Ковид-19: Италия не успя да отблъсне втората вълна

Пред отделение за спешна помощ в Милано. Снимка: от тв екрана

След травматичното преживяване да се окаже най-тежко засегнатата страна при първата вълна на коронавирусната пандемия Италия си мислеше, че си е извлякла достатъчно поуки, за да бъде пощадена от втора вълна. За жалост, това се оказа илюзия.

Само допреди няколко седмици Италия смяташе, че може да служи като „модел“ за останалия свят за овладяване на кризата с новия коронавирус.

Сега, когато страната се бори с безпрецедентни равнища на новите случаи на заразяване за денонощие, точно както и останалата част от Европа, това се оказа илюзия.

„Светът го признава: италианският модел срещу пандемията работи“, похвали се на 25 септември управляващата популистка партия Движение „Пет звезди“. На този ден Италия регистрира около 1900 нови случая при около 15 800 във Франция, 12 300 в Испания, почти 7000 във Великобритания и над 2100 в Германия.

Но сега според Валтер Ричарди, професор по обществено здраве, който съветва министерството на здравеопазването, ситуацията в Италия е „извън контрол“ в трите й най-големи града.

„(Ситуацията в) някои градски райони като Милано, Неапол и вероятно Рим вече е извън контрол, броят е много голям, за да бъде овладян с традиционните методи на тестване и установяване на контактните лица на заразените“, каза той в сряда.

Вчера броят на потвърдените за денонощие нови коронавирусни инфекции надхвърли рекордните 16 000 случая, включително 2031 новозаразени в района на Милано, 816 в Неапол и 848 в Рим.

„В Милано ситуацията е критична, но и на други места нещата не изглеждат добре“, каза пред ДПА Роберто Буриони, водещ вирусолог от миланския университет „Вита – Салюте Сан Рафаеле“.

„Всекидневно имаме по десетки нови пациенти в интензивните отделения, дори за дете от началното училище е ясно, че с тези темпове нещата ще свършат зле“, добави той.

Ломбардия, Кампания и Лацио – областите, в които се намират Милано, Неапол и Рим – реагираха на рязкото увеличение на новите случаи с въвеждане на вечерен час.

В трите области беше разпоредено и учениците в гимназиите да минат на онлайн обучение, като целта е да бъде намалено струпването на хора в обществения транспорт в пиковите часове.

Но може да се окаже, че това не е достатъчно.

Правителството продължава да изключва като вариант въвеждането на нова национална карантина след тази, която парализира страната в периода март – май, защото това ще вкара икономиката в нова тежка рецесия.

„Стратегията за овладяване на тази нова вълна от инфекции не може да бъде същата като възприетата през пролетта“, каза вчера пред депутатите от долната камара на парламента премиерът Джузепе Конте.

Но твърденията му, че здравните власти сега разполагат с по-добър инструментариум за борба с вируса се опровергават от критиките на здравни експерти, че страната не се е подготвила както трябва за втората вълна.

„През март ситуацията беше неочаквана и нямаше и как да е иначе, но този път не е“, каза Буриони. „Всеки знае, че през по-студените месеци респираторните вируси се разпространяват по-лесно“.

Андреа Кризанти, вирусолог от Падуанския университет, наскоро разкри, че през лятото е подготвил за правителството план за превенция на вируса, който е бил пренебрегнат.

В документ от 20 август той предупреждава, че септември предлага „всичките необходими предпоставки за предизвикване на (вирусна) експлозия“, защото тогава хората се връщат на работа, училищата отварят врати и започва постепенно да застудява.

Кризанти предложил да бъде увеличен четворно капацитетът за тестване до 400 000 изследвания на ден и предупредил, че ако броят на инфекциите излезе извън контрол, карантината ще бъде „единствената опция“.

След август тестването се е увеличило, но само до около 170 000 на ден – а дългите опашки пред центровете за тестване подсказват, че бройката е недостатъчна.

Междувременно расте безпокойството от възможен недостиг на болнични легла – независимо от това, че ситуацията далеч не е толкова критична, колкото през март – април.

Ричарди заяви, че Италия е била модел за останалия свят – но през март, когато е побързала да наложи драконовски карантинни мерки, докато другите в Европа все още са били скептични към тях.

Но при втората вълна Италия се присъедини към страните, „където лидерите нямаха смелостта, способността и времето да вземат правилните решения в точния момент“, недоволства професорът.

Тогава какво може да се направи сега, за да се избегне катастрофа? Препоръката на правителството към хората е да останат по домовете си, за да са в безопасност.

„Трябва да бъдем по-внимателни“, каза във вторник здравният министър Роберто Сперанца пред телевизия „Ла Сете“. „Това означава да се избягват излизанията навън, неналожителните пътувания и да се седи вкъщи, колкото се може повече“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.