Франция: Радикалните ислямистки движения под прицел след обезглавяването на учител

Демонстрация в Лион след зверското убийство на учителя Самюел Пати от ислямист. Снимка: от тв екрана

Възможното участие на радикални ислямистки движения, особено активни в социалните мрежи, в обезглавяването на учител по история, извършено в петък в региона на Париж от 18-годишен руснак от чеченски произход, предизвиква безпокойство сред разузнавателните служби и френското правителство.

Присъствието на радикалния ислямистки активист Абделхаким Сефриуи сред единадесетте души, задържани в полицията като част от разследването на убийството на Самюел Пати, стана известно в събота и засили тези подозрения.

Тези ислямистки движения „на малцинството се стремят да убедят мюсюлманите, че Франция е ислямофобска държава. Те се стремят да ги инструментализират, да създадат конгломерат“, каза Лоран Нунес, националният координатор по разузнаването и борбата с тероризма. „И при най-малкия инцидент те се захващaт за работа“.

Известен на службите, Сефриуи е основател на колектива „Шейх Ясин“ (наречен на името на основателя на Хамас, убит от израелската армия през 2004 година). В началото на октомври той е придружил в колежа, където е преподавал Пати, бащата на ученичка, за да иска уволнението на учителя, който показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Представящ се като „член на съвета на френските имами“, той е разпространил преди няколко дни и видеозапис в Ютуб, в който порицава учителя, като го определя като „бандит“.

Националният прокурор Жан-Франсоа Рикар, отговарящ за борбата с тероризма, в събота не е направи пред медиите никаква връзка между този човек и убиеца.

„Непряка връзка“

Макар да не е установена „пряка връзка“, Лоран Нунес смята, че без съмнение има „непряка връзка“. „Виждаме, че е бил пресечен един праг“, смята той, като посочва „качеството на жертвата – преподавател – и варварското му убийство“.

Изпълнена с омраза атмосфера в социалните мрежи е придружавана от възраждане на радикалните ислямистки движения, според Лоран Нунес, който отбелязва контекста: „съдебният процес Шарли, повторното публикуване на карикатурите и речта на президента Макрон за бъдещ закон, целящ да засили светското начало и да се бори срещу ислямисткия сепаратизъм“.

Процесът, за който той говори, е този срещу съучастниците на извършителите на нападението срещу редакцията на Шарли ебдо през януари 2015 г., които убиха 12 души, пак в отговор на публикуването на същите тези карикатури.

След нападението със сатър, извършено в края на септември пред бившата редакция на Шарли ебдо от млад пакистанец, източник от силите за сигурност обясни пред АФП, че именно „повторното публикуване на карикатурите допринесе за засилването на заплахите повече, отколкото процеса“.

„Желанието да се нанесе удар на Запада е непокътнато“, но „между тези, които са мъртви и тези, които са в затвора“, способността на терористичните групи да предприемат действия е „силно ограничена“, добави източникът, като подчерта, че заплахата е ендогенна, произлизаща от индивиди, които действат сами.

„Особено от един месец се наблюдава сближаване и мобилизиране на три ислямистки течения: „Мюсюлманите“, водени от Маруан Мухамад, бивш говорител на Колектива срещу ислямофобията във Франция (КСИФ), КСИФ и „Барака сити“, потвърди пред АФП източник, близък до правителството.

Председателят на тази мюсюлманска благотворителна организация, Дрис Йему, беше поставен под съдебен надзор по-рано тази седмица и предстои да бъде съден за тормоз на журналист, извършен в социалните мрежи.

Мухамад отрече наличието на „някакъв сговор или сближаване“ между тези сдружения. „Те са независими и понякога имат различаващи се позиции“, заяви той пред АФП. „Що се отнася до обвиненията в реч на омразата, насочена срещу Франция, е точно обратното“.

Този лидер посочи, че „Мюсюлманите“ предоставят съвети по теми като „поклоненията“ и „събирането на дарения“. „Нашата основен дискурс е декларация на обич към Франция. Ние не сме тук, за да се противопоставим на страната си“.

„Омраза към Франция“

Тези движения „са оглавили днес ислямосферата, с политическа, религиозна, радикална декларация на омраза срещу Франция“, настоява обаче източникът, близък до правителството.

„За тях Франция е расистка, ислямофобска държава, нечестива страна и пълна с неверници“, настоява той. „Те искат хаос и гражданска война, за да установят нов ред, базиран на шериата“.

Според този близък до правителството източник неотдавнашната реч на Еманюел Макрон срещу ислямисткия сепаратизъм е засилила гнева им.

„Преминаването към дела от страна на този младеж (убиецът от Конфлан-Сент-Онорин, бел. АФП) се вписва в тази тенденция“, смята той. Източникът подчертава и ролята „на посланията на омразата в социалните мрежи, които засипват младежите“, като мимоходом изразява съжаление за „отмяната на почти целия закон за борба срещу посланията на омразата в интернет“.

През юни Конституционния съд реши, че сърцевината на текста, който налагаше по-големи задължения на операторите на интернет платформи, накърнява свободата на словото и на комуникациите. Арестуваният в събота баща на ученика на убития учител е публикувал на 7 октомври послание, призоваващо за мобилизация, в което споменава КСИФ.

„От две седмици насам“, коментира източникът, близък до правителството, „проникването“ на трите течения в социалните мрежи е „особено засилено“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.