От разчистване на сметки до приемственост в надпреварата за наследник на Меркел

Маркус Зьодер и Ангела Меркел. Снимка: от тв екрана

Само допреди няколко месеца, преди Covid-19, битката кой да замени Ангела Меркел като лидер на консервативната й партия беше придобил очертанията на разчистване на сметки с канцлерката, която беше под натиска на миграционния проблем.

Сега вече, след успехите на канцлерката при овладяването на епидемията, които й донесоха рекордно висок рейтинг, претендентите наблягат на приемствеността в нейните 15 години управление, както се видя от излъчен по телевизията дебат между тримата основни сред тях в събота вечерта.

Както умереният Армин Лашет, който управлява най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, така и либералът Фридрих Мерц, стар политически противник на Ангела Меркел, и бившият министър Норберт Рьотген избегнаха да критикуват Ангела Меркел по време на възпитания и с нищо незапомнящ се разговор. Дебатът беше организиран от младежката организация на Христиндемократическия съюз (ХДС).

„Приемственост, а не скъсване“

В началото на декември членовете на партията ще изберат следващия й председател, който на този пост ще е в добра позиция да стане и партиeн кандидат за канцлер на Германия на парламентарните избори през есента на 2021 г., когато Ангела Меркел планира да се оттегли от политиката. А последните допитвания предричат убедителна победа на ХДС с 35 процента от гласовете.

Дори Мерц, който иска завой надясно за консерваторите след десноцентриското управление на Меркел, заяви, че смяната на канцлерката „трябва да бележи приемственост, а не скъсване“, а доскоро не пестеше критики към резултатите й.

Той се съсредоточи върху любимата си тема: икономиката. Единственото му леко заяждане беше когато каза, че е жизненоважно да не се оставят дългове на бъдещите поколения в момент, когато правителството реши да вземе огромни заеми заради икономическите последици от пандемията.

Този бивш влиятелен фактор в ХДС и настоящ бизнесмен не заема изборна длъжност и затова гласът му слабо се чува от началото на здравната криза – тема, която той почти не зачекна в събота. Обратно, 59-годишният Армин Лашет, който е фаворит в надпреварата заедно с Мерц, се представя като човек, работещ „на терен“.

Лашет е премиер на най-населената германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е и най-пострадалата от епидемията. Той неколкократно напомни как всекидневно се бори да защити съгражданите си.

„Отдавна съм на тази длъжност“, заяви той и подчерта необходимостта партията да се модернизира, докато Фридрих Мерц често е възприеман като човек на миналото.

Той се похвали и с подкрепата на здравния министър Йенс Шпан, който натрупа популярност заради здравната криза и е харесван от по-консервативното крило в партията.

Сянката на Зьодер

55-годишният Норберт Рьотген пък изглеждаше по-неловко от двамата си конкуренти. „Партията ни има нужда от смелост, воля и компетентност, за да се обнови“, заяви бившият министър на околната среда, който е специалист по международни въпроси, но без своя база на поддръжка в партията.

„И тримата кандидати бяха убедителни, без да има победител“, каза след дебата политологът Уве Юн, според когото Лашет и Мерц са очевидните фаворити в ущърб на Рьотген.

Остава да се види дали в крайна сметка именно някой от тези трима претенденти ще замени Ангела Меркел, защото нито един от тримата не е силно подкрепян в националните допитвания.

Сред кадрите на ХДС здравният министър Йенс Шпан, макар и да не е кандидат да оглави партията, е най-харесван от германците за този пост според публикувана през уикенда анкета.

А най-подкрепян за следващ канцлер според допитванията е друг човек: 53-годишният премиер на Бавария Маркус Зьодер, председател на сестринската на ХДС партия Християнсоциален съюз.

Макар и официално да твърди, че иска да си остане в Бавария, германските медии не изключват той да се прежали и да бъде издигнат като кандидат на консерваторите за канцлер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.