Убийството на учителя изважда на показ разделението във френските класни стаи

Демонстрация в Лион след зверското убийство на учителя Самюел Пати от ислямист. Снимка: от тв екрана

Някои учители във Франция казват, че сами се цензурират, за да избегнат конфронтацията с ученици и родители за религията и свободата на словото, проблем, изваден наяве по жесток начин с обезглавяването на учителя Самюел Пати заради показани от него в час карикатури на пророка Мохамед.

Преподавателят по история показал осмиващите пророка изображения по време на урок по свобода на словото, а за пръв път те бяха публикувани от сатиричното списание „Шарли ебдо“ през 2006 г., което доведе до кърваво ислямистко нападение срещу редакцията на изданието.

Убийството на Пати предизвика възмущение във Франция, където разделението между религия и държава е защитавано яростно от мнозина. Но то също така извади наяве и разделението във френското общество, в което голямата мюсюлманска общност има усещането, че към вярванията му не се проявява нужното уважение.

Тези разделителни линии се задълбочиха през последните 10-20 години, каза Делфин Жирар, която започнала да преподава през 2004 г., годината, в която Франция забрани носенето на ислямско було в училище.

„Сякаш учениците са изразители на мисли, които не са техни, а на хора, които искат да наложат религиозна идентичност, която лека-полека все повече са засилва“.

Автоцензурата има много проявления: като се започне от началните учители, които избрали да не четат в часа си приказката „Трите прасенца“ от страх да не предизвикат бурни реакции сред някои мюсюлмански родители, и се стигне до учителите по история, които казват, че избягват религиозната сатира.

Държавният секуларизъм (лаицизъм) заема основно място във френската национална идентичност и той изисква отделяне на религията от обществения живот.

В исторически план училищата са тези, които възпитават гражданите в ценностите на Републиката – задача, която според някои учители става все по-трудна поради това, че малцинство, съставено от френски мюсюлмани и последователи на други вероизповедания, се стреми да изразява религиозната си идентичност.

„Самоцензурирах се доста по въпросите на лаицизма“, каза учителка, която преди работела в средно училище в Париж и пожела анонимност поради страх от негативни последици за себе си. „Усетих истинска омраза към френските ценности“.

Нейните преживявания означават, че макар и убийството на Пати да предизвика потрес, то не е било съвсем изненадващо.

Спомняйки си за нападението през 2015 г. срещу „Шарли ебдо“, тя каза, че на следващия ден е избягвала да го обсъжда с учениците си. „Запазихме минута мълчание и аз продължих нататък. Бях страхлива“.

Неприкосновени ценности

Секуларизмът заляга във френските закони през 1905 г. след антиклерикални борби с Католическата църква. През последните десетилетия дебатите за балансирането на религиозните и светските нужди са доминирани от желанието сред някои френски мюсюлмани да изразят религиозната си идентичност.

Някои учители в бедните предградия, опасващи френските градове, твърдят, че списъкът с деликатните теми в учебното съдържание постоянно се разширява и обвиняват семейството и местните общности, че влияят на младежите.

Правителството заяви, че знае, че има проблем с автоцензурата сред учителите, каза пред репортери миналата седмица говорителят Габриел Атал.

Националните учебни планове във Франция задават рамката и насочват учителите към уебсайтове с учебни материали и планове за уроците. За уроците по свобода на словото за 13-годишните, същия предмет, който е преподавал и Пати, често се препоръчват карикатурите на „Шарли ебдо“.

„Карикатурите не са „Майн кампф“, каза преподавателят по история Максим Репер, споменавайки книгата на Хитлер „Моята борба“. „Те не са призив за насаждане на омраза“.

В емоционално отдаване на почит към Пати миналата сряда президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция ще защитава ценностите и учителите си. Натискът, тормозът и невежеството нямат място във Франция, каза той.

Много учители искат по-конкретни гаранции от Макрон и правителството му с оглед на предстоящото подновяване на учебните занятия след края на традиционната за Франция октомврийска ваканция в средата на първия срок на учебната година.

„Да преподавам ли това, когато учениците се върнат, с показване на карикатура на пророка?“, попита учителка по изобразително изкуство, която пожела името й да не бъде цитирано.

Мълчанието, продължи тя, може да е по-лошо.

„Днес аз се страхувам. Но още повече (се страхувам) от това, което може да произтече от подобни ужаси, ако позволим този страх да повлияе на дебатите“.

БТА

_чернови
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.