Ковид-19: Орбан разхлабва мерките, докато Европа ги затяга

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Унгария на Виктор Орбан, която през пролетта въведе строго извънредно положение, възприема по-либерален подход към втората вълна от коронавируса, стратегия, която провокира въпроси в момент, в който Европа затяга ограниченията.

С изключение на затварянето на границите, животът почти във всяко отношение протича нормално по улиците на Будапеща, но в същото време броят на смъртните случаи нараства.

Унгария, в която смъртните случаи бяха относително малко в началото на годината, сега регистрира едно от най-високите нива на смъртност в Европейския съюз на един милион души население, по статистически данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

През октомври в Унгария от Covid-19 починаха повече хора, отколкото през миналите четири месеца, като броят на заразените расте: министърката на правосъдието Юдит Варга заяви вчера вечерта във Фейсбук, че е дала положителна проба за коронавирус.

„След първоначалния страх“ населението намали бдителността си, заяви наскоро за местни медии представителят на Медицинския университет в Будапеща Бела Меркей, след като броят на починалите от вируса в страната надхвърли 1000.

Експерти хвърлят вината върху смяната на тактиката на правителството, което през лятото се въздържа от това да направи строги препоръки във връзка с носенето на маски, с големите събирания на хора на едно място и с пътуванията в чужбина.

Министър например бе забелязан на яхта в Хърватия, а говорителят на управляващата партия ФИДЕС се зарази с коронавирус, докато бе на голямо празненство.

Не на туристите, да на футбола

Границите обаче бяха затворени за туристи, въпреки позицията на Европейската комисия: от 1 септември хората без право на пребиваване в Унгария нямат право да влизат на територията на страната, като целта, според Орбан, е „да бъде прекъсната веригата на предаване“ на вируса. Всъщност това решение служи единствено за подхранване на правителствената пропаганда, заяви независимият депутат Акош Хадхази.

Още през март Виктор Орбан хвърли вината върху чужденците: ирански студенти бяха обвинени, че са причина за първите случаи на заразяване. Футболните фенове обаче имат право да влизат в Унгария: на 24 септември Будапеща бе домакин на двубоя за Суперкупата на Европа – първия европейски мач, който бе игран пред публика.

Подходът е много различен от този, възприет по време на първата вълна: тогава правителството въведе строга карантина и „извънредно положение“, но законодателството бе отменено през юни, а ограниченията бяха смекчени.

„Хората искат Унгария да продължи да функционира, трябва да спасим икономиката, както спасяваме животи“, подчерта премиерът миналия месец след „национална консултация“.

„Унгарците ясно заявиха, че не искат маски и карантина“, така че Орбан може „да си измие ръцете с това“, ако ситуацията се развие зле, казва Хадхази. Той „осъзна, че ако икономиката рухне, това ще му струва следващите избори“ през 2022 г., изтъкна депутатът.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на Унгария намаля с 13,6 процента, което е най-лошият резултат в рамките на Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

Хаос в училище

В същото време Виктор Орбан уверява, че болниците са готови да поемат наплив на пациенти. Бяха купени около 16 хиляди респиратора и правителството предложи да удвои заплатите на здравните работници, безпрецедентна мярка за периода след 1990 г.

Въпреки тези изказвания, имащи за цел да вдъхнат увереност, объркването царства навсякъде и особено в училищата. Демократичният синдикат на учителите изтъква десетки примери, в които преподавателите са задължени да продължат работа, въпреки че ученици разкриват леки симптоми по време на занятията. „Контактите на заразените и преподавателите не се поставят под изолация, родителите и останалите деца не получават информация“, възмущават се от синдиката.

Здравните власти нямат възможност да правят тестове бързо и в голям брой, а още по-малки са възможностите да бъдат издирени контактните лица, уверява бившият главен лекар на страната Ференц Фалуш.

От страните членки на ЕС единствено България прави по-малко тестове на 1000 души от Унгария. „Статистиките с броя на заразените не отговарят на реалността“, доверява пред Франс прес лекар, пожелал анонимност. „Държейки границите затворени, защитаваме чужденците от унгарците, а не обратното“, казва той с ирония.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.