Ковид-19: Болниците в Европа са под огромно напрежение

Лекари и сестри призовават хората да си останат вкъщи. В момента така се снимат в болниците по цял свят. Снимка: от фейсбук-групата Медицински сестри

Болничните системи на Европа са подложени на огромно напрежение поради поради растящия брой случаи на заразяване с Covid-19, които отново поставиха континента в центъра на световната пандемия.

Броят на заразените, който като цяло бе поставен под контрол с безпрецедентните карантини през март и април, сега отново неумолимо расте, като властите на много страни, като се тръгне от Полша и се стигне до Португалия, изразиха нарастващата си тревога от новата криза, застрашаваща здравните им системи.

Белгия, която се бори, по думите на здравния си министър, с „цунами“ от случаи на заразяване, отлага всички болнични процедури, които не са от първостепенно значение. Подобни мерки назряват и в други страни, в които броят на заразените продължава да расте.

„Ако темпото от миналата седмица се запази, отлагането и преустановяването на част от неприоритетните дейности ще стане неизбежно“, казва пред Ройтерс Хулио Паскуал, директор на барселонската болница „Хоспитал дел Мар“.

Ситуацията се усложнява още повече от широкоразпространената умора от коронавируса и страшните икономически последици от кризата, които подрониха широката обществена подкрепа за карантините, каквито бяха въведени по-рано през годината с цел да бъде избегнато претоварването на здравните системи.

Правителствата, обзети от нежелание да затварят отново страните си, се опитват да намерят по-малко драстични мерки за ограничаване на обществените събирания и да балансират между необходимостта от запазване на икономиките и борбата с пандемията.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) Европа е регистрирала над пет милиона заразени и 200 хиляди починали, като новите случаи рязко се увеличават от края на септември.

Макар приетите и намиращите се в болница пациенти да са много по-малко в сравнение с пика на кризата преди шест месеца, техният брой отново е висок (и се равнява на поне 25 процента от броя им при пика на пандемията) или нараства в 20 страни, става ясно от последното седмично обобщение на ЕЦПКЗ от миналата седмица.

Европейските страни разполагат с едни от най-добрите здравните системи в света и лекарите казват, че благодарение на почти едногодишния опит с новия коронавирус, те са много по-добре оборудвани за клинично лечение на отделните пациенти.

Капацитетът на болниците обаче да поемат вълна от пациенти с Covid и в същото време да се грижат за хора, страдащи от рак, сърдечни заболявания и намиращи се в други тежки състояния, все още е ограничен. Нидерландските здравни власти заявиха, че ако броят на пациентите с Covid в болничните стаи продължи да расте, три четвърти от останалите дейности ще трябва да бъдат преустановени към края на ноември. Подобни опасения изразиха и чешките власти.

„Достигнахме предела на болничните легла“, заяви Воутер ван дер Хорст, говорител на Нидерландската болнична асоциация. „Не можахме да обхванем всички случаи“

С увеличаването на броя на приетите в болница голямо внимание бе отделено на интензивните отделения, които в много райони бяха близо до претоварване по време на първата вълна на кризата.

Властите в Ломбардия, италианската област, озовала се в центъра на първата вълна, вчера наредиха повторното отваряне на специални временни интензивни отделения в Милано и Бергамо, които бяха затворени, когато случаите на заразяване намаляха.

Част от регионалните здравни служби на Германия, една от страните, които се справиха по най-ефективен начин с първата вълна, вече изразиха съгласието си да приемат в интензивните си отделения пациенти от други страни.

Според ЕЦПКЗ около 19 процента от пациентите с диагноза Covid -19 са били приети в болница, а осем процента от приетите в болница са имали нужда от интензивни грижи, но ситуацията варира в различните региони на Европа и в различните региони на отделните страни.

Вчера полският здравен министър заяви, че 30 процента от новите заразени в страната вероятно ще трябва да бъдат приети в болница.

Съществуват опасения и във връзка със системите за проследяване на заразените, чиято цел е контролирането на местните епидемии и които обаче в много райони се оказаха неефективни.

Вчера властите на Ирландия, където през последните пет дни случаите на заразяване средно са тройно повече от началото на месеца, заявиха, че вече не разполагат с достатъчно служители, които да поддържат работата на системата.

Найъм О’Бейрни, ръководител на националната програма за проследяване на заразените с коронавирус, заяви пред ирландското национално радио, че центровете за проследяване на контактите на заразените констатират „безпрецедентно търсене“ на фона на експоненциално нарастването на броя на заразените „и през седмицата просто не можахме да обхванем всички случаи“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.