretchina.com обаче предоставя истинска теория на конспирацията. В началото на 2007 година китайски журналист разкрил случай, в който престъпни предприемачи напълнили традиционните баоци (закуски, приготвени от тесто с пълнеж) не както било прието с китайско зеле и свинско месо, а с раздробен картон. Последвали арести и самопризнания. След породеното сред населението вълнение властимащите се заели да разпръснат страховете сред чужденците по отношение на китайската храна. Затова информацията била заклеймена като лъжа, а журналистът бил арестуван. Освен това управляващите организирали и пресконференцията за олимпийското свинско месо на „Веселият жерав”.

Това, което не взели предвид обаче било, че този път вълнението сред населението било по-голямо от обикновено и звучало по следния начин: „Чужденците са хора, но китайците не струват ли поне колкото едно прасе?” За да се справят с проблема, и тази информация била отречена като лъжа и било организирано споменатото от „Гласът на Америка” посещение в конкурентното предприятие.

Така че, каква е истината за олимпийските прасета? Който иска да я научи, ще разбере от първия резултат в google.cn, че междувременно „Веселият жерав” е освободил предишния си отговорник за връзки с пресата и го е заменил с нов, който на въпроса за точното място на фермата, отговаря: „Не съществува необходимост да ви информираме за това. Не съществува необходимост да ни питате за това, и не трябва да пишете по тази тема. Китай е политическа държава.”
През миналата година в китайското пилешко месо беше открит оцветителят Sudan B, който предизвиква рак и се добавя в храната на животните, защото кара месото да изглежда така красиво тъмночервено. Затова е крайно препоръчително съветите на Ли Руифен в областта на храненето да бъдат взети предвид. Или който ще ходи в Китай през лятото, да си носи храна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.