Защо „Майкрософт” избра Гърция – за разликата между овчар и Ай Ти, между Борисов и Мицотакис

Кириакос Мицотакис, Бил Гейтс, Бойко Борисов. Снимки: Уикипедия, ЕПА, от видео

Помни ли някой изказването на премиера Борисов към студентите по време на първия му мандат, когато ги посъветва да стават овчари?

„Как няма работа? – каза Борисов – Ние примерно в момента за овчари… – ми така се търси агнешко…, и в зеленчукопроизводство… Ма той нямал, щото бил АйТи-специалист…“
(виж тук видео)

Много неща могат да се припомнят за представите на Борисов за развитие на държавата. Как обикаля пътни строежи и вика – „Пазете ми мантинелите“. Как се хвали, че у нас ще дойде „Фолксваген“, а ние правим части за фарове за мерцедеси. И т. н.

И ето как образованието и манталитета на един премиер стават хоризонт на развитие на държавата…

Преди седмица от Гърция и САЩ дойде новина, която мина незабелязана у нас. Президентът на „Майкрософт“ обяви, че ще направят голяма инвестиция в Гърция – 1 милиард евро. Команията ще изгради центрове за данни, ще създаде европейски регион на Microsoft Cloud. Това вкарва Гърция в облачната инфраструктура в света. „Майкрософт“ ще строи такива центрове само в 7 страни в Европа и общо 26 в света.

Облачни услуги и инфраструктура не звучи като търси се агнешко. И не е разбираемо за премиер, който смята завод за авточасти за връх на технологиите. И в които работят за по 700-800 лв. заплата (ако изпълнят нормите – като в Димитровград).

„Майкрософт“ ще построи три гигантски съоръжения за съхранение на цифрови данни близо до Атина. За целта ще купи земя, ще дойде и компания като „Сиско“, за да строи, ще наемат и обучават хора.

„Майкрософт“ също така обяви като част от плана си предоставяне на умения за цифрови технологии (обучение) на 100 000 души в Гърция до 2025 г. „Това е нещо, което дърпа страната ни в 21 век “, каза премиерът Мицотакис. Нещо по-важно от икономическата полза и за двете страни, която ще достигне 1 млрд. в близко бъдеще.

България и в момента е страна с по-голям потенциал от Ай Ти специалисти от Гърция. По традиция още от времето на соца у нас имаше много обучени в компютърните технологии. Много за минаха за чужбина, и въпреки това у нас този сектор е добре развит, чужди компании са базирали у нас свои филиали и използват местни специалисти за по-евтино.

Но да дойде компания като „Майкрософт“ и да вложи 1 млрд. евро – за това трябва правителствена политика и подкрепа на държавата. Не е достатъчно гола инициатива като тази на Плевнелиев да построи технопарк – в него и до днес няма никой, освен стени за катерене.

За да стане това, премиерът на страната ти трябва да е завършил „Харвард“ като Мицотакис, а не милиционерското училище.

За да стане това премиерът трябва освен да козирува и потупва по рамото, да говори английски и да умее да изтъква предимствата на страната си. Ако въобще ги знае, какъвто е българският случай.

Разбрахте ли Харалани, които ни убеждавате през ден от екрана, че имаме късмет с Борисов?

Разбрахте ли политолози, социолози, анализатори и астролози, които всеки ден хвалите Борисов като самороден талант, отличник в училище, успешен политик?

Разбрахте ли, умници, които се тюхкате кой ще дойде, като падне Борисов?

Разбрахте ли, че вкупом дърпате България назад?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.